Υπάτη: Εικόνες μοναδικής ομορφιάς από το ''μαγεμένο'' μονοπάτι των Φαρμακίδων


Περί μαγείας ο λόγος....
Η Μαγεία έχει βαθιές τις ρίζες στη μυ­θολογία και την παράδοση, τόσο που έ­γινε πίστη και βίωμα στο υποσυνείδητο του λαού μας. Άλλοι τις μάγισσες, τις ιέ­ρειες της Μαγείας, τις θεωρούν δαιμονι­σμένα πλάσματα και άλλοι σαν πλάσμα­τα προικισμένα με σοφία και γνώση.

Η Θεά Nύχτα ξέρει να λύνει και να δένει ό­λων των ειδών τα μάγια και οι μάγισσες Aστροφεγγιά, γυαλί καθαρογυάλι ανα­ζητούν να είναι ο ουρανός, όταν ρίχνουν ή λύνουν τα μάγια. Τότε είναι αλάθευτα, γιατί κουβεντιάζουν και με τ' αστέρια. Η ημέρα είναι για μικρομάγια, όπως και οι σκοτεινές νύχτες για σκοτεινά και αδιάλυτα μάγια.



Η Υπάτη και οι μάγισσες Φαρμακίδες
Τον 1o μ.χ. αιώνα, η περιοχή της Υπάτης θεωρείται η έδρα της Θεσσαλικής μαγγανείας. Η Υπάτη υπήρξε το πιο φημισμένο μαγικό κέντρο με την Αγαονίκη και Μυ­κάλη (τις μάγισσες Φαρμακίδες), που μπορούσαν να κατεβάσουν τα άστρα και τη Σελήνη κατά βούληση. Μας το λέει ο Ρωμαίος ποιητής  Λουκιανός ο Απουληϊος, ο οποίος τις επισκέ­φθηκε στην Υπάτη για να επιβεβαιώσει τα περί μαγείας. Τελικά, οι μάγισσες κατόρθωσαν να τον μετα­μορφώσουν σε όρνιθα (Λουκιανού «Λούκιος» σελ. 91). Και να πώς έγινε:

«η δε το δωμάτιον υπανοίξασα κομίζει την πυξίδα,
εγώ δε σπεύδων ήδη, αποδύσας χρέω εμαυτόν όλον και όρνις μεν ου γίνομαι ο δυστυχής, αλλά μοι ου­ρά όπισθεν εξήλθε και οι δάκτυλοι πά­ντες ώχοντο κ.λπ.».



Οι Φαρμακίδες συνέλεγαν τα βότανα τους στις πλαγιές της Οίτης και με αυτά έφτιαχναν τα μαγικά τους βότανα. Περπατώντας κανείς στο περίφημο ''μονοπάτι των Φαρμακίδων'', εύκολα εισπράττει λίγο από το μυστηριακό και τελετουργικό χαρακτήρα της περιοχής. Το μονοπάτι των Φαρμακίδων αρχίζει στα ριζά της Οίτης, κοντά στα Λουτρά Υπάτης, και ανεβαίνει μια χαράδρα μέχρις έναν καταρράκτη 45 μέτρων (Κρεμαστός), τον πρώτο από τους πολλούς καταρράκτες του μονοπατιού στους οποίους λούζονταν οι «Φαρμακίδες», ξορκίζοντας το καλό και το κακό στα παγωμένα τους νερά.



 Ως εργαστήριο των μαγισσών στην Υπάτη, χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα μία βαθιά σχισμή του εδάφους έξω από την πόλη, γνωστή σήμερα και ως «Ανεμότρυπα», στο βάθρο της οποίας υπήρχαν λεκάνες λαξευμένες πάνω στα βράχια και εντός των οποίων πραγματοποιούνταν τα μάγια. Οι Φαρμακίδες ήταν μάγισσες που δηλητηρίαζαν πηγάδια· και προσπάθησαν μάλιστα, με οδηγία της Ήρας, να εμποδίσουν την Αλκμήνη να γεννήσει τον Ηρακλή. Λένε πως και τώρα άμα βάλεις το αυτί σου στην τρύ­πα ακούεται μια βαθιά βουή και φαίνο­νται και οι πέτρινες λεκάνες που χρησί­μευαν για μαγικές εργασίες, σαν τα γου­διά που είχαν οι παλιοί φαρμακοτρί­φτες. Και όχι μόνο Μάγισσες, αλλά και Νε­ράιδες κατέφευγαν εκεί και ο μύθος και ο θρύλος λέει ότι επικοινωνούσαν υπο­γείως, με τη Λουτρόπολη Υπάτης, όπου έπαιρναν το λουτρό τους και διατηρού­σαν αμέριστη τη Νεραϊδική ομορφιά τους. Ο  μύθος μας λέει ότι και η Αφροδίτη έπαιρνε το μπάνιο της στα Λουτρά αυ­τά.



Οι σύγχρονες μάγισσες της Υπάτης
ΑνεμότρυπαΈνα τέτοιας φήμης μαγικό κέντρο ό­πως της Υπάτης, δε μπορούσε να μην α­φήσει πίσω του μαγικούς διαδόχους. Τέτοια ήταν και η ξακουστή γριά μάγισσα Λυούσα Αρμάγου. Το όνομα της δηλώνει ότι λύνει τα μάγια. Ναός της Μαγείας, ήταν ο ίδιος ε­κείνος που λιτάνευσε η Αγαονίκη και η Μυκάλη και ήταν η γνωστή Ανεμότρυπα, εκεί κοντά στον Ξεριά. Στο μαγικό αυτό βράχο, με τη χα­ρακτηριστική του σχισμή, μακριά από βέβηλα μάτια, γίνονταν οι μαγικές τελετές τις νύχτες. Το σπίτι της Λυούσας ήταν για τα μικρομάγια και τα μάγια της ημέρας.

Η γριά αυτή μετέβαινε τη νύχτα στην Ανεμότρυπα και κατέβαινε με προσοχή στο βάθος της σχισμής, εκτελώντας τις μαγικές εργασίες της υπό το φως των κεριών. Τέτοια ήταν η φήμη της ως μάγισσας, ώστε πολύς κόσμος ερχόταν στην Υπάτη και με τα γαϊδούρια την μετέφεραν σε άλλα χωριά ώστε να ''λύσει τα μάγια''.



Οι εντυπώσεις μας από το μονοπάτι των Φαρμακίδων
Η πεζοπορία στο μονοπάτι των Φαρμακίδων αποτελεί μία πρώτης τάξεως περιήγηση όσων επιθυμούν να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τις μυστηριώδεις ομορφιές της Οίτης. Απλή στο σύνολό της, δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία καθώς η Υπάτη απέχει περίπου 30 λεπτά από τη Λαμία με το αυτοκίνητο. Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε τα χνάρια των μαγισσών. Προσοχή μη σας μαγέψουν!!







κείμενο: elsito.gr φωτογραφίες: Kostas Kaltsas

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη