-->

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν από πλημμύρες

eurokinissi

Ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, έκρουσε... «καμπανάκι» για περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες, ενώ η κακοκαιρία «Αθηνά» προκαλεί δεκάδες προβλήματα, με τον καιρό να μην αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι:

  • πέντε περιοχές στην Εύβοια, η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.
  • τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο
  • δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα» δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, σημείωσε ο καθηγητής, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. «Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά ή ακόμα και πάνω από 200 χιλιοστά».

«Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση  να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ζαγορά Πηλίου έχει βρέξει όσο στην Αθήνα σε... δύο χειμώνες, καθώς μέσα σε δύο μέρες, η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 700 χιλιοστά.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3AtDvZD
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->