-->

Γλυπτά του Παρθενώνα: Έριξε το γάντι ο Μητσοτάκης σε Τζόνσον, τι έγινε στη Downing Street

Γλυπτά του Παρθενώνα: Έριξε το γάντι ο Μητσοτάκης σε Τζόνσον, τι έγινε στη Downing Street

Το πάγιο αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μετατράπηκε και επίσημα πια σε θέμα υψηλού ενδιαφέροντος στη συνάντηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ψηλά στην ατζέντα το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να θέσει εκ νέου το πάγιο ελληνικό αίτημα, αυτή τη φορά όμως επίσημα, επιτακτικά, ως «ζήτημα πρωτίστως αξιακό και πολιτικό» και με συγκεκριμένο προτεινόμενο πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, επανέφερε το θέμα στην παγκόσμια επικαιρότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει για αυτή την κίνηση του πριν επισκεφθεί το Λονδίνο, καθώς από την μία δεν επιθυμούσε να αιφνιδιάσει τον Βρετανό πρωθυπουργό και από την άλλη ήλπιζε σε μια θετική ανταπόκριση από τον Μπόρις Τζόνσον.

Το μομέντουμ ήταν ιδανικό. Η επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, στην οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο η Βρετανία, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να επαναλάβει το πάγιο ελληνικό αίτημα για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων.

«Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι φωτοβολίδα»

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα, που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, επανέλαβε το αίτημα, κατά το χαιρετισμό του, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. «Έθεσα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Η θέση της Ντάουνινγκ Στριτ - «Κατανοούμε, αλλά είναι ζήτημα του Βρετανικού Μουσείου...»

Η βρετανική πλευρά, απ' τη μεριά της, έδειξε να «μαλακώνει» τη στάση της αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως εξάλλου υποστήριξε και ο «Guardian», ο οποίος είδε εμφανή αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Τζόνσον.

Παρ' όλα αυτά, επιδίωξε να τηρήσει μία πιο ουδέτερη στάση, αφού η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε μεν ότι αναγνωρίζει «τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι' αυτό το θέμα», επανέλαβε όμως την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι είναι ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου.

Αρμόδιες πηγές επισήμαιναν ότι δεν αναμενόταν κάποια θεαματική μετατόπιση από αυτήν, πολύ περισσότερο να αποσπαστεί η θετική απάντηση του Μπόρις Τζόνσον.

Όμως τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι πλέον το Λονδίνο μπορεί να διακρίνει τη ενισχυμένη οχύρωση των ελληνικών θέσεων, καθώς πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αποδυναμώνουν βασικά, βρετανικά επιχειρήματα.

Μεταξύ άλλων είναι η λειτουργία του Μουσείου της Ακροπόλεως, το οποίο επισκέπτονται εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο και συνεπώς δεν ευσταθεί πλέον η αιτιολόγηση ότι το Βρετανικό Μουσείο, μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προβολή.

Τα ραντεβού

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ανοίξει περαιτέρω την εμβέλεια της ελληνικής προσπάθειας για την διεθνή ευαισθητοποίηση στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενών και κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στο Λονδίνο.

Ωστόσο στην ατζέντα κυριαρχούν οι επαφές με επενδυτικούς φορείς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η εξασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3qJoem8
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->