«Καλάβρυτα 1943»: Τι απαντούν οι δημιουργοί της ταινίας για τον «καλό Ναζί» που έσωσε γυναικόπαιδα

«Καλάβρυτα 1943»: Τι απαντούν οι δημιουργοί της ταινίας για τον «καλό Ναζί» που έσωσε γυναικόπαιδα

Τις έντονες αντιδράσεις των Καλαβρυτινών έχει προκαλέσει σκηνή 5 δευτερολέπτων από το τρέιλερ της πολυαναμενόμενης ταινίας «Καλάβρυτα 1943» - Τι απαντούν οι παραγωγοί της ταινίας

Μια σκηνή που αναβιώνει τον μύθο περί «καλού» Αυστριακού ναζί, που πήρε την πρωτοβουλία - παρακούοντας εντολές ανωτέρων του - και άνοιξε τάχα την πόρτα του πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις απογόνων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Μία μέρα μετά, άνθρωποι της παραγωγής, μίλησαν στο pelop.gr, και αποκάλυψαν πως 6 χρόνια πριν τα γυρίσματα της ταινίας βρέθηκαν στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, όπου φιλοξενούνται μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων.

Όπως επισήμαναν, η πιο μαύρη σελίδα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στηρίζεται σε έρευνα και μαρτυρίες επιζώντων για το χρονικό της σφαγής, μεταξύ των οποίων και η συγκλονιστική αφήγηση της Ευσταθίας Τζούδα -Μητσώνια που έζησε τον εφιάλτη από κοντά.

Τι απαντούν σεναριογράφος και σκηνοθέτης

Στο έργο που θα προβληθεί στις 11 Νοεμβρίου - με την ιδέα να ανήκει στον Ελληνοαμερικανό Τομ Σουλελέ - φαίνεται ένστολος ναζί, που ενσαρκώνει ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, να σώζει γυναικόπαιδα στο σχολείο, σπάζοντας τις αλυσίδες της πόρτας.

Σε δήλωσή του ο σεναριογράφος επισημαίνει πως «υπάρχει η θεωρία που πολλούς τους ενοχλεί, ότι ένας Αυστριακός άνοιξε την πόρτα του σχολείου για να βγουν οι γυναίκες και τα παιδιά», ενώ και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, διάβασε 14 μαρτυρίες που αναφέρονται σε ένστολο Αυστριακό.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», Νικόλας Δημητρόπουλος, αρκείται να σχολιάσει πως «επειδή δεν έχει βγει η ταινία, δεν ξέρω πώς κάνουν σχόλια χωρίς καν να την έχουν παρακολουθήσει».

Σε επικοινωνία, παράλληλα, της «Π» με την εταιρεία παραγωγής foss productions, προέκυψε πως αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία διανομής, η οποία είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία της ταινίας στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2ZNCvTZ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη