Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ-Ερντογάν - «Κοινή πρόκληση για ΕΕ-Τουρκία το Αφγανιστάν»

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ-Ερντογάν - «Κοινή πρόκληση για ΕΕ-Τουρκία το Αφγανιστάν»

Κοινή πρόκληση για την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, Κυριακή, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο της κουβέντας τους την ασφαλή απομάκρυνση ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών, καθώς και την υποστήριξη ευάλωτων Αφγανών.

«Συζήτησα τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μία κοινή πρόκληση τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter, κάνοντας λόγο για «πλήρη κατανόηση σχετικά με την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος των υπηκόων, του τοπικού προσωπικού και των οικογενειών και να διασφαλιστεί η υποστήριξη για τους ευάλωτους Αφγανούς και τις κοινότητες υποδοχής στην περιοχή».

{https://twitter.com/eucopresident/status/1429436572051681288?s=20}

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλαπλές συνομιλίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων υπό το φως της χαοτικής διαδικασίας απομάκρυνσης ξένων υπήκοων και Αφγανών πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς και εν όψει του ενδεχομένου μαζικής εξόδου προσφύγων.

Ως προς την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε, βάσει ανακοίνωσης της τουρκικής προεδρίας, να ενισχυθεί η συνεργασία στο προσφυγικό, με βάση την κατανόηση και τα αμοιβαία συμφέροντα.

Είπε ακόμη ότι η πίεση στο προσφυγικό έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Στην Αθήνα η εκτιμήσεις για την τηλεφωνική επικοινωνία ήταν κατ' αρχήν θετικές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι προσφυγικές ροές που ενδέχεται να προκύψουν. Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγικών πιέσεων.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3gnBffe
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη