Οι Θερμοπύλες δεν είναι kitsch νυχτερινό κέντρο

Οι Θερμοπύλες δεν είναι kitsch νυχτερινό κέντρο 

__________________

Ο "φαντασμαγορικός" φωτισμός των μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών δεν συνάδει με τους συμβολισμούς και τα νοήματα αυτού του τόπου θυσίας. Πολλώ δε μάλλον, σε μέρες Εθνικού Πένθους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, δεν δικαιολογούνται τέτοιου είδους ενέργειες. 

Οι Θερμοπύλες είναι μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και συμβολίζουν τον αγώνα ελεύθερων ανθρώπων ενάντια στον δεσποτισμό. 

Συνεπώς,  τα πολύχρωμα λαμπιόνια που αναβοσβήνουν δίκην νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, ουδεμία συσχέτιση έχουν με τον χώρο, ο οποίος απαιτεί σεμνό, διακριτικό πλην επαρκή φωτισμό. 

 Οι δαπάνες για τον φαντασμαγορικό φωτισμό καλό θα ήταν να κατευθυνθούν στην συντήρηση και ανάδειξη του χώρου, στην καθαριότητα και την σήμανσή του. 

Τα μνημεία του χώρου βρίσκονται σε δραματική κατάσταση και η πρώτη μας προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η συντήρησή τους και όχι η "lifestyle" χρήση φωτιστικών που υποβαθμίζουν έναν ιερό χώρο.

Πέραν τούτων, οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις αναψυχής με επιλεκτικές (για να το πω ευγενικά) προσκλήσεις, προσβάλλουν την αισθητική του χώρου και καταναλώνουν αφειδώς δημόσιο χρήμα υπέρ της νυχτερινής διασκέδασης όχι του συνόλου των Πολιτών.

Όταν κάτι πληρώνεται από το δημόσιο ταμείο οφείλει να είναι προσβάσιμο σε όλους.  Καλό θα ήταν να μην οργανώνεται νυχτερινή διασκέδαση, αλλά όταν θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες να έχουμε λιτές και  σοβαρές μουσικές εκδηλώσεις υπέρ του συνόλου των Πολιτών.

Αν στις Θερμοπύλες προωθούμε νυχτερινή διασκέδαση και νυχτερινό κέντρο με φαντασμαγορικό kitsch φωτισμό της "παραλιακής",  τότε δείχνουμε έλλειψη σεβασμού στον χώρο, μετατρέποντάς τες σε αναψυχή "πρώτο τραπέζι πίστα"  εξόδοις των φορολογουμένων.

Κι όπως έγραφε ο Collingwood : " οι ιστορικοί προσπερνούν το εξωτερικό θέαμα και διεισδύουν στο εσωτερικό για να συλλάβουν τη σκέψη που δίνει στα διάφορα συμβάντα ζωή" . Από το βιβλίο της Vasso Kindi "Φιλοσοφία της Ιατορίας" εκδ. Πόλις.




Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη