Ο προϋπολισμός αποκαλύπτει ελπίδες για κοινωνικό μέρισμα και ο Σταϊκούρας το αφήνει ορθάνοιχτο

INTIME

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα αφήσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Για το επίδομα θέρμανσης τόνισε πως στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι διασκέψεις ήταν συνεχής προκειμένου να ανοίξει σήμερα η πλατφόρμα myθέρμανση και να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το επίδομα φέτος είναι αυξημένο και ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν οι προκαταβολές για τους περσινούς δικαιουχους στις 10 Δεκεμβρίου και η εξόφληση για παλαιούς και νέους δικαιούχους να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σταϊκούρας σε ερώτηση σχετικά με την στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών υπογράμμισε ότι από τα 200 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί η βοήθεια πλέον ανέρχεται στα 620 εκατ. Ωστόσο δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις που αφορούν την άνοδο των τιμών αλλά και την πορεία της πανδημίας και θα παρεμβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες χωρίς όμως να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Για τον προϋπολογισμό και την κατάθεσή του στη Βουλή τόνισε πως «Θα καταθέσουμε την Παρασκευή τον προϋπολογισμό, η εκτίμηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι για έναν ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης πέριξ της περιοχής του 7%. Είχαμε εκτίμηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για 6,1 και αυτό έρχεται περίπου στην περιοχή του 7%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε 7,1 ο μέσος όρος των εκτιμήσεων σήμερα είναι γύρω στο 7,5% όμως εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ο συνδυασμός της πανδημίας και της ακρίβειας κυρίως στο πεδίο της ενέργειας. Όταν ο πρωθυπουργός έκανε τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για πρώτη φορά ενέταξε στο πακέτο των μέτρων κάποιες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό κυρίως στις αυξήσεις στο πεδίο της ενέργειας περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, στη συνέχεια ο υπουργός Ενέργειας και εγώ κάναμε κάποιες ανακοινώσεις που ανέβηκε το ποσό στα 500 ευρώ και την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας πήγε στα 620 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε κάθε μήνα πως εξελίσσεται η ακρίβεια, πως εξελίσσονται τα δεδομένα στο υγειονομικό πεδίο και ανάλογα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε. Όσο συνεπώς αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε πόρους, ορθώς, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υφίσταται στον οικογενειακό προϋπολογισμό τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για να δώσουμε οτιδήποτε άλλο οπουδήποτε αλλού. Η τελική εικόνα του προυπολοιγισμού προφανώς έχει παρασχεθεί προκειμένου να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό την Παρασκευή όμως θα βλέπουμε την πορεία της πραγματικής οικονομίας τις επόμενες τρεις εβδομάδες» ενώ σε ερώτηση για χριστουγεννιάτικο Κοινωνικό μέρισμα ανέφερε πως «Αν δεν γνωρίζουμε κάθε εβδομάδα πως εξελίσσεται η οικονομία και πως εκτινάσσεται ή εξελίσσεται ο προϋπολογισμός και ο πληθωρισμός δεν μπορώ να απαντήσω στα ερωτήματα σας».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/30siP7K
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη