Θέλουμε η Λαμία να μετατραπεί σε επιστημονική έρημο;

Θέλουμε η Λαμία να μετατραπεί σε επιστημονική έρημο;

____________

Πριν από λίγα χρόνια, είχαμε την τιμή και χαρά να φιλοξενήσουμε στη Λαμία την Καθηγήτρια Φυσικής κα Παναγιώτα Πρέκα - Παπαδήμα, η οποία μαζί με μια υψηλού επιστημονικού επιπέδου ομάδα είχε πετύχει το αδιανόητο: Είχε καταφέρει να χρονολογήσει με ακρίβεια τα Ομηρικά Έπη με βάση αστρονομικά και ιστορικά στοιχεία. Η προσπάθεια της κας Πρέκα και των συνεργατών της ήρθε να μας δώσει ένα ακόμα στοιχείο μετά τις ανασκαφές του Σλήμαν , για την ιστορική βάση των Ομηρικών επών. Παρουσιάστηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Ζητήσαμε τότε από την Καθηγήτρια να αναλάβει το δύσκολο έργο της ακριβούς χρονολόγησης της Μάχης των Θερμοπυλών. Να μας δώσει ακριβείς ημερομηνίες. Να κάνει το ίδιο με τα Ομηρικά έπη και για τις Θερμοπύλες μας. 

Με την δική μας παρότρυνση και με την ηθική στήριξη του Ομίλου μας "300", η κα Πρέκα και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν προσφάτως σε επιστημονικά έντυπα την ακριβή χρονολόγηση της Μάχης των Θερμοπυλών. Ένα επίτευγμα μεγάλου βεληνεκούς που τιμά την Λαμία μας.

Η επιστημονική ομάδα θέλησε να παρουσιάσει τη δουλειά της στη Λαμία μας. Στις Θερμοπύλες μας. Για να μας τιμήσει και να στηρίξει τον Τόπο μας. 

Αλλά, φευ!

Οι συνεχείς "οχλήσεις" μας προς τη Δημοτική Αρχή Λαμιέων αντιμετωπίστηκαν με απάθεια. Με αδιαφορία για ένα θέμα μείζονος επιστημονικής σημασίας, που θα έθετε τον Τόπο μας στο κέντρο του Επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Έτσι, δεν καταφέραμε, για πολλοστή φορά, να στηρίξουμε την Πόλη μας ως εστία Επιστημών. Έτσι, αφεθήκαμε για πολλοστή φορά στην απάθεια. Έτσι, δείξαμε ότι κανένα ενδιαφέρον δεν έχουμε για την πνευματική ανάπτυξη της Πόλης. Μόνο για το θεαθήναι και για τα πολύχρωμα λαμπιόνια; 

Είναι εμφανές, ότι όσο θεωρούμε την επιστημονική δραστηριότητα ως πάρεργο, ως "φορτίο", τόσο ο Τόπος μας θα υποβαθμίζεται. 

Τόσο θα βιώνει την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη. 

Η θεσμοθέτηση Επιστημονικού Συμβουλίου του Δήμου είναι απαραίτητη ,αφού η Επιστήμη δεν είναι μόνο μια θεωρητική δραστηριότητα, αλλά ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης και προόδου. Η επιστημονική δραστηριότητα φέρνει οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική ανάπτυξη, όπου βρίσκει στοργή και ενδιαφέρον.

Η συγκεντρωτική διοίκηση δεν συνάδει με την πρόοδο.

Παναγιώτης Ιακωβής

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη