Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Ερευνούν 40.000 εμβολιασμούς, πώς λειτουργούσε το «κόλπο»

ΑΡΧΕΙΟΥ

Μεγαλύτερο απ' όσο αρχικά υπολογιζόταν μπορεί να αποδειχθεί το σκάνδαλο με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στο Εμβολιαστικό Κέντρο Παλαμά. Τονίζεται ότι νέο και πιο αυστηρό νόμο που θα περιλαμβάνει το αδίκημα των εικονικών εμβολιασμών, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, στο συγκεκριμένο Εμβολιαστικό Κέντρο, φαίνονται να έχουν γίνει 40.000 εμβολιασμοί την ώρα που η κοινότητα του Παλαμά Καρδίτσας δεν μετρά περισσότερους από 6.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι διώξεις που αναμένεται να ασκηθούν στους υπεύθυνους της απάτης δεν αποκλείεται να είναι σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι εισαγγελικές αρχές μπορεί να διατάξουν ακόμα και άρση τραπεζικού απορρήτου ώστε να διαπιστώσουν αν οι υπεύθυνοι πληρώνονταν για τις συγκεκριμένες «υπηρεσίες». Δίωξη μάλιστα πιθανότατα θα ασκηθεί και στους πολίτες που έλαβαν τα πλαστά πιστοποιητικά, εφόσον βέβαια προκύψει ότι δεν έκαναν ποτέ το εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή το περιστατικό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους εικονικούς εμβολιασμούς.

Πώς λειτουργούσε το «κόλπο»

Η υπάλληλος φέρεται να εκμεταλλευόταν την εμπιστοσύνη συγκεκριμένης γιατρού και να μπαίνει παράνομα στο ηλεκτρονικό σύστημα με τους κωδικούς της. Υποψίες κίνησε αρχικά το γεγονός πως η υπάλληλος βρισκόταν στο εμβολιαστικό κέντρο και σε ώρες εκτός υπηρεσίας.

Η πλειοψηφία των εικονικά εμβολιασμένων φέρεται να προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κοινή καταγωγή με την υπάλληλο που φέρεται να εμπλέκεται.

Αυτό που διερευνάται είναι οι εικονικά εμβολιασμένοι είναι αντιεμβολιαστές που ήθελαν να κερδίσουν έτσι τα προνόμια των εμβολιασμένων αλλά και τα κίνητρα της υπαλλήλου, αν δηλαδή προσέφερε τις συγκεκριμένες υπηρεσίες με... αντίτιμο.

Το στοιχείο που πρόδωσε τους εικονικούς εμβολιασμούς

Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τις έρευνες εξετάζουν προσωπικά όλα τα στοιχεία. Το περασμένο Σάββατο, το Κέντρο Υγείας έκλεισε με έναν αριθμό εμβολιασμών, ωστόσο περίσσευαν δύο εμβόλια. Αυτό ήταν και το στοιχείο που πρόδωσε τη φερόμενη ως δράστιδα.

Έφτασαν δε στις βεβαιώσεις που φέρονταν να έχουν κάνει οι εμβολιασθέντες και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σφραγίδα, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία ειδοποιήθηκε η διοίκηση του κέντρου υγείας και στη συνέχεια η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και έχουμε την ΕΔΕ.

Τη Δευτέρα ο διοικητής της ΥΠΕ Φώτης Σερέτης θα καταθέσει τα πρώτα στοιχεία στον εισαγγελέα Καρδίτσας . Επίσης, θα κάνει μηνύσεις στα δεκάδες άτομα που γνώριζαν ότι έχουν πλαστό πιστοποιητικό και κυκλοφορούν γνωρίζοντας ότι μπορούν να μολύνουν με τον ιό, κάτι που έχει ζητήσει και ο υπουργός Υγείας.

«Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο, μετά το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας»

Σε δηλώσεις για το σκάνδαλο προχώρησε ο κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας. Διευκρίνισε ότι το Κέντρο Υγείας Παλαμά «ήταν πρότυπο στους εμβολιασμούς» και έχει εμβολιάσει 40.000 κόσμο γιατί εξυπηρετεί ολόκληρο τον νομό.

«Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο, μετά το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας», τόνισε.

«Οι γιατροί έχουν μείνει άφωνοι, είναι στη διάθεση των Αρχών.», ανέφερε. Η δράστις «ήταν σε διοικητικό πόστο, αλλά με τα εμβόλια μπήκε κι αυτή να βοηθήσει. Τους κωδικούς τους είχαν διοικητικοί υπάλληλοι. Οι γιατροί ασχολούνταν μόνο με το κομμάτι του ιστορικού του ασθενούς. Πήγαινε εκτός βάρδιας, έψαχνε παραιατρκό προσωπικό, και έβρισκε τα ονόματα που δεν είχαν εμβολιαστεί, έμπαινε σε τάμπλετ, τα δήλωνε και το βράδυ φαίνονταν εμβολιασμένοι», σημείωσε.

Πλεύρης: Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή

Ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν θα δείξουν καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά ανέφερε σε δήλωσή του ο Θάνος Πλεύρης. «Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την Εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3nea9ey
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη