Μίκης Θεοδωράκης: Διαμάχη και για το ποιο γραφείο τελετών θα αναλάβει την ταφή του

Μίκης Θεοδωράκης: Διαμάχη και για το ποιο γραφείο τελετών θα αναλάβει την ταφή του

Οι λεπτομέρειες για την ταφή του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη θα βγει αύριο το πρωί στις 8. Μέχρι τότε οι εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην επιλογή γραφείου τελετών σύμφωνα με νέα προσωρινή διαταγή και όπως δηλώνουν το λαϊκό προσκύνημα θα γίνει κανονικά.

Η χήρα και τα δυο παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη μέσω των συνηγόρων τους συμφώνησαν ενώπιον του δικαστηρίου να γίνει η ταφή στο Γαλατά Χανίων, όμως η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη προέβαλε το αίτημα η όλη τελετή να διοργανωθεί και να εκτελεστεί από συγκεκριμένο γραφείο τελετών.

Στο δικαστήριο παρενέβη το συγκεκριμένο γραφείο τελετών το οποίο εκπροσωπεί ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Τι είπε ο Αλέξης Κούγιας - «Το φέρετρο έχει παραγγελθεί»

«Μίλησα με Μαργαρίτα Θεοδωράκη έχει εξουσιοδοτήσει τη εταιρεία και κατά 80% έχει προχωρήσει τη διαδικασία. Θα δείτε και ποιες άλλες ενέργειες έχει κάνει η εταιρεία. Το φέρετρο έχει παραγγελθεί και κατασκευαστεί προ εξαμήνου», είπε στο δικαστήριο ο Αλέξης Κούγιας.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του σωματείου φίλων Μ.Θεοδωράκη δήλωσε ότι «για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευσή του εκλιπόντος», ανάφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Τα Χανιά ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί την Πέμπτη στο κοιμητήριο του Γαλατά, όπου βρίσκεται ο τάφος του πατέρα του, της μητέρας του και του αδελφού του. Η σορός του αναμένεται το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να "υποδεχθούν" τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Έλληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

Στην είσοδο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, πολίτες αφήνουν λουλούδια και ιδιόχειρα σημειώματα, ενώ στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων, προσέρχονται, από το πρωί της Παρασκευής, πολίτες και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που «άνοιξε» ο δήμος Χανίων.

Στην είσοδο του Θεάτρου έχουν τοποθετηθεί πένθιμες κορδέλες, ενώ η μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ακούγονται από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τον δικό της αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων. «Ο Μίκης θα παραμείνει εδώ και παντού: Σαν φωτιά στα συνθήματα μας, σαν υπόσχεση μη υποταγής. Σαν αέρας ορμητικός που μας σπρώχνει προς την έφοδο στον ουρανό για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, γιατί χρειάζεται να αλλάξει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/38GVvnO
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη