Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τρομοκρατική ενέργεια στο Αφγανιστάν από ορκισμένους εχθρούς των Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τρομοκρατική ενέργεια στο Αφγανιστάν από ορκισμένους εχθρούς των Ταλιμπάν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εστιάζει» στην πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια στο Αφγανιστάν από κάποια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), που είναι «ορκισμένος εχθρός» των Ταλιμπάν, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News χθες Πέμπτη.

Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε εμφανιζόμενος στην εκπομπή Nightly News ότι η απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν είναι «επιχείρηση που ενέχει κίνδυνο», καθώς εγείρονται ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν ασφαλή διέλευση προσώπων που κατευθύνονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και άλλα απρόοπτα, όπως ενδεχόμενη επίθεση οργανώσεων από το ΙΚΧ.

«Ένα από τα ενδεχόμενο στα οποία εστιάζουμε (...) είναι η πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια από κάποια οργάνωση όπως το ΙΚΧ, το οποίο φυσικά είναι ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν» και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στα αεροπλάνα», τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών που βοήθησαν τις ένοπλες δυνάμεις ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο, αλλά η κατάσταση στο πεδίο παρουσιάζει προκλήσεις με δεδομένη την παρουσία οργανώσεων όπως το ΙΚΧ.

Ο κ. Σάλιβαν είπε πως δεν είναι σαφές πόσοι ακόμη Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να επιβιβάσει κάθε πολίτη της χώρας που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα σε αεροσκάφος. Προειδοποίησε ωστόσο πως η κατάσταση είναι ρευστή.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκαταστήσει επαφή με τους Ταλιμπάν ώστε να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση του κόσμου προς το αεροδρόμιο και αυτό έχει αποτέλεσμα προς το παρόν, Αμερικανοί και Αφγανοί που κινδυνεύουν φθάνουν στο αεροδρόμιο», ανέφερε, αλλά «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε τίποτα».

Το ΙΚΧ παραμένει ενεργό, τρία χρόνια αφού σχηματίστηκε, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies. Είχε λάβει υποστήριξη από το ΙΚ, κατά την ίδια πηγή.

Πάντα σύμφωνα με το CSIS, η τζιχαντιστική οργάνωση αυτή ευθύνεται για κάπου 100 επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, ενώ ενεπλάκη σε περίπου 250 μάχες με δυνάμεις των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν από τον Ιανουάριο του 2017.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3D5r3BF
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη