Αφγανιστάν - Πρεσβευτής ΝΑΤΟ: Φεύγουν οι τελευταίες πτήσεις, έχουμε αφήσει κάποιους πίσω, δεν εγκαταλείψαμε

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ολοκληρώνονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ, τι λέει ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο για όσους έμειναν πίσω.

Το προσωπικό που συμμετείχε στις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ όσο περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έκανε ό,τι μπορούσε κάτω από υπερβολικά δύσκολες συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο.

«Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας...γιατί με ό,τι είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών», δήλωσε ο Ιταλός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ρώμη.

Ο Ποντεκόρβο, ο οποίος έφυγε χθες από το Αφγανιστάν, με την αναχώρηση της τελευταίας ιταλικής πτήσης, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας.

«Έχουμε αφήσει κάποιους εκεί, τους οποίους δεν εγκαταλείψαμε αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν μεταφέρει πάνω από 4.800 Αφγανούς εκτός χώρας μέχρι χθες, ανάμεσά τους και περισσότερα από 1.400 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουΐτζι Ντι Μάγιο εξήρε τους ιταλούς διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών.

«Έχουμε απομακρύνει περισσότερους Αφγανούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ», σημείωσε.

Στη Βαγδάτη o Μακρόν με τους ηγέτες των χωρών της Μέσης Ανατολής κατά της τρομοκρατίας

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαταλέγεται στους ηγέτες που συμμετέχουν σήμερα στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής στη Βαγδάτη που φιλοξενεί το Ιράκ με την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και την πολύνεκρη τζιχαντιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ να επισκιάζουν τη συνάντηση.

Ο Μακρόν προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισλαμικό Κράτος "παραμένει μια απειλή": "Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε το 2017 χάρη στο κουράγιο του ιρακινού στρατού και στην υποστήριξη των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας. 'Ολοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνουμε λιγότερο προσεκτικοί γιατί το Daesh (το Ισλαμικό Κράτος) παραμένει μια απειλή και η μάχη εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι μια προτεραιότητα της κυβέρνησής μας", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μούσταφα αλ-Καντέμι στη Βαγδάτη πριν από την έναρξη της συνόδου, ενώ παράλληλα τόνισε την δέσμευση της Γαλλίας για την σταθερότητα στο Ιράκ.

Το Ιράκ και η Γαλλία "είναι σημαντικοί εταίροι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", απάντησε ο Καντέμι.

Η σύνοδος της Βαγδάτης "θα καταστήσει εφικτή τη δημιουργία του πλαισίου για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας", σημείωσε ο Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα και με τον ιρακινό πρόεδρο Μπαρχάμ Σαλίχ.

Στη σύνοδο συμμετέχουν ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα II, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι καθώς και οι ΥΠΕΞ των ορκισμένων εχθρών, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκπροσωπούνται από τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους, ενώ η Τουρκία από τον ΥΠΕΞ της.

Αμερικανοί στρατιώτες ανατίναξαν την τελευταία βάση της CIA στην Καμπούλ

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το φυλάκιο της CIA έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας ανατινάχθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας του καμικάζι του ISIS, που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων Αφγανών και 13 Αμερικανών στρατιωτών.

Η ελεγχόμενη έκρηξη έγινε λίγο μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο
Ηαντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες και αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν την τελευταία βάση της CIA στην Καμπούλ.

Η Εagle Base, όπου εκπαιδεύονταν μέλη των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, που ανέφερε ότι η ανατίναξη του φυλακίου έγινε για να καταστραφούν έγγραφα και εξοπλισμός, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Στο μεταξύ, καθώς πλησιάζει η 31η Αυγούστου, οι Αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν την προσπάθεια ολοκλήρωσης της επιχείρησης εκκένωσης εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας υπό την απειλή νέας τρομοκρατικής επίθεσης από τους τζιχαντιστές.



from Όλες οι ειδήσεις - Ειδήσεις https://ift.tt/3DrtkHt
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη