-->

Κορονοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία (βίντεο)

Κορονοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία (βίντεο)

Κορύφωση της πανδημίας τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου με τον αριθμό των κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.000, προβλέπουν τα μοντέλα που επεξεργάζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ενώ σημείωσε ότι έχουν καταρτιστεί δύο σενάρια για την πορεία του κορονοϊού.

Ο Νίκος Τζανάκης είπε ότι υπάρχουν δύο σενάρια για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα - το καλό και το κακό - , αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσει το καλό.

Το καλό σενάριο

«Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Το κακό σενάριο

Όσον αφορά το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας θα έρθει στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.

Ειδικά για τον αριθμό των νεκρών από κορονοϊό, ο καθηγητής τόνισε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για τον τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ίσως αποτελεί μια συντηρητική εκτίμηση. «Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι. Ήδη καταγράφονται 2.049 θάνατοι κι έχουμε 1,5 μήνα ακόμα μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέτρα

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ειδικά το αυξημένο testing, ανέφερε ότι φαίνεται να συγκρατούν τις συρροές κρουσμάτων τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε πολίτες άνω των 65 ετών.

«Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να προφυλάξουμε τους ανεμβολίαστους, τα οποία όμως να μη συνάδουν με κάποιον περιορισμό, ο οποίος να δυσκολεύει πολύ την προσωπική τους και την κοινωνική τους ζωή. Κυρίως πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών. Από την 1η Ιουλίου είχαμε 4.500 θανάτους από τους οποίους οι 3.379 θάνατοι, πάνω δηλαδή από το 85%, ήταν πάνω από 65 ετών. Το 90% δε από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι», εξήγησε.

Εμβολιασμοί

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν είναι να μετατρέψουν την πανδημία σε ενδημία, ώστε οι πολίτες να μην την περνούν βαριά αλλά απλά σαν ένα κρυολόγημα και να μην πιέζεται η κοινωνία και τα νοσοκομεία, στα οποία δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας.

Ενδεικτικά ανέφερε ένα παράδειγμα. Το πανεπιστήμιο Κρήτης, λειτουργεί εδώ και 2 μήνες, με το 85%-90% φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού να είναι εμβολιασμένο. Το διάστημα αυτό έχουν καταγραφεί μόλις 55 κρούσματα σε έναν πληθυσμό δηλαδή 20.000 ατόμων, τα οποία έχουν ψηλό φορτίο κοινωνικών επαφών.

«Αν κάνεις την αντιστοιχία με το 60% των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι στην κοινότητα (σε όλη την Ελλάδα) κινδυνεύεις 6 φορές περισσότερες να νοσήσεις από ότι στο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του 60% εμβλολιασμένων και το 85%», υπογράμμισε.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3kGHoFh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->