Μετακίνηση με αυτοκίνητο ή πλοίο: Τι ισχύει για επιβάτες κατά την επιστροφή από διακοπές

Μετακίνηση με αυτοκίνητο ή πλοίο: Τι ισχύει για επιβάτες κατά την επιστροφή από διακοπές

Πολλοί αναρωτιούνται, ενόψει και της μεγάλης επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές του καλοκαιριού, τι ισχύει με τα αυτοκίνητα και τους επιβαίνοντας που επιτρέπονται. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε αυτά που ισχύουν για το ταξίδι με πλοίο.

Στην ουσία εδώ και λίγους μήνες δεν υφίσταται περιορισμός στις μετακινήσεις εκτός νομού με αυτοκίνητο και στους επιβαίνοντας. 

Πλέον δεν υπάρχει όριο στο πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο ωστόσο, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α' και β' βαθμού.

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται επίσης για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιστροφή από τα νησιά

Η επιστροφή από τα νησιά είναι πολύ ευκολότερη από ότι η αναχώρηση από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ενώ για την αναχώρηση ήταν υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών ή πιστοποιητικό νόσησης, κατά την επιστροφή όπως ήδη έχει ενημερώσει η κυβέρνηση υπάρχει σύσταση για self test αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό.

Συνεπώς οι εκδρομείς μπορούν ελεύθερα να επιστρέψουν είτε με την επίδειξη του πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, είτε ελεύθερα για όσους πηγαίνοντας είχαν κάνει ένα PCR ή Rapid.

Ενώ εντός της κυβέρνησης υπήρχαν σκέψεις για διενέργεια νέου τεστ για την επιστροφή των εκδρομέων, δεν κατέστει αυτό εφικτό λόγω αδυναμίας νησιών, κυρίως μικρών, τα οποία δεν διαθέτουν διαγνωστικά κέντρα.

Για όσους φεύγουν τώρα για διακοπές, και είναι και αυτοί χιλιάδες, καλό είναι να γνωρίζουν ότι από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή

Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3k6bD7I
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.