-->

Εμβόλιο AstraZeneca: Κανένας θάνατος εμβολιασμένου μετά από μεγάλες κλινικές δοκιμές

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κανένας θάνατος εμβολιασμένου δεν υπήρξε μετά από μεγάλες κλινικές δοκιμές στην Αμερική με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο «ήταν άκρως προστατευτικό έναντι της βαριάς νόσου και της νοσηλείας», ενώ δεν υπήρξαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας παρενέργειας της θρόμβωσης.

Πιο αναλυτικά, το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 74% στην πρόληψη του κορονοϊού με οποιαδήποτε συμπτώματα, ποσοστό που αυξάνεται στο 83,5% για τους άνω των 65 ετών, όπως δείχνουν τα (από καιρό αναμενόμενα) αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής δοκιμής του στις ΗΠΑ.

Η αποτελεσματικότητα 74% είναι χαμηλότερη από το 79% που η εταιρεία είχε ανακοινώσει σε προκαταρκτικό στάδιο τον Μάρτιο και είχε λίγο αργότερα αναθεωρήσει στο 76%. Το νέο ποσοστό βασίζεται στα αποτελέσματα διπλά «τυφλής» δοκιμής του εμβολίου φάσης 3 σε 32.451 εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού, από τους οποίους οι 21.635 έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) για λόγους σύγκρισης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το Reuters, δεν υπήρξαν μεταξύ των εμβολιασμένων καθόλου περιστατικά βαριάς ή απειλητικής για τη ζωή Covid-19, ούτε θάνατοι.

Η αποτελεσματικότητα του στην αποτροπή της λοίμωξης από κορονοϊό (όχι της συμπτωματικής νόσου) εκτιμήθηκε στο 64,3%, δηλαδή σχεδόν οι δύο στους τρεις που εμβολιάζονται, δεν μολύνονται καν από τον ιό.

Για «ευχάριστη έκπληξη» έκανε λόγο η δρ 'Ανα Ντέρμπιν, ειδική στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και τόνισε ότι το εμβόλιο «ήταν άκρως προστατευτικό έναντι της βαριάς νόσου και της νοσηλείας». Επίσης, δεν υπήρξαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας παρενέργειας της θρόμβωσης.

Μετά από αυτά τα ευρήματα, μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η τύχη του εμβολίου στις ΗΠΑ, όπου ακόμη δεν έχει πάρει καν έγκριση για επείγουσα κυκλοφορία. Η εταιρεία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ζητήσει φέτος από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τη χορήγηση απευθείας κανονικής (και όχι επείγουσας) άδειας για το εμβόλιο της.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία θα γίνει περισσότερο για λόγους κύρους, παρά γιατί η εταιρεία ευελπιστεί ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου «κυριαρχούν» τα εγχώρια mRNA εμβόλια (Μoderna και Pfizer).

Το εμβόλιο της AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, έχει ήδη εγκριθεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 170 χώρες, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας.

Αναλυτικά η έρευνα

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2ZEfHFz
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->