Ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, σε ηλικία 96 ετών.

Εντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και της ανά τον κόσμο ρωσικής διασποράς, μεταδίδουν από το πρωί την είδηση της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει καταγραφεί στη ρωσική ψυχή ως ο μέγιστος ίσως συνθέτης της σύγχρονης Ελλάδας και δημιουργός της λατρεμένης για τους Ρώσους μελωδίας του χορού συρτάκι. Αυτό είναι και το συχνότερο μοτίβο στους τίτλους, που χρησιμοποιούν τα ρωσικά μέσα.

«Το συρτάκι στη φυλακή» είναι ο τίτλος της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Κομερσάντ», η οποία θυμίζει την κοινή έκκληση των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Άρθουρ Μίλερ, Χάρι Μπελαφόντε και Ντμίτρι Σοστακόβιτς για την απελευθέρωση του συνθέτη από τη χούντα, αλλά και το ότι τιμήθηκε το 1967 με το βραβείο της σοβιετικής Κομσομόλ (Κομμουνιστικής Νεολαίας) ως δημιουργός «τραγουδιών ανδρείας και ελευθερίας, που καλούν τη νεολαία στον αγώνα κατά της καταπίεσης, του φασισμού, υπέρ της ειρήνης και ενός καλύτερου μέλλοντος».

Η εφημερίδα «Ιζβέστια» που υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κυβερνήσεις της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ, αναδεικνύει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κηρύξει τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και ξεχωρίζει το γεγονός ότι το 1983 ο Έλληνας συνθέτης τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη και το 2004 με το παράσημο της Φιλίας για «τη μεγάλη του συμβολή στην εδραίωση και την ανάπτυξη των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων», όπως αναφέρει το σχετικό διάταγμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ δημοσιεύει εκτενές βιογραφικό τού συνθέτη και συμπληρώνει ότι τον Απρίλιο του 2020 παρέλαβε εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης το επετειακό μετάλλιο για τα «75 χρόνια της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», ως τιμή για τη συμβολή του στη νίκη κατά του φασισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» σημειώνει το γεγονός ότι τραγούδια του Μίκη ερμηνεύτηκαν από τους Beatles και την Εντίθ Πιάφ, επίσης ιδιαιτέρως αγαπητούς στο ρωσικό κοινό, αλλά και ότι ο Έλληνας συνθέτης υπήρξε ταυτοχρόνως αγωνιστής κατά των ναζί, υπέστη βασανιστήρια, αλλά δεν εγκατέλειψε την Αντίσταση.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος Έλληνας συνθέτης. Ήταν ένας αληθινός πατριώτης, πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού, σύμβολο της Ελλάδας. Το όνομά του θα γραφτεί για πάντα με χρυσά γράμματα στην ιστορία της παγκόσμιας κουλτούρας» αναφέρει στην ανακοίνωση, που δημοσιεύει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο πρόεδρός της Ιβάν Σαββίδης.

Για την μεγάλη απώλεια αναμένονται και θα εκδοθούν στη διάρκεια της ημέρας ανακοινώσεις και από τις επίσημες Αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3DGSCSh
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη