-->

Προ των πυλών παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Προ των πυλών παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Παράταση έως το τέλος του έτους θα δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων αυτή την περίοδο, λόγω της εξαγγελίας περί αύξησης του αφορολογήτου στις γονικές παροχές, σε συνδυασμό με την έναρξη ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Τη νέα παράταση προανήγγειλε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, υποστηρίζοντας ότι θα είναι και η τελευταία. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκns (εξαγγελία που οδήγησε σε μεγάλο όγκο νέων μεταβιβάσεων ακινήτων) σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που θα ισχύουν από Ε την 1η Ιανουαρίου του 2022 και αξιολογώντας τις αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, των συμβολαιογράφων καθώς και του τεχνικού κόσμου, παρατείνουμε την ισχύ της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν των ευεργετικών νέων δεδομένων, ωστόσο καθίσταται η σαφές ότι αυτή η παράταση θα είναι και η τελευταία».

Όπως σημείωσε ο κ. Ταγαράς, η παράταση στην ισχύ της βεβαίωσης μηχανικού θα δοθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένα ψηφιακό αρχείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ακίνητο (με αυτό τον τρόπο, το κράτος μεταβιβάζει στον πολίτη... το κόστος ψηφιοποίησης και ελέγχου των  αρχείων του και διασύνδεσης των διαφορετικών υπηρεσιών που τα εκδίδουν).

Την ταυτότητα θα αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός (μία ιδέα του συλλογικού οργάνου του κλάδου, του ΤΕΕ) και θα πρέπει να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, υποκαθιστώντας τη βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες σε ένα κτίριο.

Η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες από μηχανικούς και συμβολαιογράφους, που εκτιμούν ότι θα προκαλέσει προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων που την περίοδο αυτή είναι αυξημένες.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3olpKcQ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->