Γιάννης Οικονόμου: Διπλασιάζεται το επίδομα θέρμανσης και για το φυσικό αέριο θα υπάρξει οριζόντια στήριξη για τους μη δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης

Επιβεβαίωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον Αθήνα 984, τα σενάρια για αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, λέγοντας ότι οι ανατιμήσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να μην μείνει κανένας αβοήθητος.

«Έχουμε δυνατότητα να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κι αυτό θα ανακοινώσουμε σήμερα -σε μια δεύτερη διάσταση μετά τη ΔΕΘ-για να καλύψουμε τις  αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης» δήλωσε στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Προανήγγειλε διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, ενώ για το φυσικό αέριο είπε πως θα υπάρξει οριζόντια στήριξη σε όσους δε λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης. «Διπλασιάζεται το επίδομα θέρμανσης και ποσοτικά και βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων. Για  το φυσικό αέριο θα υπάρξει πρόβλεψη οριζόντιας στήριξης όσων δε λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης» επεσήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «ο,τιδήποτε δίνουμε προς ενίσχυση και υποστήριξη των πολιτών είναι από τον πλούτο και το δημοσιονομικό περιθώριο που έχουμε δημιουργήσει. Δε μοιράζουμε χρήματα τα οποία δεν έχουμε ούτε και πρόκειται να βάλουμε ή να μεγαλώσουμε φόρους»

Ο κ Οικονόμου χαρακτήρισε αυτονόητες τις αντιδράσεις μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις και αναγκαία την παρέμβαση από κυβερνητικής πλευράς. «Πρέπει να παρέμβουμε. Πάντα υπάρχουν ιδέες και εργαλεία για να στηριχθεί ο πολίτης. Η ιδέα λόγου χάρη του να αγοράζει ενιαία η Ευρώπη φυσικό αέριο σε μεγαλύτερες ποσότητες, θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές και αποτελεί μια σκέψη απλοποιημένη βέβαια…Περιμένουμε από την Ευρώπη να δούμε τι θα κάνει για την κατάσταση στον τομέα της ενέργειας, μην ξεχνάμε ότι οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης περνούν σκληρότερο χειμώνα από εμάς  στο Νότο, αλλά δεν μένουμε μόνο εκεί.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μια πρώτη αναφορά στη ΔΕΘ και σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις για επιπρόσθετα μέτρα.»

Σε ερώτηση για την ενεργειακή μετάβαση, είπε πως είναι εδραιωμένη σε καλές βάσεις, παρά το κόστος της και συνιστά λύση στο ενεργειακό πρόβλημα. «Περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ), σημαίνει περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα μας θωρακίσει και απέναντι σε ακραίες καταστάσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα.»

*Σε σχέση με την κατά πλειοψηφία ψήφιση στη Βουλή της Ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, έκανε λόγο για «τεράστια εθνική επιτυχία, πράγμα που για τους δικούς της μικροπολιτικούς, αντιπολιτευτικούς λόγους και εμμονές δεν αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό  εθνική εξαίρεση στην πανστρατιά υποστήριξης μιας συμφωνίας που ενισχύει το ρόλο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.  Η εξωτερική μας πολιτική είναι πολυεπίπεδη κι έχει ενισχύσει το κύρος της χώρας.»

Για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνέστησε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση ακόμα και θερμού επεισοδίου. «Έχουμε απέναντι μας έναν γείτονα που παραδοσιακά αρέσκεται να προκαλεί, έχει δείξει την τάση του για  παραβατικότητα σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες που ισχύουν παντού στον κόσμο  όχι μόνο στο  Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να είναι ενεργοποιημένα τα αντανακλαστικά μας και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση -όπως κάνουμε τα δύο τελευταία χρόνια- είτε σε επίπεδο διπλωματικής κινητικότητας  σε διεθνή fora και οργανισμούς,  στις διεθνείς  και διμερείς μας σχέσεις, είτε εφόσον προκύψει ζήτημα, να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή αποτρεπτικά, ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας δίκαια όποτε και όπου χρειαστεί.»

Προσδιόρισε δε ως ύψιστης σημασίας προκλήσεις για τη χώρα και την ΕΕ  «τα γεωστρατηγικά θέματα  από κοινού με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση.»

*Σχολιάζοντας τα μέτρα πλήρους ελευθερίας στους πολίτες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ανέφερε πως «η πανδημία δεν πέρασε, αλλά μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν, θα έχουμε και την τρίτη δόση. Έχουμε ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας. Πρέπει να πάρουν τη ζωή τους πίσω οι εμβολιασμένοι.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε παράλληλα ότι τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας, το ωράριο και η απαγόρευση της μουσικής δεν συνεισφέρουν στη βελτίωση της υγειονομικής εικόνας και έκρουσε και πάλι το «καμπανάκι» του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους, λέγοντας πως «Αυτό που πραγματικά προσφέρει, είναι η αύξηση των εμβολιασμών.»

www.athina984.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη