Μ. Βαρβιτσιώτης: Με το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας μας συνδέουν δεσμοί αιώνων

Σημεία παρεμβάσεων Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (Πέμπτη 18.11.2021)


Μ. Βαρβιτσιώτης: Με το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας μας συνδέουν δεσμοί αιώνων


«Η Ελλάδα προχωρά στην αναγνώριση του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, έναν οργανισμό με τον οποίο μας συνδέουν δεσμοί αιώνων και έχει σήμερα μεγάλη φιλανθρωπική δράση διεθνώς» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής κύρωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του «Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων της Ρόδου και της Μάλτας».

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η Ελλάδα είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το Τάγμα, το οποίο «έχει υπερασπιστεί τη Ρόδο απέναντι στις επιβουλές των Οθωμανών και Μουσουλμάνων κατακτητών». Επιπλέον, σημείωσε ότι «το σχέδιο νόμου έρχεται σε μία περίοδο στην οποία θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση των σχέσεών μας με το Βατικανό», ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης πρώτης επίσημης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κύρωση της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδονησίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι μία συμφωνία σε διμερές επίπεδο με αυτή τη σημαντική από άποψη οικονομικού μεγέθους αναδυόμενη δύναμη, συνιστά «θετικό βήμα για την εμβάθυνση των οικονομικών μας σχέσεων, ιδιαίτερα εφόσον ως χώρα έχουμε και το ειδικό ενδιαφέρον της ενίσχυσης της παρουσίας της Ελληνικής Ναυτιλίας, καθώς η Ινδονησία μπαίνει πλέον στον ναυπηγικό κλάδο».

Μιλώντας για την κύρωση της Συμφωνίας για την ίδρυση του Διεθνούς Ιδρύματος ΕΕ - Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής (ΛΑΚ), ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία την οποία έρχεται σήμερα η Ελλάδα να κυρώσει με νόμο και «ο στόχος είναι να ανοίξουμε πολύ περισσότερο τον πολιτισμικό διάλογο με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

Σε ό,τι αφορά στην κύρωση του «παραρτήματος XV της Σύμβασης Προνομίων και Ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έρχεται να κυρώσει μία σύμβαση μετά από πολλά χρόνια, λέγοντας πως είμαστε μια χώρα με ισχυρή παράδοση στην πολιτιστική κληρονομιά και στην πολιτιστική παραγωγή.

Τέλος, μιλώντας για την κύρωση της Συμφωνίας για τη Συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κροατίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε στη Διεύρυνση της Ευρώπης στη γειτονιά μας» και ότι πρόκεται για μια βασική υποχρέωση που «απορρέει από το ίδιο το γεγονός ότι η Κροατία είναι πλέον χώρα της ΕΕ και βεβαίως ένας καλός εταίρος».



Δείτε εδώ το tweet

Δείτε εδώ και εδώ τα βίντεο

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη