Η υπόθεση της Ελένης από το Κωσταλέξι έρχεται στο φως και στιγματίζει – άδικα – ένα ολόκληρο χωριό


Ένα χωριό που έγινε συνώνυμο των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της απόλυτης εγκατάλειψης: «Κωσταλέξι ήταν το σπίτι που ζούσε», λένε ακόμα και σήμερα και όλοι καταλαβαίνουν ότι εννοούν: ένα αχούρι, μια τρώγλη!

Κι όλα αυτά άρχισαν εκείνον τον μακρινό Νοέμβρη: Άγνωστος τηλεφώνησε στις Αρχές και υποστήριξε ότι σε σπίτι του χωριού της Φθιώτιδας, μια νεαρή γυναίκα κρατείται κλειδωμένη σε υπόγειο, υπό άθλιες συνθήκες, από την οικογένειά της. Άνδρες της χωροφυλακής μπαίνουν την επομένη με υπηρεσιακά αυτοκίνητα στους χωμάτινους δρόμους του χωριού. Κατευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο σπίτι-αχυρώνα.

Μπροστά σε ένα αγρίμι!

Το θέαμα που αντικρίζουν είναι σοκαριστικό. Στο σπίτι, στο αχούρι καλύτερα, υπάρχει μια ολόγυμνη γυναίκα με απλανές βλέμμα, που βρομάει από μακριά. Είναι αναμαλλιασμένη και έχει κουρνιάσει δείχνοντας πως βρίσκεται σε έναν δικό της κόσμο. Μοιάζει με δαρμένο σκυλί. Στην πλάτη της φοράει μια χιλιοτρυπημένη, φαγωμένη λινάτσα. Γύρω της υπάρχουν τσουβάλια με στάρι και μια παλιά κουβέρτα, με την οποία σκεπάζεται. Πλάι μια ξύλινη κασέλα που έμπαινε μέσα και την προστάτευε από το κρύο που κατεβάζει η Οίτη τον χειμώνα. Αφόδευε στον χώρο όπου ήταν δεμένη!. Ήταν πεσμένη στο χώμα.

Σε αυτή την εξαθλίωση ζούσε επί 29 χρόνια η 47χρονη Ελένη Καρυώτη.

Οι αστυνομικοί τής μιλάνε, αλλά εκείνη δείχνει να μην ακούει ούτε λέξη. Κάποια στιγμή καταλαμβάνεται από τρέμουλο και σκεπάζει το πρόσωπό της με τα χέρια. Θα μουρμουρίσει κάτι, αλλά κανείς δεν θα καταλάβει τι λέει. Με εισαγγελική εντολή θα οδηγηθεί στο νοσοκομείο Λαμίας για νοσηλεία. Ο πολύπειρος αστυνομικός συντάκτης Πάνος Σόμπολος, που θα την επισκεφθεί, θυμάται ότι: «Με δυσκολία έπαιρνα απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Μιλούσε μόνο όποτε ήθελε, απαντώντας πολύ γρήγορα, σχεδόν ακαταλαβίστικα».

Η κουβέντα δεν έβγαζε νόημα. Τη ρωτάει την ηλικία της και εκείνη απαντάει ότι είναι «δεκαοκτώ». Μία από τις νοσοκόμες με τις οποίες συνομίλησε ο δημοσιογράφος θα του πει πως, όταν η Ελένη είχε πάει στο νοσοκομείο, «τα νύχια της ήταν τόσο μεγάλα που φοβόσουν να τα βλέπεις. Τα μακριά μαλλιά της ήταν κολλημένα από τις ακαθαρσίες. Ό,τι και να της δώσουμε να φάει, το καταβροχθίζει». Με τον καιρό όμως θα αρχίσει να αισθάνεται πιο οικεία. Εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, αν και παρουσιάζει σημάδια ψυχικής νόσου. Θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

Η εκδοχή που αρέσει στους αναγνώστες…

Τα τρία της αδέρφια – Ευθύμης, Μαρία και Ολυμπία – είχαν υποστηρίξει ότι δεν γνώριζαν πού βρισκόταν και στη συνέχεια συνελήφθησαν. Λέγεται ότι, ως έφηβη κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, ερωτεύτηκε έναν ΕΛΑΣίτη. Κατά άλλη εκδοχή, τον κομμουνιστή δάσκαλο. Οι γονείς όμως είναι βασιλόφρονες κι αντιτίθενται σε αυτή τη σχέση. Ο πατέρας τότε αποφασίζει να την τιμωρήσει στερώντας της κάθε ελευθερία.


Η Ελένη και οι αδελφές της 
 
Το δραματικό ρομάντσο και οι λεπτομέρειές του που βγαίνουν στην επιφάνεια συγκινούν και προκαλούν το ενδιαφέρον του κόσμου, που αγοράζει εφημερίδες για να μαθαίνει τη συνέχεια. Είναι το σίριαλ τη ςεποχής! Η ιστορία της έγκλειστης Ελένης έχει αναστατώσει την Ελλάδα που θεωρεί ως υπεύθυνους για την κατάστασή της τόσο το στενό οικογενειακό περιβάλλον που της συμπεριφέρθηκε σαν ζώο, όσο και τη μικρή κοινωνία του χωριού για την ένοχη σιωπή του.

Το Κωσταλέξι μετατρέπεται σε αξιοθέατο… Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τουρίστες (!), επισκέπτονται τον τόπο όπου μαρτύρησε για τον έρωτά της η Ελένη Καρυώτη. Εκείνη έχει μεταφερθεί πια στην Αθήνα και παρακολουθείται από ψυχιάτρους, ενώ σταδιακά δείχνει σημάδια βελτίωσης της υγείας της. Παράλληλα προσαρμόζεται στον κόσμο από τον οποίο ήταν για χρόνια απούσα.

Η… άλλη όψη της αλήθειας

Η τηλεοπτική εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» μετά πολλά χρόνια έρχεται να δώσει μια εντελώς διαφορετική διάσταση στα γεγονότα: Σύμφωνα με την «άλλη αλήθεια», στη δεκαετία του ’40 και με αφορμή τις φρικαλεότητες του εμφυλίου πολέμου των οποίων έγινε και η ίδια μάρτυρας, εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα ψυχοπάθειας. Ο πατέρας της θα την πάει στο μόνο γιατρό που γνωρίζει, έναν παθολόγο στη Λαμία. Εκείνος σηκώνει τα χέρια ψηλά και τους παραπέμπει σε ψυχίατρο ο οποίος με τη σειρά του καταλαβαίνει πως η περίπτωσή της είναι πέρα από τις δυνάμεις του.

Το Δημόσιο Ψυχιατρείο στο Δαφνί μοιάζει η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Εκεί βρίσκει καταφύγιο η Ελένη. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως μιλάμε για την Ελλάδα του ’50. Ακόμη και ο όρος «ψυχική υγεία» είναι περίπου άγνωστος. Η κοπέλα οδηγείται στην πτέρυγα των ψυχωσικών. Ο πατέρας της αποφασίζει να την πάρει πίσω μαζί του και από τότε η ζωή της οικογένειας αλλάζει για πάντα. Με ένα μέλος της να κουβαλά το στίγμα της ψυχικής νόσου, έρχεται για όλους η απομόνωση και τελικά η απόλυτη παραίτηση. Στο πνεύμα της εποχής, τα αδέλφια μένουν ανύπαντρα ενώ όταν οι γονείς πεθαίνουν αφήνουν ευχή και κατάρα στα παιδιά τους να μην εγκαταλείψουν την μικρή αδελφή. Όμως η ιστορία που πούλαγαν οι εφημερίδες ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ιντριγκαδόρικη. Απαγορευμένοι έρωτες, αντάρτες, σκληρότητα, τιμωρία, εγκλεισμός, φρίκη και -τελικά- η λύτρωση.

Αθώωση και δικαίωση

Τα αδέλφια της κατηγορήθηκαν για αρπαγή, σκοπούμενη βαριά σωματική κάκωση και έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος. Κρίθηκαν προφυλακιστέα, ενώ απειλήθηκαν με λιντσάρισμα όταν προσήλθαν για κατάθεση στον ανακριτή Λαμίας.

Στη δίκη που ακολούθησε, με εξαίρεση τον εισαγγελέα που κατέστησε υπόδικο όλο το χωριό, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση που ήρθε σαν ετεροχρονισμένη δικαίωση. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως ο Ευθύμης, η Μαρία και η Ολυμπία Καρυώτη ήταν εντελώς ακατάλληλοι για να παράσχουν τη στοιχειώδη βοήθεια που χρειαζόταν η Ελένη. Σε μεγάλο βαθμό, όμως, το ίδιο ίσχυε και για όλους τους θεσμικούς φορείς που θα έπρεπε να είχαν παρέμβει.


 
Οι συγγενείς και οι συγχωριανοί της Ελένης επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους, Το Κωσταλέξι σιγά σιγά λησμονήθηκε και μόνο κάπου στα τέλη του αιώνα μας κάποιοι το ξαναθυμήθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι η Ελένη Καρυώτη εξαφανίστηκε. Η Ελένη φεύγει από το σπίτι της το 1998 χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν και δεν γυρίζει ποτέ. Από τότε ουδείς την ξαναείδε. Το Κωσταλέξι όμως ακόμα και ζει κι ανασαίνει κάτω από βαριά αποφορά που άφησε πίσω της μια αμφιλεγόμενη υπόθεση.

πηγές: ethnos.gr, vice.com, menshouse.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη