-->

Πλεύρης: Περιμένουμε ένταση της πανδημίας, «καμπάνες» σε ομάδες και οπαδούς που δεν τηρούν τα μέτρα στα γήπεδα

(Φωτ.: Intime)

Ξεκάθαρο μήνυμα για «καμπάνες» στις ομάδες που δεν κάνουν ελέγχους στα γήπεδα αλλά και στους οπαδούς που δεν τηρούν τα μέτρα, έστειλε ο Θάνος Πλεύρης.  

Ο υπουργός Υγείας, με αφορμή τα γεγονότα της Τούμπας όπου από τους οπαδούς που συνελήφθησαν μόνο ένας είχε πιστοποιητικό εμβολιασμού, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις όταν δεν γίνονται έλεγχοι στα γήπεδα, τόσο στις ομάδες όσο και στους οπαδούς.

Επίσης, ο υπουργός επισήμανε ότι οι ειδικοί αναμένουν ένταση της πανδημίας στη χώρα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και τόνισε ότι το ΕΣΥ θα αντέξει. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα γίνει ενεργοποίηση επίταξης γιατρών την ερχόμενη εβδομάδα εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις εκκλησίες, είπε ότι εκτός από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που κάνει η Πολιτεία, θα πρέπει και η Εκκλησία να επωμιστεί την ευθύνη της σε αυτό το κομμάτι και να πραγματοποιεί ελέγχους στους ναούς.

Ακόμη, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «η παραλλαγή Όμικρον είναι μια νέα μετάλλαξη την οποία παρακολουθεί η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ζει το κύμα της Δέλτα».

Έκανε επίθεση στην αντιπολίτευση για τη στάση που κρατά στο θέμα της πανδημίας και είπε ότι ο κ. Τσίπρας εύχεται lockdown και προβλέπει κατάρρευση του ΕΣΥ, αλλά θα διαψευστεί ξανά.

Ακολουθούν τα κυριότερα κομμάτια της συνέντευξης του υπουργού Υγείας:

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν παίρνουμε πιο δραστικά μέτρα σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η Ευρώπη δεν σχετίζονται με την μετάλλαξη Όμικρον, σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι κυρίαρχη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Άρα οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που πήρανε κάποια μέτρα δεδομένου ότι τώρα είναι σε αυτές τις χώρες η αύξηση του κορονοϊού και δεν θέλουν προφανώς να έχουν μια κλιμάκωση τα Χριστούγεννα παίρνουν κάποια μέτρα. Εμείς έχουμε επιλέξει να πάρουμε κάποια άλλα μέτρα που σχετίζονται με περιορισμό της κινητικότητας των ανεμβολίαστων δεδομένου ότι η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας δεν τη δημιουργούν οι εμβολιασμένοι. Οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά δεν επιβαρύνουν σε κλίνες ΜΕΘ ή ακόμα σε απλές κλίνες στο συντριπτικό βαθμό που επιβαρύνουν οι ανεμβολίαστοι και ως εκ τούτου έχουμε ακολουθήσει μια πολιτική με πάρα πολλά τεστ και περιορισμό της κινητικότητας των ανεμβολίαστων.

Το Ισραήλ κάνει μια πολιτική ως κυρίαρχο κράτος καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο στα πλαίσια της ΕΕ οι περιορισμοί να είναι τέτοιας φύσεως. Αυτό το οποίο κάνουμε εμείς και το κάναμε αμέσως με το που υπήρξε μετάλλαξη είναι ότι περιορίσαμε πλήρως την πρόσβαση από τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής και η πρόσβαση αυτή γίνεται μόνο όπου είναι απολύτως αναγκαίο, κατά βάση δηλαδή σε Έλληνες πολίτες και με πολύ αυστηρή επιτήρηση καραντίνας. Από εκεί και πέρα η Όμικρον είναι μια μετάλλαξη που πλέον κυκλοφορεί, παρουσιάζεται σε διαφορετικές χώρες, την παρακολουθούμε, περιμένουμε τους επιστήμονες να μας πούνε τα στοιχεία που έχουν αλλά ήδη το μήνυμα από την αρχή είναι ξεκάθαρο ότι και σε αυτή την περίπτωση ο εμβολιασμός είναι αυτός που μας προστατεύει και ο κόσμος που βρίσκεται σήμερα στις εντατικές ή δυστυχώς πεθαίνει, πεθαίνει από τη μετάλλαξη Δέλτα. Άρα να προστατευτούμε, να εμβολιαστούμε και από εκεί και πέρα θα δούμε και ποιες συνέπειες έχει και η Όμικρον αλλά το κύμα το οποίο ζούμε είναι της Δέλτα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περαιτέρω σχεδιασμός προκειμένου να μην πάμε σε lockdown

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Πρώτα από όλα θα έχουμε τις συζητήσεις και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και με την επιτροπή η οποία συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης η οποία παραμένει είναι του να υπάρχουν πάρα πολλά τεστ πρωτίστως τους ανεμβολίαστους που είναι και υποχρεωτικά, άρα στηριζόμαστε στο σκέλος του τεστ και από εκεί και πέρα με κάποια στοχευμένα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τους μεικτούς χώρους και όχι τους αμιγούς για εμβολιασμένους αλλά και με συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες , οι άνω των 60, που πλέον υπάρχει μια κατεύθυνση συνολικά για την τρίτη δόση. Θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση γιατί αυτή βοηθάει αυτές τις ηλικιακές ομάδες να είναι ακόμα πιο οχυρωμένες. Η φιλοσοφία μας θα κινείται σε αυτά τα μέτρα που έχουν να κάνουν με περιορισμούς μεν αλλά όχι με περιορισμούς που έχουν χαρακτηριστικά lockdown. Η φιλοσοφία είναι περιορισμός της κινητικότητας των ανεμβολιαστων, οι εμβολιασμένοι να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς γιατί δεν επιβαρύνουν το σύστημα.

Με αφορμή την εικόνα στο γήπεδο της Τούμπας

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Τα γήπεδα έχουν ανοίξει με δύο βασικά στοιχεία πρώτον ότι η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους και δεύτερον ότι πρέπει να τηρούνται μέτρα. Αυτό που έγινε στην Τούμπα, το να γίνεται ένας αγώνας και η ομάδα να μην μπορεί να ελέγξει αν οι 20 ή 30 χιλιάδες ή οι 10 φοράνε στο σύνολό τους μάσκα ή δεν φοράνε ή είναι κάποιοι που βγάζουν τη μάσκα καταλαβαίνουμε ότι εκεί όσο προσεκτική και να είναι μια ομάδα μπορεί δύσκολα να το ελέγξει. Αλλά το να μην μπορεί να ελέγξει στα γήπεδα του 2021 που υπάρχουν οι είσοδοι, που πρέπει να δείξει εισιτήριο το να μην μπορεί να ελέγξει πιστοποιητικά και ταυτοπροσωπίες αυτό δείχνει μια τεράστια ευθύνη κάποιων που δεν επιθυμούν τον έλεγχο.

Υπάρχει συγκεκριμένη ΚΥΑ. Υπάρχουν ποινές οι οποίες αναφέρονται απευθείας από την ΚΥΑ που έχουν μπει για τα μέτρα και προβλέπει και στέρηση οπαδών και διοικητικό πρόστιμο και αντιστοίχως θα πρέπει να ελεγχθεί σε περίπτωση που έχει γίνει εσκεμμένη ενέργεια γιατί υπάρχουν και ποινικές διατάξεις που ορίζουν ότι όταν παραβιάζονται τα μέτρα για τη διασπορά μιας νόσου και συγκεκριμένα του κορονοϊού αυτομάτως υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα και να είναι σαφές και σε όλες τις ομάδες, εδώ πέρα βέβαια έχουμε απτό παράδειγμα.

Εδώ έχουμε μια ξεκάθαρη ευθύνη και θα πρέπει να καταστεί σαφές όχι για μια ομάδα να την πληρώσουν μεν όλες αλλά πρέπει να καταστεί σαφές συνολικά ότι και θα τιμωρούνται οι ομάδες και αν οι ομάδες δεν μπορούν τελικά να κάνουν τους ελέγχους ή όποιες ομάδες δεν μπορούν να κάνουν τους ελέγχους αυτομάτως θέτουν σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια η οποία γίνεται και στηρίζεται ότι για να έχουμε τα γήπεδα με κόσμο τα γήπεδα θα πρέπει να βάζουν μέσα κόσμο που είναι εμβολιασμένος. Άρα και ποινές θα υπάρξουν και σε περίπτωση που δούμε ότι αυτό δεν τηρείται προφανώς και θα υπάρξει και προβληματισμός επανεξέτασης. Δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που δεν κάνουν τους ελέγχους. Όπως στα μαγαζιά λέμε ότι υπάρχουν μαγαζιά που θα δέχονται τις ποινές όταν δεν κάνουν τον έλεγχο έτσι θα υπάρχουν και ΠΑΕ, ΚΑΕ ή οτιδήποτε που άμα δεν μπορούν να ελέγξουν να μας το πούνε ότι δεν έχουμε ικανότητα να βλέπουμε ποιος μπαίνει μέσα στο γήπεδό μας.

Έχουμε αντίληψη ότι δεν μπορεί μια ομάδα να ελέγχει τον κάθε έναν που θα βγάλει τη μάσκα εύκολα αλλά το να ελέγξει το ποιος θα μπει είναι πάρα πολύ εύκολο. Είναι εύκολοι οι τρόποι ελέγχου και για αυτό με βλέπετε να έχω μια ενόχληση υπό την έννοια ότι δεν είναι θέμα αδυναμίας μάλλον είναι θέμα ότι «δεν μας ενοχλεί και να γίνεται» και αυτό δυναμιτίζει μια ολόκληρη προσπάθεια που γίνεται.

Αναφορικά με τους ελέγχους στις εκκλησίες

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Πρέπει να γίνεται ο έλεγχος για τα πιστοποιητικά και τα rapid και ο έλεγχος για τις μάσκες. Οφείλουμε να πούμε ότι αυτή στιγμή σε επίπεδο και μάσκας και τήρησης αποστάσεων ακόμα και στον άγιο Ανδρέα στις πρωινές εικόνες φαινόταν ότι δεν υπήρχε ούτε συγχρωτισμός ούτε συνωστισμός από την άλλη όμως πλευρά ναι και στις εκκλησίες θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος τόσο από την πολιτεία δειγματοληπτικά που γίνεται όσο αντίστοιχα και από τον υπεύθυνο. Άρα και εκεί δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση ελέγχου.

Ερωτηθείς αν είναι πανδημία των ανεμβολίαστων

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Εάν όλοι ήμασταν εμβολιασμένοι η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας θα ήταν η πίεση ενός βαρύ χειμώνα με πολλές λοιμώξεις, δεν θα ήταν κάτι παραπάνω. Τώρα γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας φτάνει στα όρια του και σε μερικές περιπτώσεις όπως στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα όρια του και γίνεται μάχη γιατί όταν η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και για απλές κλίνες αλλά πρωτίστως για κλίνες ΜΕΘ οι οποίες είναι συγκεκριμένες και η πίεση είναι υπέρμετρα μεγάλη.

Αναφορικά με την κριτική από την αντιπολίτευση

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Να πούμε τι έχουμε κάνει, στο σύστημα υγείας 557 κλίνες ΜΕΘ βρήκαμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ έχουμε. 12.000 επικουρικό προσωπικό, 2.069 μόνιμους γιατρούς, 2.100 επικουρικούς γιατρούς. Άρα η ενίσχυση έγινε αλλά αυτό που πραγματικά είναι εξωφρενικό είναι όταν λένε για τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών αναφερόμενοι στις ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στο σύνολό τους βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ δηλαδή αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε κενή κλίνη βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα μεταφέρεται περιστατικό του δημοσίου. Το μόνο που δεν μας έχουνε πει είναι να μπούμε μέσα και να βγάλουμε αυτούς που νοσηλεύονται. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα διπλό σύστημα ΜΕΘ και δεν μπορεί συγχρόνως να έχεις και covid και non covid περιστατικά και άρα ναι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν αναμονές, οι διασωληνώσεις που γίνονται εκτός ΜΕΘ γίνονται είτε σε χειρουργικά κρεβάτια ή σε ΜΑΘ ή σε ειδικά διαμορφωμένα κρεβάτια που έχουνε όλη την ιατρική και τεχνική υποστήριξη που έχουν και οι κλίνες ΜΕΘ αλλά απλώς δεν είναι στο χώρο ΜΕΘ. Γίνεται στο βαθμό που είναι απαραίτητος με τα διεθνή πρωτόκολλα όπως ορίζονται ότι θα γίνουν και έχουμε μια καθημερινή μάχη . Αντιστοίχως από τις ιδιωτικές κλινικές σε συνεργασία έχουμε πάρει και κλίνες ΜΕΘ covid αλλά και non covid και για αυτό χειρουργεία που δεν γίνονται στο δημόσιο τομέα όπως η αναφορά γιατί άκουσα και αυτό στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης χθες, τα χειρουργεία που χρειάστηκαν μεταφέρθηκαν , γίνανε σε ιδιωτική κλινική χωρίς καμία απολύτως χρέωση του ασφαλισμένου. Είμαστε όλοι μια υγειονομική περιφέρεια.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Πολάκη για τα εμβόλια

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κ. Πολάκης ως γνήσιος αντιεμβολιαστής από την πρώτη στιγμή και φίλος μόνο των μονοκλωνικών, στο μυαλό του ήταν ότι με τα μονοκλωνικά τα οποία υπάρχουν σε πολύ μικρή επάρκεια και τα έχει η χώρα μας και ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που τα έφερε, ότι θα λύσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι έτσι. Το εμβόλιο είναι η ασφάλειά μας και όσο ο κ. Τσίπρας επιτρέπει στον κ. Πολάκη να εκφράζει θέσεις κατά του εμβολίου στην πραγματικότητα δυναμιτίζει την προσπάθεια.

Αυτή τη στιγμή με τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι είμαστε χώρα που προηγείται έναντι των χωρών της Κεντρικής και δυτικής Ευρώπης ως προς την ένταση του κύματος. Δηλαδή αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είμαστε στην κορύφωση του κύματος, δείχνουν οι τελευταίες δέκα μέρες ότι υπάρχει μια επιπέδωση σε πολύ υψηλά όμως επίπεδα ακόμα άρα χρειάζεται δουλειά. Θεωρούμε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρχει ακόμα μια ένταση, αν βγουν αυτά τα σενάρια τα οποία μας δίνουν θα φανεί ότι μετά από κάποιο σημείο θα αρχίσει η κάμψη του κύματος. Συνεπώς αυτό είναι το πιο δύσκολο κύμα γιατί έχουμε ανοιχτή την κοινωνία και την οικονομία, αυτό το κύμα το περνάμε με μια ένταση αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι στην κάμψη του θα υπάρξουν οι δυνατότητες και πλέον θα έχουμε και πολύ καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη και αλλά πολύ καλύτερη γνώση.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/31dhsKT
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->