Δέκα γεγονότα για τον Πέρσι Φόσετ και τη χαμένη πόλη του Ζ

Η Νότια Αμερική φιλοξενεί αμέτρητους θρύλους χαμένων πόλεων και κρυμμένους θησαυρούς: έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία για αιώνες και έχουν εμπνεύσει τεράστιες αναζητήσεις και δια βίου αναζητήσεις για να τους ανακαλύψουν. Ο Βρετανός εξερευνητής του 20ου αιώνα, συνταγματάρχης Πέρσι Φόσετ (Percy Fawcett), ήταν ένας τέτοιος ισόβιος θιασώτης, που μάταια έψαχνε για τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό της ζούγκλας που ονόμασε «Χαμένη Πόλη του Ζ».

Οι φήμες για πόλεις όπως η Z βασίζονταν συχνά στην αλήθεια: οι αρχαίοι νοτιοαμερικανικοί πολιτισμοί είχαν συχνά άφθονες ποσότητες χρυσού και έχτιζαν σε αφιλόξενα κλίματα χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές. Η πολυπλοκότητα και η κομψότητά τους, σε συνδυασμό με τον ρομαντισμό και την περιπέτεια της εξαφάνισής τους στη ζούγκλα, αιχμαλώτισαν τη φαντασία πολλών εξερευνητών.

Ο Φόσετ απείχε πολύ από τον πρώτο, και σίγουρα όχι τον τελευταίο, που γοητεύτηκε από την υπόσχεση των χαμένων πολιτισμών. Η αναζήτησή του τον οδήγησε στις ζούγκλες της Νότιας Αμερικής αναζητώντας αρχαία ερείπια, και σε μια τέτοια αποστολή το 1925, εξαφανίστηκε, χωρίς να τον ξαναδεί ποτέ κανείς.

Εδώ είναι δέκα γεγονότα για τον Percy Fawcett και την αναζήτησή του για την χαμένη πόλη του Z.

1. Ο Φόσετ πήρε μια γεύση για την περιπέτεια από νωρίς στη ζωή

Ο Φόσετ παρακολούθησε τη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία, Woolwich, και διορίστηκε ως υπολοχαγός του Βασιλικού Πυροβολικού το 1886, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Υπηρέτησε στο Χονγκ Κονγκ, τη Μάλτα και την Κεϋλάνη (σημερινή Σρι Λάνκα) και αργότερα εργάστηκε για μυστική υπηρεσία στη Βόρεια Αφρική και για το Γραφείο Πολέμου στην Ιρλανδία.

Μεταξύ των φίλων του υπήρχαν και συγγραφείς της περιπέτειας, όπως η Rider Haggard και ο Arthur Conan Doyle που οι περιπέτειες του Φόσετ τους ενέπνευσαν.

Το μυθιστόρημα του Conan Doyle του 1912 The Lost World χρησιμοποίησε πτυχές των ταξιδιών του Φόσετ στη Νότια Αμερική ως έμπνευση. Φωτογραφία: Δημόσιος Τομέας


2. Ο Φόσετ εξερεύνησε τη ζούγκλα για σχεδόν 20 χρόνια

Το 1906, ο Φόσετ ταξίδεψε στη Νότια Αμερική για πρώτη φορά προκειμένου να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος χαρτογράφος, δημιουργώντας έναν χάρτη της συνοριακής περιοχής μεταξύ Βραζιλίας και Βολιβίας κατόπιν εντολής της Royal Geographic Society.

Μεταξύ 1906 και 1924, πραγματοποίησε συνολικά 7 αποστολές στη ζούγκλα του Αμαζονίου για να ολοκληρώσει έργα χαρτογράφησης, ανιχνεύοντας την πηγή του ποταμού Rio Verde και Heath και χαρτογραφώντας ανεξερεύνητες περιοχές ζούγκλας.

3. Ο Φόσετ ήταν ένας παρασημοφορημένος ήρωας πολέμου

Ο χρόνος του Φόσετ στη Νότια Αμερική διακόπηκε από το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Επέστρεψε στη Βρετανία για να υπηρετήσει στο Βασιλικό Πυροβολικό, διοικώντας μια ταξιαρχία παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν 50 ετών, το οποίο τότε θεωρήθηκε ως το ανώτατο όριο ηλικίας για τη στρατιωτική θητεία.

Αναφέρθηκε σε αποστολές από τον Στρατάρχη Sir Douglas Haig, 3 φορές και του απονεμήθηκε το παράσημο Distinguished Service τον Ιούνιο του 1917, προήχθη σε Αντισυνταγματάρχη το 1918.

4. Ο Φόσετ επινόησε την ιδέα της Χαμένης Πόλης του Ζ

Ο Fawcett ήταν της άποψης ότι οι αυτόχθονες λαοί που γνώρισε ήταν μέλη απολίτιστων κοινωνιών ή «άγριοι». Όμως, ασυνήθιστα για την εποχή, πίστευε ότι οι πρόγονοί τους ήταν οι δημιουργοί εξελιγμένων κοινωνιών, καλλιτεχνικών θησαυρών και πολύπλοκων πολιτισμών.

Οι πρώτες ιστορίες της Νότιας Αμερικής που γράφτηκαν από Ισπανούς κατακτητές και εξερευνητές αναφέρουν λεπτομερώς τους «πολλούς και πολύ μεγάλους οικισμούς» των αυτόχθονων λαών. Αφού Ο Fawcett ανακάλυψε θραύσματα λεπτής, αρχαίας κεραμικής στη ζούγκλα, άρχισε να διατυπώνει την ιδέα για μια μυστηριώδη χαμένη πόλη, την οποία ονόμασε Z, υπήρχε βαθιά μέσα στη ζούγλα στην περιοχή Mato Grosso του Αμαζονίου, η οποία θα περιείχε απαντήσεις για τον προ-ισπανικό πολιτισμό.

5. Η πιθανή ύπαρξη της πόλης Ζ ενισχύθηκε από ένα έγγραφο του 18ου αιώνα

Το 1753, μια ομάδα Πορτογάλων bandeirante (ομάδα εξερευνητών, τυχοδιώκτες και κυνηγοί τύχης) υποτίθεται ότι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης βαθιά μέσα στην ζούγκλα στην επαρχία Bahia.

Τα ευρήματά τους καταγράφηκαν σε ένα έγγραφο γνωστό ως Χειρόγραφο 512, που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βραζιλίας. Η ύπαρξη τέτοιων ερειπίων της ζούγκλας ενίσχυσε την πίστη του Φόσετ και αποφάσισε να κάνει τη χαμένη πόλη που περιγράφεται στο Χειρόγραφο 512 δευτερεύοντα προορισμό μετά τη Ζ.

6. Ο Φόσετ πάλεψε να συγκεντρώσει κεφάλαια για τις αποστολές του

Πεπεισμένος ότι η πόλη Ζ, και ενδεχομένως ένας χαμένος πολιτισμός, υπήρχε, ο Φόσετ προσπάθησε να συγκεντρώσει κεφάλαια στη Βρετανία μετά τον πόλεμο για την προσπάθειά του. Συνάντησε χλευασμό από αρχαιολόγους και ειδικούς.

Πίστευαν ότι ο Αμαζόνιος δεν μπορούσε να διατηρήσει το είδος του πληθυσμού μεγάλης κλίμακας για τον οποίο μιλούσε ο Fawcett, αποκαλώντας τον «πλαστό παράδεισο» και απορρίπτοντας τις ιστορίες και τους θρύλους που είχε ακούσει από τους ντόπιους ως ιστορίες που είχαν σχεδιαστεί για να εντυπωσιάσουν τους Ευρωπαίους ξένους.

Θρύλοι που ως επί το πλείστον παραμένουν κρυμμένοι στην αδιαπέραστη ουδενική Γη της ψηλής χώρας του Περού. Για περισσότερο από 400 χρόνια, οι άνθρωποι έψαχναν τα βαθιά φαράγγια και τις πανύψηλες κορυφές πάγου αυτών των δασών με ομίχλη, προσπαθώντας να εντοπίσουν τις χαμένες πόλεις των Ίνκας.


7. Ο Fawcett επιχείρησε μια αποτυχημένη αποστολή για να βρει τη Z το 1920

Το 1920, ο Fawcett ξεκίνησε μια σόλο αποστολή, συνοδευόμενος από απλά ζώα, για να προσπαθήσει να βρει τη Z. Η πολυετής εμπειρία που διέσχιζε τη ζούγκλα σήμαινε ότι ήταν σίγουρος για τις ικανότητές του.

Ωστόσο, αφού τον χτύπησε ένας εξουθενωτικός πυρετός και αναγκάστηκε να πυροβολήσει τα ζώα του, ματαίωσε την αποστολή και επέστρεψε στον πολιτισμό. Παρά την αποτυχία, δεν είχε χάσει την πεποίθησή του ότι η Ζ υπήρχε.

8. Ο Fawcett και οι σύντροφοί του εξαφανίστηκαν το καλοκαίρι του 1925

Η τελευταία αποστολή του Fawcett στην προσπάθειά του να βρει τη Χαμένη Πόλη του Z ήταν τον Απρίλιο του 1925. Έχοντας βρει οικονομική υποστήριξη στο Λονδίνο, ο Fawcett στρατολόγησε τον μεγαλύτερο γιο του Jack και τον καλύτερο φίλο του Raleigh Rimell, ως συντρόφους του στην αποστολή.

Έχοντας χρόνια εμπειρία πίσω του και σίγουρος ότι είχε δύο, πιστούς συντρόφους μαζί του σε καλή κατάσταση, ο Fawcett ήταν γεμάτος φως και φαινόταν αισιόδοξος. Η τελευταία γνωστή επιστολή του γράφτηκε στις 29 Μαΐου 1925 σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Στρατόπεδο Νεκρών Αλόγων, όπου ανέφερε ότι σχεδίαζε να κατευθυνθεί σε ανεξερεύνητη περιοχή. Από τότε δεν τους είδαν ούτε ακούστηκαν ποτέ ξανά.

Ο Πέρσι Φόσετ (δεύτερος από δεξιά) και ο Τζακ Φόσετ (δεύτερος από αριστερά) καθ' οδόν για την αποστολή τους του 1925.


9. Το μυστήριο της εξαφάνισής τους δεν λύθηκε ποτέ

Δύο χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία τους κήρυξεεπίσημα χαμένους, πυροδοτώντας πολλαπλές προσπάθειες εθελοντών να τους βρουν.

Πολλοί υπέθεσαν ότι η πιο προφανής εξήγηση ήταν ότι οι Fawcetts και Raleigh είχαν σκοτωθεί από ντόπιους αυτόχθονες πληθυσμούς, ενώ άλλοι νόμιζαν ότι είχαν χαθεί και τελικά πέθαναν από την πείνα.

Καμία οριστική εκδοχή των γεγονότων δεν έχει συμφωνηθεί ποτέ: τα επόμενα χρόνια, εμφανίστηκαν μερικά από τα υπάρχοντα του Fawcett, συμπεριλαμβανομένης της πυξίδας του, αλλά κανένας εκπρόσωπος από φυλές δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι τους σκότωσε, αντίθετα κατηγόρησε εχθρικές ιθαγενείς φυλές που δεν είχαν ποτέ επαφή με Ευρωπαίους για την εξαφάνισή τους.

10. Πιστεύεται ότι τελικά η χαμένη πόλη μπορεί να ήταν αληθινή

Αργότερα το 1925, μετά την εξαφάνιση του Fawcett, οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά το αρχαιολογικό συγκρότημα του Kuhikugu. Το συγκρότημα, το οποίο περιελάμβανε περίπου 20 πόλεις και χωριά σε έκταση 7.700 τετραγωνικών μιλίων, καταλήφθηκε από τη ζούγκλα κάποια στιγμή τον 16ο αιώνα.

Η μνήμη του πολιτισμού διατηρήθηκε μέσω προφορικών παραδόσεων: οι κάτοικοι του Kuhikugu χρησιμοποιούσαν εξελιγμένη μηχανική, ασχολούνταν με μεγάλης κλίμακας γεωργικές δραστηριότητες και έχτισαν μνημεία κατά μήκος του εδάφους για τους θεούς τους.

Ο Fawcett ανακάλυψε πιθανώς μερικά από τα απομεινάρια του πολιτισμού Kuhikugu (όπως θραύσματα αγγείων) χωρίς να το καταλάβει, με αποτέλεσμα να πιστεύει ότι είχε βρει στοιχεία για έναν χαμένο οικισμό της ζούγκλας, την πόλη Z.



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/3kH0ISR
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη