Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών... παγίδα για τεκμήρια, επιδόματα και αφορολόγητα

EUROKINISSI

Σε παγίδα για τεκμήρια, επιδόματα και αφορολόγητα, κινδυνεύει να εξελιχθεί η αύξηση των αντικειμενικών τιμών από την 1 Ιανουαρίου 2022.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα συμπαρασύρουν τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων τα οποία επηρεάζουν μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα και τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης (Ακίνητα, Αυτοκίνητα, Σκάφη Αναψυχής, Πισίνες, κλπ) . Ο υπολογισμός γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, γεγονός που για χιλιάδες φορολογούμενοι θα σημαίνει ότι χωρίς να έχει αλλάξει η περιουσία τους, θα κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα ή να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Από το κίνδυνο επιπλέον επιβαρύνσεων γλιτώνουν όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές. Το νέο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ δίνει λύση καθώς για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών καλύπτει τις αυξήσεις των αντικειμενικών, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Αντίθετα για χιλιάδες φορολογούμενους ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληρώσουν επιπλέον ποσά για τουλάχιστον 20 φόρου που επηρεάζουν τα τεκμήρια. Και αυτό γιατί αν και φέτος εξαιτίας της πανδημίας χιλιάδες φορολογούμενοι γλίτωσαν την «παγίδα» των τεκμηρίων, οι αύξηση στις αντικειμενικές αναμένεται να φέρει ανατροπές, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να δουν το 2022 το εκκαθαριστικό της εφορίας εξαιρετικά φουσκωμένο.

Όπως όλα δείχνουν δεν αναμένονται αλλαγές στον υπολογισμό των τεκμηρίων με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν με αυξήσεις στον φόρο επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοίκων των φυσικών προσώπων και του στο φόρο επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος σήμερα, πριν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνεια της, ως ακολούθως:

  • Μέχρι και 80 τ.μ κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 81 τ.μ μέχρι και 120 τ.μ κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 121 τ.μ μέχρι και 200 τ.μ κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 201 τ.μ μέχρι και 300 τ.μ κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 301 τ.μ και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

 Σε κίνδυνο μπαίνουν και μια σειρά κοινωνικά επιδόματα, για τα οποία στην πλειονότητα τους η λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Ο κατάλογος των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα - αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3muxJmL
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη