«Καμπάνες» για τη... μαζικότερη κλοπή ΑΤΜ - Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι Ρομά από τον Τύρναβο και την Ανθήλη Φθιώτιδας

ΟΚΤΩ ΔΡΑΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΡΟΤΣΑ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ, ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΤΩΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Οι δράστες με κλεμμένο αγροτικό εμβόλισαν την τζαμαρία της τράπεζας στην πλατεία του Αμπελώνα

Ποινές φυλάκισης επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε δράστες της χαρακτηριζόμενης και ως η μαζικότερη κλοπή Αυτόματης Ταμειολογιστικής Μηχανής (ΑΤΜ) που έχει καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της περιοχής, καθώς έξι δράστες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ -σύμφωνα με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας- τουλάχιστον 4 ακόμα θεωρούνται συνεργοί τους, τα στοιχεία των οποίων δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.

Ο έκτος κατηγορούμενος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών, ενώ, όπως κατατέθηκε χθες στο Δικαστήριο, μόνο 8 ήταν οι δράστες που επέβαιναν σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου με το οποίο οι κλέφτες έσπασαν τη βιτρίνα του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αμπελώνα και στη συνέχεια σπρώχνοντας με τα χέρια ξεθεμελίωσαν το ΑΤΜ με λεία 9.150 ευρώ. Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι Ρομά από τον Τύρναβο και την Ανθήλη Φθιώτιδας.

Τρεις από τους δράστες, στο πλαίσιο της ποινικής διαπραγμάτευσης, ομολόγησαν χθες την ενοχή τους και τους επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Στον 24χρονο ποινή φυλάκισης 3 ετών (με τριετή αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος), ενώ σε δύο ακόμα 35χρονους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και οδηγήθηκαν στη Φυλακή.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους έξι εμπλεκόμενους που αρνήθηκαν την κατηγορία, το Δικαστήριο τούς κήρυξε ενόχους επιβάλλοντας: Σε 31χρονο ποινή φυλάκισης 4 ετών (με τριετή αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος), σε 36χρονο ποινή φυλάκισης 4 ετών (με τριετή αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος), ενώ τέλος αθώος, λόγω αμφιβολιών, κηρύχθηκε ένας 26χρονος.

Η δίκη ξεκίνησε με πρόεδρο και εισαγγελέα της έδρας να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της ποινικής διαπραγμάτευσης που προτίμησαν τρεις από τους έξι συνολικά κατηγορουμένους.

Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας καταθέτοντας αναφέρθηκε αναλυτικά στην κλοπή που σημειώθηκε στις 3.50’ τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου 2020 στην πλατεία του Αμπελώνα. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι δράστες πήγαν στον Αμπελώνα, καθήμενοι οι περισσότεροι εξ αυτών στην καρότσα αγροτικού, το οποίο είχαν κλέψει νωρίτερα από 50χρονο στον Τύρναβο.

Με οπισθοπορεία έσπασαν τη βιτρίνα της Τράπεζας Πειραιώς προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και στη συνέχεια οι κλέφτες φορώντας ολοπρόσωπες κουκούλες, με τα χέρια ξεθεμελίωσαν το πακτωμένο ΑΤΜ, το φόρτωσαν στο αγροτικό και έφυγαν με λεία 9.150 ευρώ. Δύο ημέρες μετά, το ΑΤΜ βρέθηκε λεηλατημένο και διαλυμένο στα «Νταμάρια» Τυρνάβου, ενώ μετά από μέρες βρέθηκε από διερχόμενο κτηνοτρόφο το αγροτικό του 50χρονου σκεπασμένο με κλαδιά, στην αγροτική περιοχή «Πλάγια» του Τυρνάβου.

Εξηγώντας ότι, ομάδα δραστών την παραμονή της κλοπής βρέθηκε από την Ανθήλη Φθιώτιδας στον Τύρναβο, αναφέρθηκε τέλος αναλυτικά στο πώς η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας εξιχνίασε την υπόθεση. Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσαν τραπεζικός υπάλληλος, αστυνομικοί του Α.Τ. Τυρνάβου και Δομοκού, αλλά και μάρτυρες υπεράσπισης. Στις απολογίες τους οι τρεις Ρομά αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο 31χρονος και πρώτος των κατηγορουμένων τόνισε πως βρέθηκε στον Αμπελώνα αναζητώντας φαρμακείο και όχι για την κλοπή, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωνε πως «δεν θυμάμαι», με την πρόεδρο του Δικαστηρίου να παρατηρεί απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο «πολλά δεν θυμάστε».

Ο 26χρονος κατηγορούμενος δήλωσε πως δεν συμμετείχε στην κλοπή και πως με τη γυναίκα του από τη Λαμία, επισκέφτηκαν συγγενείς τους στον Τύρναβο. Τέλος, ο 36χρονος τόνισε πως ήρθε από τη Λαμία για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, ενώ αρνήθηκε πως του ανήκε κινητό τηλέφωνο που σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκε στην κατοχή του.

Ο πρώτος των κατηγορουμένων, τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, «πέφτει σε πλήθος αντιφάσεων για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση» προτείνοντας την ενοχή του, όπως επίσης πρότεινε την ενοχή του 36χρονου λέγοντας πως οι κατηγορούμενοι, «διαψεύδονται μεταξύ τους με τον τρόπο που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις συνομιλίες τους». Πρότεινε τέλος την αθώωση λόγω αμφιβολιών του 26χρονου κατηγορουμένου.

Τελικά το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας κήρυξε ενόχους για απλή συνέργεια, τον 31χρονο και τον 36χρονο και, με την αναγνώριση ελαφρυντικών, τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή (σ.σ. αφέθηκαν ελεύθεροι), ενώ λόγω αμφιβολιών κήρυξε αθώο τον 26χρονο.

www.eleftheria.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη