Μαργαρίτης Σχοινάς: «Όσοι υπονομεύουν την ενότητα της Ευρώπης, με εργαλείο τον ανθρώπινο πόνο, θα απογοητευθούν»

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Όσοι υπονομεύουν την ενότητα της Ευρώπης, με εργαλείο τον ανθρώπινο πόνο, θα απογοητευθούν»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε σε στοχευμένα μέτρα κατά της Λευκορωσίας αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές

«Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και η προστασία τους είναι κοινή ευθύνη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή την πρότασή της να αναστείλει τη βίζα για αξιωματούχους του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, ως απάντηση στην εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον για τη μετανάστευση και το άσυλο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι πρόκειται για ένα στοχευμένο μέτρο το οποίο έχει να κάνει με τις τακτικές του καθεστώτος του Μινσκ που εργαλειοποιεί συστηματικά τις μεταναστευτικές ροές για να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. «Εκείνοι που προσπαθούν να υπονομεύσουν την ενότητα της Ευρώπης, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο θα απογοητευτούν. Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και η προστασία τους είναι κοινή ευθύνη», ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε στη συνέχεια ότι η ευρωπαϊκή φαρέτρα διαθέτει ένα μεγάλο εύρος εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανάλογες περιστάσεις, «αλλά το καλό είναι να μη φτάσουμε ως εκεί, να μην γίνει απαραίτητη η χρήση τέτοιων μέσων γιατί μπορούμε να βρούμε πιο στοχευμένες και συνεργατικές λύσεις με τους γείτονές μας, ειδικά με την Τουρκία». Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο θέμα της μετανάστευσης όλοι έχουν να κερδίσουν δουλεύοντας μαζί με την Ευρώπη, παρά εναντίον της και αυτό φυσικά ισχύει και για τους γείτονές μας στην Τουρκία.

Σε σχέση με τον πιθανό αντίκτυπο της κρίσης στο Αφγανιστάν στο μεταναστευτικό, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η Επιτροπή δεν βλέπει αυτή τη στιγμή άμεση συνέπεια μεγάλων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και τόνισε ότι θα ήταν λάθος να περάσουμε στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει. «Δεν είμαστε στο 2015 ή στο 2016, αλλά δουλεύουμε με τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τις χώρες της περιοχής, για να μπορέσουμε να χτίσουμε υποστηρικτικές δομές, κοντά στο Αφγανιστάν, στις γειτονικές χώρες και στο δρόμο του μεταξιού. Σε αυτή την προσπάθειά μας έχει ρόλο και η Τουρκία και θέλω να πιστεύω ρόλο θετικό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κατήγγειλε το Μινσκ για «πράξη επιθετικότητας» και για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «διευκόλυνσης μιας νέας μορφής εμπορίας ανθρώπων», υπενθυμίζοντας ότι αρκετοί μετανάστες πέθαναν στα σύνορα μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας. «Αυτό δεν είναι ένα καθεστώς με το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να φανούμε αποφασιστικοί», είπε η Ίλβα Γιόχανσον, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες που οδηγήθηκαν προς την ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας, είναι στην πλειονότητά τους Ιρακινοί καθώς και υπήκοοι του Αφγανιστάν, του Μπαγκλαντές και του Καμερούν.

Toυς τελευταίους μήνες το καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας έχει στείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Λετονία, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2Zw7hzZ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη