ΚΥΣΕΑ για Αφγανιστάν: Προτεραιότητα η ασφαλής επιστροφή εγκλωβισμένων, σε εγρήγορση η Ελλάδα

ΚΥΣΕΑ για Αφγανιστάν: Προτεραιότητα η ασφαλής επιστροφή εγκλωβισμένων, σε εγρήγορση η Ελλάδα

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν έγινε αξιολόγηση των γεγονότων, με προτεραιότητα στην ασφαλή επιστροφή εγκλωβισμένων. Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. 

Συνεδρίασε την Τετάρτη (18/08) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με θέμα την κρίση και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα. Ενισχύονται, άλλωστε, οι περιπολίες σε σύνορα (Έβρο) και στη θάλασσα (νησιά).

Δεν αποκλείεται, άλλωστε, από πλευράς Τουρκίας να υπάρξει ξανά εργαλοποίηση ενός νέου κύματος προσφύγων.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας είναι σε «κόκκινο» συναγερμό και η αντιτρομοκρατική για Αφγανούς που είναι στην Ελλάδα, με «έλεγχο» κινήσεων ακόμα και μέσω των social media.

Υπενθυμίζεται ότι την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν και το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2VZdCCS
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.