Μια συγκλονιστική ανακάλυψη από την αρχαία Ελλάδα που συνδέει τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό

Η ανακάλυψη τάφου του πολεμιστή Griffin είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς συνδέει τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό.

Οι αρχαιολόγοι Sharon Stalker και Jack Davis ανακάλυψαν το Bylos Combat Agate στο νεκροταφείο πολεμιστών Griffin. Πίστωση: YouTube


Στις 28 Μαΐου 2015, αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στο Βύλο, στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ανακάλυψαν έναν τάφο της εποχής του χαλκού που περιβάλλεται από πλούσια αντικείμενα με σκελετό, ισχυριζόμενοι ότι ανήκε σε σημαντικό άνθρωπο.

Ο τάφος ανήκει στον Μυκηναϊκό πολιτισμό, περίπου 1750 π.Χ. – 1050 π.Χ. 3500 π.Χ. – 1100 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών, οι Μυκηναίοι έφτασαν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας Αιγύπτου, των ανατολικών πόλεων (σημερινή Τουρκία) και των νησιών της Μεσογείου.

Ωστόσο, η ισχυρότερη σύνδεση που βρέθηκε είναι με τον Μινωικό πολιτισμό στο νησί της Κρήτης.

Πήρε το όνομά του από τον περίφημο βασιλιά Μίνωα του Μινωικού πολιτισμού, αλλά ο πολιτισμός των κατοίκων του νησιού ήταν διαφορετικός από αυτόν της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Νεκροταφείο Griffin Warrior

Ο πολεμιστής Griffin βρέθηκε κοντά στον τάφο Αρχαίο παλάτι του Νέστορα, Στη νοτιοδυτική Ελλάδα, στην πόλη Bylos της εποχής του Χαλκού.

Οι αρχαιολόγοι περιλαμβάνουν τη Sharon Stoker, ανώτερη ερευνητική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati και το Τμήμα Κλασικών και Jack Davis, Carl W. Schmidt του Πανεπιστημίου Ελληνικής Αρχαιολογίας.

Η ανασκαφή ξεκίνησε όπου τρεις πέτρες εμφανίστηκαν σε μια γωνία. Βρέθηκε δύο μέτρα έως ένα μέτρο στέλεχος.

Μέσα στο πορτμπαγκάζ υπήρχε ένα πέτρινο δωμάτιο με σειρές που περιείχε ένα ξύλινο φέρετρο. Αρκετές προσφορές βρέθηκαν μέσα στο δωμάτιο και πάνω από το φέρετρο.

Οι ανακαλύψεις περιλαμβάνουν κοσμήματα, σφραγίδες, σκαλισμένο ελεφαντόδοντο, χτένες, χρυσά και ασημένια κύπελλα και χάλκινα όπλα, επομένως συνιστάται ο πολεμιστής.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσή αλυσίδα υφαντικής κουτιού με “ιερό κισσό”, σπαθί μήκους ενός μέτρου, επιχρυσωμένη λαβή, επιχρυσωμένο κουτί, πολλά χρυσά και ασημένια κύπελλα.

Κορνέλια, αμέθυστος, κεχριμπάρι και χρυσές χάντρες, τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια, πολλές μικρές, σκαλισμένες σφραγίδες πολέμου, θεοί, καλάμια, βωμοί, άνδρες που πηδάνε σε λιοντάρια και ταύρους.

Μια πλάκα ελεφαντόδοντου που παριστάνει ένα γκρίφον σε μια βραχώδη επιφάνεια, ένα χάλκινο ποτήρι με λαβή από ελεφαντόδοντο, λεπτά χάλκινα από την πανοπλία του πολεμιστή, ελεφαντόδοντο χοίρου, ίσως κράνος πολεμιστή και άλλα.

Οι αναλύσεις του σκελετού αποκάλυψαν ότι ο άνδρας ήταν 30 ετών, περίπου 5 πόδια ψηλός, με μακριά μαλλιά και τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ήταν ένα πλούσιο, εξέχον μέλος της κοινωνίας.

Η μηχανογραφημένη αναδόμηση του προσώπου βασισμένη στο κρανίο του πολεμιστή δείχνει ένα φαρδύ, σφριγηλό πρόσωπο με κλειστά μάτια και ένα εμφανές σαγόνι.

Η ανάλυση δείχνει ότι ο Griffin Warrior έζησε στη Μέση Εποχή του Χαλκού. Περαιτέρω ανάλυση του σκελετού θα δείξει περισσότερα για την ταυτότητα του σκελετού.

Η επιστημονική εξέταση των καλά διατηρημένων δοντιών και των οστών του ισχίου του θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του γενετικού υπόβαθρου, της διατροφής και της αιτίας του θανάτου του.

Η επίδραση του μινωικού πολιτισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η ανασκαφή του ελληνικού τοπίου και της Κρήτης, που ξεκίνησε το 1600 π.Χ., δείχνει ότι η σχετικά λεπτή κουλτούρα του τοπίου υπόκειται σε αλλαγές.

“Με τον καιρό, ο πλούτος και ο πολιτισμός ανθίζουν”, δήλωσε ο Stalker στο UC. «Τα κάστρα χτίζονται, ο πλούτος συσσωρεύεται και η δύναμη συγκεντρώνεται σε μέρη όπως ο Βύλος και οι Μυκήνες».

Για αιώνες, οι ηπειρωτικοί Έλληνες έμοιαζαν να ακολουθούν τους Μινωίτες. Ο Bylos, πρώιμος μυκηναϊκός σταθμός παραγωγής ενέργειας, είχε κτίρια παρόμοια με τα μεγάλα σπίτια με συστάδες τέφρας που βρέθηκαν στην Κνωσό της Κρήτης.

“Κατά την εποχή του πολεμιστή Griffin υπήρχαν τέσσερα ή πέντε πολυτελή αρχοντικά στο Bylos, όλα σε μινωικό στιλ”, δήλωσε ο Davis.

Το αρχοντικό ήταν βαμμένο με ένα είδος καλλιτεχνικού τοίχου που πρωτοστάτησαν οι Μινωίτες.

Για κάποιο διάστημα, οι Μυκηναίοι εισήγαγαν μινωικά είδη πολυτελείας και ενσωμάτωσαν μινωικές εικόνες όπως ο ταύρος στη δική τους τέχνη.

Οι πλούσιοι Μυκηναίοι θάφτηκαν με μινωικά είδη πολυτελείας, ενώ κάποιοι άλλοι τάφοι περιλαμβάνουν τοπικά μυκηναϊκά αντικείμενα όπως ζωγραφισμένα αγγεία και αντίγραφα μινωικών πηγών.

Οι Μυκηναίοι τροποποίησαν τη μινωική γραφή που ονομάζεται Γραμμική Α για δική τους χρήση. Αυτό το σενάριο ονομάζεται τώρα Γραμμική Β.

Η μυκηναϊκή κοινωνία άλλαξε επίσης σχήμα και έγινε ιεραρχική. Όπως φαίνεται στα έργα του Ομήρου, η δύναμη συγκεντρώνεται στα χέρια της κοινότητας που ζει στο παλάτι.

Τα ευρήματα στο νεκροταφείο του πολεμιστή Griffin είναι μια απόδειξη του πλούτου και της πολυπλοκότητας του επιχειρήματος των αρχαιολόγων.

Αχάτης Μάχης Μπάιλος

Το πιο εκπληκτικό εύρημα στο νεκροταφείο πολεμιστών Griffin είναι μια μικρή σφραγίδα, η οποία έχει πολεμική αναπαράσταση αξιόλογων λεπτομερειών.

Αυτή είναι μια σαφής απεικόνιση ενός πολεμιστή στη μάχη με δύο άλλους. Ο ήρωας σκοτώνει τον αντίπαλο και ο τρίτος πολεμιστής βρίσκεται νεκρός στο προβάδισμα.

Ο ήρωας φορά ένα αντικείμενο που μοιάζει με ρολόι. Οι δύο εχθροί του φορούν πανομοιότυπες συντεχνίες, ενώ ο ήρωας φοράει ένα θεότρελο.

Οι σκαλιστές λεπτομέρειες είναι δύσκολο να πιστέψουν και μπορούν να φανούν μόνο μέσω ενός μεγεθυντικού φακού.

Η σφραγίδα έχει μόνο 3,6 εκατοστά (1,4 ίντσες) και είναι λαξευμένη από μια σκληρή πέτρα που ονομάζεται αχάτης, εξ ου και το όνομα Bylos Combat Agate. Εφαρμόζεται έτσι ώστε να μπορεί να φορεθεί στον καρπό.

Ο αρχαιολόγος John Bennett, διευθυντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, περιέγραψε την ετικέτα ως αριστούργημα της μικρογραφίας, ιδιαίτερα της τέχνης του Αιγαίου.

Οι αρχαιολόγοι μπερδεύτηκαν από τις χαραγμένες λεπτομέρειες, μερικές από τις οποίες είχαν μέγεθος μόνο μισό χιλιοστό. Κάποιοι λένε ότι ο γλύπτης πρέπει να χρησιμοποίησε μεγεθυντικό φακό για να το χαράξει.

Οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να αγωνίζονται να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία πριν καταλήξουν στα τελικά συμπεράσματα για τη θέση του ανθρώπινου σώματος 1000 χρόνια αργότερα.

Πηγή: wcn



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/39Va7Ao
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη