Ποιοι δεν δικαιούνται πιστοποιητικό, αν και έχουν νοσήσει με κορονοϊό

Pexels

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ δεν μπορεί να δοθεί πιστοποιητικό νόσησης, όταν δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία της νόσησης του ασθενή με κορονοϊό, καθώς θεωρείται άγνωστη και κατά συνέπεια άγνωστη θεωρείται και η περίοδος ανοσίας του, οπότε συστήνεται να γίνει εμβολιασμός.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, χωρίς να έχουν εμφανίσει συμπτώματα και χωρίς καν να το έχουν καταλάβει. Αφορμή για να μάθουν ότι έχουν νοσήσει είναι η περιέργεια που μπορεί να τους ώθησε σε κάποιο εργαστηριακό κέντρο για να κάνουν το γνωστό σε όλους τεστ αντισωμάτων, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις  έχουν βγει θετικά.

Ωστόσο, όπως έδειξε και μια υπόθεση που απασχόλησε τον ΕΟΔΥ, σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιος δεν μπορεί να λάβει πιστοποιητικό - βεβαίωση νόσησης καθώς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία που νόσησε με κορονοϊό άρα δεν γνωρίζει και την περίοδο που διαρκεί η ανοσία του.

Για να μπορέσουν να λάβουν πιστοποιητικό, σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται οι ενδιαφερόμενοι να εμβολιαστούν κανονικά.

Για να δοθεί το πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει ο ασθενής που έχει περάσει κορονοϊό να το δηλώσει και επίσημα στην πλατφόρμα την περίοδο της νόσησης, προσκομίζοντας το εργαστηριακό τεστ που το αποδεικνύει.

Μαρία Θεοδωρίδου -  Δεν μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης όσοι προσβλήθηκαν από κορονοϊό αλλά δεν το δήλωσαν

Στο θέμα είχε αναφερθεί παλαιότερα και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, όπου είχε δηλώσει ότι δεν μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης όσοι προσβλήθηκαν από κορονοϊό αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να μπουν καραντίνα χωρίς να υποβληθούν σε κάποιο τεστ.

«Για το πιστοποιητικό, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και από τον ΕΟΔΥ έχουν μπει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη νόσηση. Και η τεκμηρίωση απαιτεί να έχει καταγραφεί στο μητρώο του ΕΟΔΥ τεστ rapid ή μοριακός έλεγχος».

«Ίσως στην αρχική περίοδο αυτό δεν είχε γίνει αντιληπτό και πολλοί δεν έμεναν με το στοιχείο ότι νόσησε η οικογένεια, άρα έχω νοσήσει και εγώ. Και δεν αποδεικνύεται αυτό, δεν υπάρχει έτσι ως αποδεικτικό η καταγραφή στην Covid. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει και να πάρει το πιστοποιητικό της νόσησης», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Ο Χανιώτης που έχει αντισώματα αλλά δεν μπορεί να λάβει πιστοποιητικό

Ένας Χανιώτης, ο οποίος είχε απασχολεί τον τύπο το προηγούμενο διάστημα, πέρασε την Covid19 χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα, κάτι που συνειδητοποίησε όταν έκανε τεστ αντισωμάτων σε ιδιωτικό μικροβιολογικό ιατρείο λίγο καιρό αργότερα.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του για αντισώματα του κορονοϊού ήταν παραπάνω από ξεκάθαρα, αφού το όριο είναι στα 50 και ο άνδρας είχε πάνω από 1000. Ωστόσο, έπειτα από επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, υπήρξε η διαπίστωση ότι δεν δικαιούται πιστοποιητικό που να αναγράφει ότι έχει περάσει κορονοϊό, αφού δεν τον δήλωσε εκείνη την περίοδο (προφανώς και δεν το ήξερε, αφού ήταν ασυμπτωματικός).

Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές και το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί επί του θέματος, όταν δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία της νόσησης του ασθενή με κορονοϊό, είναι άγνωστη κατά συνέπεια και η περίοδος ανοσίας του, οπότε συστήνεται να γίνει εμβολιασμός.

Όσο για το έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο 35χρονος έχει αντισώματα, δεν βοηθά πουθενά όσον αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό καθώς τόσο στην εργασία, όσο και στην είσοδο σε κλειστούς χώρους σε εστίαση και ψυχαγωγία αλλά και στα ταξίδια, είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3zE3LRw
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.