Φωτιά στα Βίλια: Μέσα στο δάσος ενεργό μέτωπο που πλησιάζει κατοικίες - Πολλές οι διάσπαρτες εστίες (βίντεο)

Φωτιά στα Βίλια: Μέσα στο δάσος ενεργό μέτωπο που πλησιάζει κατοικίες - Πολλές οι διάσπαρτες εστίες (βίντεο)

Δυο είναι τα μεγάλα ενεργά μέτωπα στη φωτιά στα Βίλια.  Το ένα μέτωπο καίει σε παρθένο δάσος και κινείται προς την Μάνδρα, απειλώντας οικισμούς, ενώ το άλλο καίει προς την άλλη πλευρά. Συνεχείς οι ρίψεις νερού. Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις.

Συνεχίζεται η μεγάλη μάχη από γη και αέρα για να προληφθούν οι αναζωπυρώσεις, αλλά και τα δυο κύρια μέτωπα στη φωτιά στα Βίλια, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης. Το ένα μέτωπο καίει σε παρθένο δάσος και κινείται προς την Μάνδρα, απειλώντας οικισμούς, ενώ το άλλο καίει προς την άλλη πλευρά. 

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες για 3η συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια, με τη φωτιά και κινείται ανεξέλεγκτα και να καίει αυτή τη στιγμή σε παρθένο δάσος στο όρος Πατέρα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μη φτάσει την Οινόη. Η νύχτα ήταν δύσκολη, εκκενώθηκαν οικισμοί, με τις φλόγες να «καταπίνουν» παρθένο δάσος, ενώ το πρωί έγλειφε αυλές στους οικισμού Παλαιοχώρι και η Θέα, που είχαν εκκενωθεί. Όπως έγινε γνωστό, κινδύνεψαν και πυροσβέστες. Τα Βίλια είναι ασφαλή, καθώς η φωτιά είναι μακριά από τον οικισμό.

Από το πρωί οι ρίψεις είναι συνεχόμενες από τρία αεροπλάνα, και οκτώ ελικόπτερα «Ericson», τα οποία ανεφοδιάζονται, μάλιστα, από δεξαμενές - τις γεμίζουν υδροφόρες - και έτσι καταφέρνουν να κρατούν τη φωτιά στο μέτωπο που έχει κάψει.

Η εικόνα από τη φωτιά στα Βίλια είναι βελτιωμένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει και ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι αναζωπυρώσεις. Στελέχη της Πυροσβεστικής δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι στη φωτιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Από το πρωί, πάντως, δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι. Και αυτό γιατί αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ αργότερα αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων.

Στο Παλαιοχώρι (είχε εκκενωθεί) το μέτωπο ήταν ενεργό το πρωί, με την πυρκαγιά να έχει και άλλες εστίες. Στη Θέα (εκκενώθηκε), σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν καεί σπίτια. Στη μάχη έχουν μπει και μηχανήματα του στρατού, με στόχο να ανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες, προς την πλευρά της Μάνδρας, ώστε η φωτιά να μη συνεχίσει την πορεία της σ' αυτή την πλευρά. 

Το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια είναι πάνω από 20 χιλιόμετρα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο «Mega» ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Οι εστίες της φωτιάς παραμένουν πολλές, με το πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα να παραμένει παραδομένο στις φλόγες, με τις επίγειες δυνάμεις να μην μπορούν να πλησιάσουν, αφού η περιοχή είναι δύσβατη και τα εναέρια μέσα (που «σηκώθηκαν» με το πρώτο φως της μέρας) να έχουν αναλάβει και σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της κατάσβεσης.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σύμφωνα με την «ΕΡΤ», εστιάζονται κυρίως στην ανατολική πλευρά, στην τοποθεσία του Παλαιοχωρίου, το οποίο μαζί με τον οικισμό Θέα εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα.

fwtia pirkagia vilia attikis katasvesi elikoptero anefodiasmos deksameni eurokinissi

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Παλαιοχώρι και στην Αγία Σωτήρα και δίνεται μεγάλη μάχη για να περιοριστεί η φωτιά και να μη φτάσει στην Οινόη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας ενώ μια σοβαρή αναζωπύρωση το βράδυ στα Βίλια έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν σώοι.

 «Σαν να ρίχνουμε βότσαλο σε λίμνη»

Τις δραματικές στιγμές από τη φωτιά στα Βίλια περιέγραψε μιλώντας στην «ΕΡΤ» ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν και κινδύνευσαν.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια περιμετρικά στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο να γίνονται ρίψεις νερού και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως τη νύχτα κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας, ενώ μια σοβαρή αναζωπύρωση το βράδυ στα Βίλια έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν χωρίς να πάθουν κάτι. Αυτήν την ώρα τα Βίλια είναι ασφαλή η φωτιά είναι μακριά, υπογράμμισε.

«Ελπίζουμε με τα εναέρια να βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να βρουν έδαφος για να πλησιάσουν τη φωτιά. Γι αυτό και δημιουργούνται δρόμοι τώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες», πρόσθεσε.

«Δεν αναμένονται σοβαροί άνεμοι σήμερα που σημαίνει πως απλά θα μεγαλώνει ο κύκλος της φωτιάς», είπε ο κ. Κόκκαλης εξηγώντας ότι όταν υπάρχει άνεμος μπορείς να ξέρεις ότι κινείται προς μια κατεύθυνση, ενώ τώρα κινείται ταυτόχρονα σε όλη της την περίμετρο. «Καλύτερα να φύσαγε ένα αεράκι προς μία κατεύθυνση για να μπορούσε να περιοριστεί προς μια κατεύθυνση και να κάνουν κατάσβεση τα πυροσβεστικά. Τώρα απλά γύρω γυρω καίει», τόνισε.

Χάρη στις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν ασταμάτητα χθες, η φωτιά έχει απομακρυνθεί από τον οικισμό στα Βίλια και καίει στην κορυφογραμμή. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, η μόνη ελπίδα είναι τώρα η φωτιά να κινηθεί πιο χαμηλά, ώστε τα εναέρια μέσα, που ήδη σηκώθηκαν για να ριχθούν στη μάχη, να μπορέσουν να κάνουν ρίψεις.

fwtia pirkagia vilia attiki kameno spiti dasos eurokinissi

Στην κορυφογραμμή του όρους Πατέρα έφτασαν οι φλόγες

Το βράδυ για ακόμα μία φορά, αρκετά κοντά στον οικισμό, στα Βίλια, έφτασε η φωτιά με πυκνούς καπνούς να καλύπτουν την περιοχή. Η πυρκαγιά έκαψε το παρθένο δάσος στο Όρος Πατέρα με τις φλόγες να έχουν φτάσει στην κορυφογραμμή. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι για δεύτερη νύχτα δίνουν τη μάχη τους, με σύμμαχο, αλλά, τους ανέμους που έχουν καταλαγιάσει. Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής νωρίτερα, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στην περιοχή, αλλά πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις.

Κάτοικοι με τη βοήθεια του στρατού έφτιαξαν δρόμους για να περνούν τα πυροσβεστικά. Νεαροί από τα Βίλια, προσπαθούσαν με κάθε μέσο να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο. Πολλοί από τους εθελοντές με πριόνια στα χέρια, έκοβαν δέντρα για να μην περάσει η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (17/08), άρχισαν οι ρίψεις από 24 εναέρια μέσα πάνω από το όρος Πατέρας. Συμμετείχαν Beriev, Καναντέρ και ελικόπτερα καθώς και δύο Ilyushin, χωρητικότητας 40 τόνων.

Οριοθετημένη η πυρκαγιά στη Λαυρεωτική, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων, στην περιοχή, παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 νέες δασικές πυρκαγιές, στη χώρα.

Σε 21 συλλήψεις και 142 προσαγωγές, για εμπρησμούς σε όλη τη χώρα, έχει προχωρήσει η αστυνομία. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε Κερατέα και Βίλια. Τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι των δύο περιοχών, κατήγγειλαν ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών. Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας Ελλάδας, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο & Ιόνιο.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2W74jAL
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη