ΕΝΦΙΑ: Αποκαλυπτήρια στις αρχές του 2022, θα πληρώνεται από 10 ως 12 δόσεις

eurokinissi

Σε εξέλιξη είναι η επεξεργασία όλων των πιθανών σεναρίων για το νέο ΕΝΦΙΑ που τα αποκαλυπτήρια του αναμένεται να γίνουν στις αρχές του 2022.

 Στόχος είναι το νέο μοντέλο να μη φέρει αυξήσεις στους ιδιοκτήτες εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων που έγιναν στις αντικειμενικές τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο τα επιπλέον χρήματα τα οποία αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις ανακατατάξεις στις νέες αντικειμενικές τιμές, θα χρηματοδοτήσουν τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονoμικός χώρος.

Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι χαμηλότερος κατά 60 εκατομμύρια. Μετά τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο τελικός λογαριασμός του 2022 θα είναι 2,503 δισ ευρώ από 2,563 δισ ευρώ που ήταν ο συνολικός φόρος για το 2021. Συνολικά ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει παρά τις αλλαγές που φέρνει η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών τιμών, καθώς oi ασκήσεις που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών επιφέρουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ πλέον μετατίθενται για το 2022 και σύμφωνα με δηλώσεις το υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι αυξημένος το 2022. Παρόλα αυτά η μείωση όπως έχει πει θα είναι «λελογισμένη, όχι με την έννοια του ποσοστού μεσοσταθμικά 8% οριζόντια, γιατί είμαστε στη φάση που έχουν ενσωματωθεί οι αντικειμενικές αξίες και πρέπει να δούμε πώς θα προσαρμοστούν οι συντελεστές στα περισσότερα νοικοκυριά».

Αντίστοιχα, ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο αλλά δεν σημαίνει ότι μηδενίζεται. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα ο νέος ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει την κατάργηση του τρόπου υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως 1,15% ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Από τη νέα χρονιά οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα.

Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει για τον συμπληρωματικό φόρο των επιχειρήσεων. Στα νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰, ενώ για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιουν.

Ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές. Η κλιμάκωση των συντελεστών θα γίνεται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης και θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή. Σημαντικό ρόλο στον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα παίξουν οι οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Πέραν τον αλλαγών που εξετάζονται στους συντελεστές με στόχο αυτοί να αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του, σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη στον υπολογισμό του φόρου. Το εγχείρημα κρύβει πολλές δυσκολίες καθώς μια οριζόντια ρύθμιση ανάλογα των ετών παλαιότητας δεν θα αποδώσει την πραγματική εικόνα της αγοράς. Για παράδειγμα ανακαινισμένο σπίτι 30ετίας μπορεί να αυξάνει την αξία του ακινήτου πολλαπλάσια σε σχέση με ένα νεόδμητο σπίτι στην ίδια περιοχή.

Χωρίς καμία αλλαγή αναμένεται να παραμείνουν εκπτώσεις και απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ για τους οικονομικά ευάλωτους, ανάλογα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι ότι θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.



from Όλες οι ειδήσεις - Ειδήσεις https://ift.tt/3cCCeGf
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη