O Χρήστος Σταϊκούρας για την ανάπτυξη των Θερμοπυλών


Στις 8 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, διοργανώθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ανάπλαση - Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών.


Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μενδώνη, ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Διδασκάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πολίτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταμπουλίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Καραΐσκος, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και του Δήμου Λαμιέων.


Στην τηλεδιάσκεψη η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μενδώνη, αφού παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από τις υπηρεσίες που εποπτεύει,  ανέδειξε τη σπουδαιότητα του Έργου, ενώ τέθηκε από τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη το πλαίσιο δυνητικής χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης.


Αποφασίστηκε να αναλάβει η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μενδώνη τον συντονισμό, κατά λόγο αρμοδιότητας, των επόμενων ενεργειών, με απαρχή τη δημιουργία σχετικής ομάδας εργασίας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Διδασκάλου, με συμμετέχοντες τη Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών κα Καλύβα, και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και του Δήμου Λαμιέων.


Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η πρόοδος της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης «Βελτιωτικές Παρεμβάσεις Ήπιας Ανάπλασης – Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών» και απαντήθηκαν διάφορα θέματα από τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών.


Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις – ρυθμίσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπύλων, την αξιοποίηση του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης των Θερμοπυλών και την αποκατάσταση του Τείχους των Φωκέων. 


Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο περιουσιακό στοιχείο αρμοδιότητάς τους, συγκεκριμένα:


  • Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ από τον τεχνικό σύμβουλο και ελέγχονται από την ομάδα έργου. Στην μελέτη ΕΣΧΑΔΑ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα κατασκευής νέου υδροθεραπευτηρίου, το οποίο θα υδροδοτείται μέσω κατάλληλων τεχνικών έργων από την υπάρχουσα αναγνωρισμένη ιαματική πηγή.  


  • Αμέσως μετά τον έλεγχο του ΕΣΧΑΔΑ και την πρώτη παρουσίασή του στο ΥΠΠΟΑ για επιβεβαίωση της τήρησης των όρων δόμησης για την αρχαιολογική ζώνη Β, θα είναι έτοιμο για παρουσίαση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης. 


Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της αξιοποίησης και της διαχείρισης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, από το ΥΠΠΟΑ, το Δήμο Λαμιέων και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και ότι όποιες προτάσεις θα πρέπει να έχουν την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.


Με ορθολογισμό και μεθοδικότητα και σε πλήρη συντονισμό με όλους τους επισπεύδοντες και εμπλεκόμενους, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε ένας αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιας απήχησης να αποκτήσει τη λάμψη που του αξίζει.


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη