Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος: Γιατί το «μ»... έφυγε από τον δέκατο μήνα του χρόνου

pexels

Είναι αρκετά συνηθισμένο το λάθος να λέμε (και να γράφουμε) τον δέκατο μήνα του ημερολογίου ως «Οκτώμβριο» αντί για «Οκτώβριο», που είναι το σωστό.

Ποια είναι η εξήγηση που κρύβεται πίσω από το ότι ο Οκτώβριος γιατί δεν έχει μ, όπως οι Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος; Η απάντηση βρίσκεται στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, το οποίο και έχουμε δανειστεί αυτούσιο.

Πριν από... πολλά χρόνια, το ημερολόγιο είχε 10 μήνες (απουσίαζαν Ιανουάριος και Φεβρουάριος), οι οποίοι προστέθηκαν αργότερα, με το νέο έτος να ξεκινά από τον Μάρτιο.

Το ρωμαϊκό ημερολόγιο στα λατινικά ήταν το εξής:

1) Martius (στον Άρη)
2) Aprilis (στην Αφροδίτη)
3) Maius (στη Μαία)
4) Junius (στην Ήρα)
5) Quintilis (πέμπτος)
6) Sextilis (έκτος)
7) September (έβδομος)
8) October (όγδοος)
9) November (ένατος)
10)December (δέκατος)

Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο, οι πρώτοι τέσσερις μήνες είχαν ονόματα Θεών, ενώ οι επόμενοι συνέχιζαν αριθμητικά, (ο Quintilis ήταν ο πέμπτος, ο Sextilis ήταν ο έκτος κ.ο.κ.). Αργότερα ο πέμπτος και ο έκτος μήνας αφιερώθηκαν σε αυτοκράτορες και συγκεκριμένα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Οκταβιανό Αύγουστο.

Οι επόμενοι μήνες συνέχισαν αριθμητικά. Ο έβδομος μήνας λεγόταν September από το septem (εφτά), ο όγδοος μήνας ονομάστηκε October από το octo (οκτώ), ο ένατος ήταν ο November από το novem (εννιά) και τέλος δέκατος και τελευταίος ήταν ο December από το decem (δέκα).

Επομένως, αφού ο Οκτώβριος δεν είχε μ στα λατινικά (October), δεν έχει ούτε στα ελληνικά. Όταν προστέθηκαν Ιανουάριος και Φεβρουάριος στην αρχή του ημερολογίου, η αρίθμηση… χάλασε, καθώς ο Σεπτέμβριος από 7ος έγινε 9ος, ο Οκτώβριος έγινε 10ος, ο Νοέμβριος 11ος και ο Δεκέμβριος 12ος, όμως η ονοματολογία παρέμεινε η ίδια.

Με πληροφορίες από dogma.gr



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3okYI5p
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη