Τρεις δεκαετίες μετά το Τσερνόμπιλ, τα μανιτάρια στη Γερμανία παραμένουν ραδιενεργά

Η σκιά του Τσερνόμπιλ παραμένει στα δάση της Ευρώπης.

Το 95% των μανιταριών που συλλέχθηκαν δειγματοληπτικά στη Γερμανία την τελευταία εξαετία συνεχίζουν να φέρουν ίχνη ραδιενέργειας από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, αν και τα επίπεδα ραδιοϊσοτόπων παραμένουν εντός των ορίων ασφάλειας.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η γερμανική ρυθμιστική αρχή τροφίμων και προστασίας καταναλωτή (BLV), τα άγρια μανιτάρια παραμένουν μολυσμένα με καίσιο-137 και καίσιο-132.

Πάντως κανένα από τα 74 δείγματα που ελέγχθηκαν δεν ξεπερνούσε το νομικό όριο των 600 becquerel ανά κιλό, αναφέρει το Reuters.

Στις 26 Απριλίου 1986, ο αντιδραστήρας 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στη σημερινή Ουκρανία εξερράγη λόγω εσφαλμένων χειρισμών και εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα τόνους ραδιενεργών υλικών, τα οποία αύξησαν τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς στην Ουκρανία και μόλυναν μεγάλες εκτάσεις ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με την BLV, τα άγρια μανιτάρια παραμένουν ραδιενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή τα οικοσυστήματα όπου φύονται ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ο φόβος για μια νέα καταστροφή αναζωπυρώθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, μια εξέλιξη που οδήγησε τη γερμανική κυβέρνηση στην απόφαση να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες και να καλύψει το κενό στην παραγωγή ενέργειας με μονάδες λιθάνθρακα.

Πηγή: in



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/3uUxLXD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη