Από το «Αβέρωφ» στις φρεγάτες Belharra

Από το «Αβέρωφ» στις φρεγάτες Belharra

Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το δόγμα του «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία».

Η συμμαχία αυτή παρουσιάζει μια ιστορική διάρκεια, ενισχύεται συν τω χρόνω και δείχνει τις γερές βάσεις που τη διέπουν διαχρονικά. Μια σχέση που ουδέποτε αμφισβητήθηκε, αφού κάθε φορά που χρειάστηκε Ελλάδα και Γαλλία απέδειξαν το βάθος και το εύρος των κοινών ιδανικών με τα οποία έχει εμποτιστεί.

Η πρόσφατη αγορά των μαχητικών Rafale και η απόκτηση, μεταξύ των άλλων, από τις Ένοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, αποτελούν το επιστέγασμα αυτής της σχέσης. Ειδικά η ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού με τις συγκεκριμένες φρεγάτες, σύμφωνα με τους ειδικούς, έρχεται να αναβαθμίσει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας καθώς θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας. Πρόκειται για ένα υπερόπλο, όπως έχει χαρακτηριστεί, με ασυναγώνιστες αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές ικανότητες με τα αντίστοιχα αποτελέσματα ως προς τη θαλάσσια ισχύ μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη συμφωνία-αγορά χαιρετίζεται από το σύνολο των επιχειρησιακών παραγόντων-αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού ως μία κίνηση όχι μόνο υψηλού συμβολισμού αλλά ως αρκούντως μετρήσιμη στο πεδίο δράσης σχηματίζοντας μια ομπρέλα προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σε πολιτικό επίπεδο ξεχωρίζει αν μη τι άλλο η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Εκπέμπεται ένα ισχυρό, εκκωφαντικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, τα σύνορά μας είναι σύνορα της Ευρώπης και ενδεχόμενη απειλή προς τη χώρα μας είναι απειλή προς την Ευρώπη. Η θέση μας στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου ενισχύεται βάζοντας ουσιαστικά φραγμό σε κάθε πιθανό επιβουλέα.

Δεν γίνεται λόγος για μία απλή εμπορική συναλλαγή αλλά για μια συμφωνία μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας. Αυτή δε, εκτυλίσσεται μέσα σε ένα τρίπτυχο οικονομικό, επιχειρησιακό και πολιτικό. Αναγνωρίσαμε την ανάγκη, αναλύσαμε τα δεδομένα και αξιοποιήσαμε την ευκαιρία.

Η συνεχής επαγρύπνηση για την ασφάλεια της πατρίδας μας, την προφύλαξη των συνόρων μας, τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση και επένδυση μέχρι και του τελευταίου Ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου καθιστούν αυτή την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας κομβικής σημασίας. Και αυτό γιατί μετά από μια μακρά περίοδο όπου οι εξοπλιστικές μας δαπάνες είχαν περιοριστεί και τα δεδομένα της βαθιάς οικονομικής κρίσης επηρέασαν ως ένα βαθμό τον εκσυγχρονισμό τους όπως επιβάλουν οι συνθήκες γειτνίασης της χώρας μας, σήμερα με την κίνηση αυτή η Ελλάδα δηλώνει παρούσα δυνατή και σίγουρη, μην αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της αμυντικής της θωράκισης και ισχύος.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2YmP8Vm
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη