Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες της Σύβαρις εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης

Λένε, ότι οι ευτυχισμένοι λαοί, που λόγω πλούτου δεν έχουν βιοτικά προβλήματα και απολαμβάνουν την ευμάρεια τους, δεν έχουν, αλλά ούτε δημιουργούν, ιστορία. Επιπλέον όμως, όπως η ιστορία έχει διδάξει, δεν έχουν και μέλλον γιατί σταδιακά και ανεπαίσθητα παρακμάζουν σχεδόν σε όλους τους τομείς και οδηγούνται κυρίως σε δημογραφική συρρίκνωση, η πολεμική τους ετοιμότητα εξασθενεί και στο τέλος εξαφανίζονται από το ιστορικό γίγνεσθαι.

Τα ιστορικά παραδείγματα διαχρονικά είναι πάρα πολλά, κλασσικό όμως είναι οι αρχαίοι Συβαρίτες, κάτοικοι της ελληνικής αποικίας Σύβαρις στο κόλπο του Τάραντα στη Ιταλία, οι οποίοι λόγω του υπερβολικού πλούτου τους, από το εμπόριο και τη γεωργία, είχαν γίνει τόσο μαλθακοί που στο τέλος οι Κροτωνιάτες, κάτοικοι του Κρότωνα άλλης μικρότερης ελληνικής αποικίας, τους κατανίκησαν στη μάχη και εξαφάνισαν από προσώπου γης τη πόλη Σύβαρις.

Έκτοτε διεθνώς η λέξη συβαριτισμός (sybaritisme) σημαίνει ευζωία, φιληδονία, κατάσταση στην οποία κάποιος αρέσκεται σε υλικές μόνο απολαύσεις.

Υπάρχουν αρχαίες αναφορές, ότι οι Συβαρίτες είχαν γυμνάσει τα πολεμικά τους άλογα να χορεύουν με συγκεκριμένο με φόρμιγγες μουσικό σκοπό. Στη μάχη οι Κροτωνιάτες έπαιξαν με φόρμιγγες το σκοπό αυτόν, τα άλογα των Συβαριτών που άρχισαν να χορεύουν μπερδεύτηκαν με τη φάλαγγα οπλιτών των Συβαριτών, που διασπάστηκε και η συμπαγής φάλαγγα των Κροτωνιατών τους νίκησε κατά κράτος.

Από κάποια σοβαρή καθηγήτρια, που γνωρίζει τη τουρκική πολιτική σκηνή, άκουσα, ότι Τούρκος υπουργός πολιτισμού είπε πως η χώρα του έχει γυρίσει πάνω από 500 σήριαλ τα οποία προβάλλουν την ιστορία της, τη ζωή και τα ήθη τους, και αυτές τις τηλεοπτικές σειρές τις διαθέτουν σε άλλες χώρες με συμβολικό τίμημα προκειμένου να εθιστούν οι θεατές στη γλώσσα και κυρίως στη μουσική τους, ώστε να γίνει όσμωση μεταξύ των διαφόρων λαών. Δεν νομίζω όμως ότι θα επαναληφθεί η παραπάνω ιστορία σε περίπτωση συρράξεως.

Νόμισμα της Σύβαρης (550 π.Χ. - 510 π.Χ.) με παράσταση του Συβαρικού ταύρου.


Φοβάμαι ότι ο Θεός με διάφορους τρόπους, κυρίως με τα προγράμματα και πακέτα της Ε.Ε., έβρεξε τόσα πολλά λεφτά στη χώρα μας, άσχετα αν κάποιοι πήραν μεγαλύτερο μερίδιο ή κάποιοι τάφαγαν ή πτώχευσαν, που ο πακτωλός πλούτου δημιούργησε σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ιδιαίτερα της νεολαίας ή σε αυτούς που βγάζουν εύκολα και άκοπα πολλά λεφτά, τις προϋποθέσεις να αποκτήσουν ή να έχουν αποκτήσει στη συμπεριφορά, στη τάση ζωής και στη διασκέδαση, συνήθειες συβαριτισμού. Ελπίζω όμως όχι και κατά αποτέλεσμα, γιατί υπάρχουν πολλοί που ακόμα αντιστέκονται.

Γύρω στο 400 μ.Χ. το πάλαι ποτέ κραταιό ρωμαϊκό κράτος, που είχε διαιρεθεί σε ανατολικό και δυτικό, υπέστη, κυρίως το δυτικό, μια τεράστια εισβολή από διάφορα βαρβαρικά φύλα, που πιεζόμενα από τον επεκτατισμό των Μογγόλων αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν δυτικά προς αναζήτηση χώρου για οριστική εγκατάσταση.

Η μεγάλη μετανάστευση των λαών διήρκεσε αρκετά χρόνια και στο τέλος το δυτικό ρωμαϊκό κράτος καταλύθηκε.

Νόμισμα της Σύβαρης (452 π.Χ. - 446 π.Χ.) με παράσταση του Ποσειδώνα από την μία πλευρά και του Συβαρικού ταύρου από την άλλη.


Στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν διάφορα βαρβαρικά φύλα που κατόπιν οδυνηρών διεργασιών λόγω όμως των επιμειξιών με τον τοπικό πληθυσμό, της ρωμαϊκής κουλτούρας, της λατινικής γλώσσας και του χριστιανισμού, μετεξελίχθηκαν στα σημερινά ευρωπαϊκά κράτη.

Το ανατολικό κράτος (Βυζάντιο) χάρη στην οργάνωση του, τη διπλωματία του και τον στρατό του κατάφερε να επιβιώσει άλλα χίλια χρόνια ώσπου κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους, φυλή που μετανάστευσε από τα βάθη της Ασίας.

Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται και η σπουδή της ιστορίας και τα διδάγματα της βοηθούν στη κατανόηση της, θα πρέπει ως λαός, αλλά και η ηγεσία, να καθορίσουμε με κοινή συναίνεση, χωρίς κοντόφθαλμα πολιτικά παιχνίδια και σε βάθος χρόνου, προοπτική για την εθνική πολιτική σε κρίσιμα ζητήματα.

Η θέση της Σύβαρης στη Μεγάλη Ελλάδα.


Το πλέον βασικό και σημαντικό είναι η υπογεννητικότητα. Η γήρανση του πληθυσμού έχει επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, την οικονομία και την εθνική άμυνα.

Υπολογίζεται, ότι η προσεχή απογραφή θα παρουσιάσει μείωση του γηγενούς πληθυσμού κατά 500.000 άτομα, που αντιστοιχεί χοντρικά στον αριθμό αυτών που κατά τη πρόσφατη οικονομική κρίση μετανάστευσαν για εξεύρεση εργασίας κυρίως στη Ε.Ε., από τους οποίους ένας μεγάλος αριθμός δεν θα επιστρέψει και θα λείψει από την εσωτερική αγορά.

Το πρόβλημα είναι πολύ παλιό, αλλά μέχρι τώρα καλύπτονταν κατά κάποιο τρόπο με την σταδιακή ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών ιδίως Αλβανών. Σήμερα εκφράζονται σοβαροί προβληματισμοί για το πόσο εύκολο είναι να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες που καταφεύγουν στη χώρα μας δεδομένου ότι οι θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές είναι τεράστιες.

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο κυρίως για τις βόρειες χώρες της Ε.Ε. καθώς στο προσεχές μέλλον θα λείψουν πάρα πολλά εκατομμύρια εργατικά χέρια και αν η Ε.Ε. θέλει να διατηρήσει το οικονομικό της επίπεδο θα πρέπει να ενσωματώσει εκατομμύρια μουσουλμάνων μεταναστών, οπότε είναι πιθανό να επαληθευθεί η εκτίμηση του Δαλάι Λάμα, ότι το 2050 η Ευρώπη θα είναι μουσουλμανική.

Στην επιβίωση του έθνους δεν πρέπει να υπάρχουν αδιέξοδα και πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και να μη υποκύψουμε στον συβαριτισμό όσο και αν είναι γλυκός για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες.

Λέανδρος Τ.Ρακιντζής, Αρεοπαγίτης ε.α

Πηγή: huffingtonpost



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/3DnRwtv
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη