Τα δέκα μέτρα στήριξης αγοράς και επιχειρήσεων - Ενίσχυση της ανάπτυξης, ανάχωμα στην ακρίβεια ο κυβερνητικός στόχος

Τα δέκα μέτρα στήριξης αγοράς και επιχειρήσεων - Ενίσχυση της ανάπτυξης, ανάχωμα στην ακρίβεια ο κυβερνητικός στόχος

Με μια δεκάδα μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να στηρίξει αγορά και επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θετική τροχιά της ανάπτυξης, αλλά και να δημιουργήσει ανάχωμα στο κύμα ανατιμήσεων που ήδη έχει ξεκινήσει.

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ισχυρή ανάπτυξη για το 2021, καθώς πλέον η πρόβλεψη δίνει ρυθμό 5,9% του ΑΕΠ, από 3,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του ΑΕΠ αφήνει περιθώρια για ένα νέο πακέτο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, το οποίο περιλαμβάνει από τη μείωση έως 50% στο ποσό επιστροφής από τις «επιστρεπτέες», έως και επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ και σε άλλες υπηρεσίες και προιοντα.

Ο χάρτης των νέων μέτρων για επιχειρήσεις περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

1. Επιπλέον «κούρεμα» στις Επιστρεπτέες προκαταβολές, καθώς μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί ως τώρα, ανάλογα με την πτώση τζίρου, από 25% έως 50%.

Συγκεκριμένα:

 • με ζημιές και πτώση τζίρου 70%: επιστρέφουν το 25%
 • με ζημιές και πτώση 30%-70%: επιστρέφουν το 33,3%
 • λοιπές επιχειρήσεις: επιστρέφουν το 50%

Για όσες όμως έχουν κάνει έναρξη μετά την 1.1.2019 (ή είχαν μηδενικά έσοδα το 2019) επιστρέφεται μόλις το 25% αν είχαν πτώση άνω του 30% , ενώ οι λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφουν το 33%.

Μετά και τις νέες αλλαγές στο ταμείο της επιχείρησης θα μείνει το 75% της επιστρεπτεας, εκτός εάν επιλέξει την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού έως 31/12/21. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και έτσι η κρατική επιδότηση αγγίζει το 80%.

2. Μείωση φόρου για όλες τις επιχειρήσεις: μειώνεται μόνιμα ο συντελεστής φόρου, από 24% σε 22%. Το όφελος για τις ίδιες (δηλαδή ο φόρος του 2021 που θα τον πλήρωναν το 2022) ανέρχεται στα 183 εκατ. ευρώ.

 • Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για 3 έτη.

3. Επιπλέον μείωση φόρου 30% για συγχωνεύσεις/εξαγορές: το κίνητρο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025. Αφορά αποκλειστικά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εφόσον:

απασχολούν εργαζόμενους

 • έχουν συσταθεί πριν τουλάχιστον 3 έτη
 • συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή
 •  συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο.

Στις επιχειρήσεις αυτές παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το κίνητρο.

4. Επιπλέον κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές:

 • από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου.
 • οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
 • δανεισμός: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

5. Υπερεκπτώσεις 100% για «πράσινες» και ψηφιακές δαπάνες: η χορήγηση διπλάσιας έκπτωσης για δαπάνες οι οποίες αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, αυτές οι δαπάνες θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

6. Επεκτείνεται και το 2022 η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις θα έχουν ετήσιο όφελος 251 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που λαμβάνει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ.

7. Μειώσεις ΦΠΑ: Επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το ίδιο θα συμβεί και στον ΦΠΑ για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

8. Επιδότηση 150.000 νέων θέσεων εργασίας: για κάθε εργαζόμενο που θα προσλάβει το 2022 μια επιχείρηση μέσα από το πρόγραμμα, δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες. Η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου θα επιδοτείται με 200 ευρώ το μήνα για το μισθολογικό κόστος, ενώ προβλέπεται επιδότηση 1.200 ευρώ (600 ο εργαζόμενος και 600 η επιχείρηση) εάν προσληφθεί νέος χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

9. Επεκτείνεται 3 μήνες το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος του 2021 με όφελος 50 εκατ. ευρώ εφέτος

10. Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: εκτός από τα οικιακά τιμολόγια, σημαντικό μέρος από τα 150 εκατ. ευρώ της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, θα αφορά και τις επιχειρήσεις με σύνδεση χαμηλής τάσεως.

Επιπλέον δρομολογούνται:

 • η μείωση στο τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Η υπηρεσία φοροαπαλλάσσεται έτσι κατά 68 εκατ. ευρώ ετησίως
 • η επέκταση αναστολής πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022 (13,5 εκατ. ευρώ)
 • η επέκταση στο πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021 (22 εκατ. ευρώ)
 • η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές (15 εκατ. ευρώ ετησίως).


from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3A6pqBP
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.