Θερμοπύλες 1822: Τούρκοι μαζί με Αλβανούς διασχίζουν την ιστορική περιοχή με κατεύθυνση τα Μέγαρα


Σπάνιο ντοκουμέντο από την εφημερίδα Allgemeine Zeitung της 6ης Οκτωβρίου 1822. 

Αναλυτικά:

Οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων συνεχίζονται: Ο Κολοκοτρώνης, αφού νίκησε σε μία μάχη έξω από την Πάτρα, έφυγε με τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον Μπέη της Μάνης για την Τριπολιτσά. Εκεί δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Ελλήνων έχει προδώσει την πατρίδα και ότι όλο το διοικητικό σώμα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία στους στρατηγούς. Είκοσιτρεiς Έλληνες κυβερνήτες έχουν ήδη συλληφθεί (Λόντος, Θάνος, Παπαδιαμαντόπουλος και Κωλέττης) και πρέπει να σταλθούν στην Ύδρα ως κρατούμενοι. Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι η Αρχιεπισκοπή των Πατρών έχει υποκινήσει τις εμφύλιες διαμάχες. 

Ο Χουρσίτ Πασάς συνάντησε στο Τύρναβο τους Αλβανούς αρχηγούς, ώστε να ενώσουν δυνάμεις. Έπειτα ο Πασάς έφυγε από την Λάρισα και περνώντας από τις Θερμοπύλες, έφτασε στα Γεράνεια Όρη και πιο συγκεκριμένα στα Μέγαρα. 

Τέσσερις χιλιάδες Τούρκοι, από την Πάτρα, επιτίθενται στην Κόρινθο. 

Οι Έλληνες έχουν σκοτώσει 10 χιλιάδες Τούρκους στον Μοριά, τον τελευταίο καιρό. 

Στην Χίο οι σφαγές Ελλήνων συνεχίζονται και φημολογείται ότι έχουν μείνει μόνο 300 Έλληνες, από τους 160 χιλιάδες. Νέα για τον θάνατο του Καπουδάν Πασά και την υποχώρηση του Οθωμανικού στόλου στα Δαρδανέλια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη