‘Ομιλος Φίλων του Δάσους Λαμίας: Κυριακάτικη πεζοπορική εξόρμηση στο Αργυροχώρι

Κυριακάτικη πεζοπορική εξόρμηση στο Αργυροχώρι. Ένα όμορφο χωριό στις πλαγιές της Οίτης, ζωντανό και νοικοκυρεμένο χωριό στο οποίο οι δραστήριοι κάτοικοί του έχουν επιμεληθεί κάθε του γωνιά! Ξεναγός μας ο επί σειρά ετών, πρόεδρος του χωριού Σπύρος Στεργιόπουλος.

Έντονο το φθινοπωρινό τοπίο σε κάθε γωνιά Το χαρήκαμε με όλες τις αισθήσεις μας, φορτίσαμε τις μπαταρίες μας και ... συνεχίζουμε κάθε Κυριακή οσο ο καιρός το επιτρέπει και εσείς μας ακολουθείτε τόσο μαζικά!   

 Αργυροχώρι Δήμου Λαμιέων Ένα μικρό χωριό τόσο κοντά μας, με μεγάλη Ιστορία!! Επισκεφθήκαμε το Αργυροχώρι, με την παλιά ονομασία Μπογομίλ. 

Λίγο πριν την Υπάτη κάναμε μια μικρή στροφή δεξιά και βρεθήκαμε σε ένα μικρό πανέμορφο και πεντακάθαρο χωριό. Ξεναγός στην τρίωρη αυτή πεζοπορία μας ήταν ο Πρόεδρος του χωριού και Εκπαιδευτικός Ε.Α. με ειδικότητα Γραφίστας Σπύρος Στεργιόπουλος. Τότε καταλάβαμε πώς έγινε αυτός ο αρμονικός εικαστικός συνδυασμός μεταξύ των ζωγραφιών του Θεόφιλου, των χαρακτικών με αναφορά στην καλλιέργια του καπνού του Τάσσου, του Μοντριάν και του θεάτρου Σκιών του Καραγκιόζη. Διασχίσαμε μονοπάτια, ήπιαμε νερό απο το Ντολασίδιμ την παραδοσιακή βρύση που κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας, είδαμε παλιούς νερόμυλους, πέτρες από το αρχαίο τοίχος της Υπάτης, τον γαρικο Άγιο Αθανάσιο με το μικρό Πουρναρόδασό του, τις σπηλιές που έτρεχαν να κρυφτούν οι κάτοικοι για να γλυτώσουν από τους Γερμανούς στην Κατοχή, γιατί το χωριό έδωσε πολλά στην Αντίσταση, αλλά και την παλιά Βυζαντινή Εκλλησία της Αγίας Τριαδος.

 Εντύπωση μας έκανε και η αναφορά στους Βογόμιλους που η παράδοση λέει ότι τμήμα τους αποτελούσε τους πρώτους κατοίκους του οικισμού. Υπάρχει και μαρτυρία με ευρήματα Κέλτικων σταυρών. Δεν μείναμε όμως μόνο στα Ιστορικά του χωριού, αλλά είδαμε την σύγχρονη ανάπλαση της Αγίας Ιεροσαλήμ, και φυσικά το όμορφο γήπεδο μπάσκετ, στο οποίο κάθε χρόνο διοργανώνεται το Τουρνουά Μπάσκετ Πλατανοδάσους και πλαισιώνεται απο τις Γιορτές Πλατανοδάσους. Τέλος, ο Πρόεδρος μας είπε οτι το καλοκαίρι του 2022 μπορεί να μας κεράσει μεζέδες και τσίπουρο στο παλιό καφενείο του χωριού που τώρα ανακαινίζεται, ώστε να είναι έτοιμο για την μετά covid εποχή.

Γνωρίζουμε τον τόπο μας, προσπαθούμε για την ανάδειξή του.

Φθιώτιδα, αξία ανεκτίμητη!!!






























Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη