Κορονοϊός: Ανακοινώσεις για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες - Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Κορονοϊός: Ανακοινώσεις για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες - Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε ευπαθείς ομάδες, ενδεχομένως και στους υγειονομικούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υγειονομικών αρχών, σε πρώτη φάση θα λάβουν την τρίτη δόσοη σύμφωνα θα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και συγκεκριμένα:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς

Αυτές τις κατηγορίες αλλά και το πώς και πότε θα εξειδικεύσουν στην απογευματινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Εν τω μεταξύ, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις αλλά και προετοιμασίες για την αναμνηστική δόση και σε άλλες κατηγορίες τόσο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αναμένει και την έγκριση από τον EMA, αλλά και από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να είναι όλα έτοιμα όταν έρθει η στιγμή να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες η αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τότε θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι σε δομές ΑμΕΑ, αλλά και οι ηλικιακές ομάδες που έκαναν πρώτες τον εμβόλιο τον περασμένο χειμώνα, δηλαδή οι άνω των 60 και των 70 ετών.

Γιαμαρέλλου: «Και οι εμβολιασμ΄ένοι κινδυνεύουν»

Νωρίτερα, σ΄ήμερα, η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε  για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά εάν μολυνθούν από κορονοϊό. και μίλησε για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυρία Γιαμαρέλλου, εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση. Οι πρώτοι που θα την λάβουν θα είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι υγειονομικοί.

«Όσον αφορά στις μυοκαρδίτιδες, έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Οι μελέτες στην Αμερική δείχνουν ότι η πιθανότητα ήταν 3 με 9 στο εκατομμύριο. Είναι, δηλαδή, μικρή η πιθανότητα. Ενώ οι πιθανότητες αυτές είναι πολύ χαμηλές, ακόμα σημαντικότερο είναι ότι είναι καλοήθους πρόγνωσης. Είναι ανεπιθύμητε ενέργειες που δεν αναστέλουν το εμβόλιο», σημείωσε η κ. Γιαμαρέλλου.

«Ενώ στην αρχή της πανδημίας λέγαμε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, τελικά αποδεικνύεται, και ιδιαίτερα με το στέλεχος Δέλτα, ότι τα παιδιά κολλάνε τους άλλους αλλά και τα ίδια νοσούν. Στις ΗΠΑ το 18% των νοσηλευομένων είναι τα παιδιά».

Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να μπουν σε ΜΕΘ. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι, ωστόσο θα νοσήσουν ήπια.

«Έχει αρχίσει μία φασαρία ότι ενώ στην αρχή το εμβόλιο ήταν 100% ασφαλές, μετά έπεφτε το ποσοστό. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν όμως για να κάνουν κάτι πολύ ελαφρό, που σπάνια θα τους οδηγήσει στο νοσοκομείο. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να τρέξουν αυτή τη στιγμή, γιατί κινδυνεύουν διπλή φορά για βαριά νόσηση, για εντατική».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/384FEiz
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη