Στο τραπέζι το... lockdown για τους ανεμβολίαστους, ποια μέτρα εξετάζονται

eurokinissi

Η αύξηση των νέων θανάτων και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού, σπρώχνει – όπως και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων- την κυβέρνηση για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Οι 80 νέοι θάνατοι του τελευταίου 24ωρου από covid-19, θορύβησαν ειδικούς και κυβέρνηση. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας δείχνει τα... δόντια του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι χώρες που αυστηροποιούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους διαδέχονται η μια την άλλη κι αυτό παρά τα πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που έχουν σε σχέση με την Ελλάδα.

Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία έχουν επιστρέψει σε σκληρά μέτρα περιορισμού της κίνησης των ανεμβολίαστων πολιτών, καθώς βλέπουν κρούσματα, διασωληνώσεις και νέους θανάτους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, δύσκολα θα αφήσει την Ελλάδα ανεπηρέαστη. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ήδη άλλωστε έχει συζητήσει μέτρα που όμως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι άλλωστε οι ειδικοί που ζητούν rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ, μέτρο που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «ανεφάρμοστο» μέσω του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Μέλη της Επιτροπής μάλιστα έχουν μιλήσει ευθαρσώς και για γενικό lockdown, μέτρο που η κυβέρνηση απορρίπτει σε κάθε ευκαιρία και με τον πιο κάθετο τρόπο.

Πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός; Πιθανότατα με μέτρα αποκλειστικά για τους ανεμβιολίαστους, καθώς τίποτα μέχρι στιγμής δεν προδίδει «οριζόντια» μέτρα.

Υποχρεωτικότητα τρίτης δόσης για τους άνω των 65 ετών

Ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία είναι η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Στο ενδεχόμενο αναφέρθηκε ο γγ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, λέγοντας «Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Η υποχρεωτικότητα βέβαια θα είναι έμμεση, καθώς εκείνος που δεν θα έχει κάνει την τρίτη δόση θα αποκλείεται από τους κλειστούς χώρους.

Το... οριζόντιο μέτρο

Το μοναδικό οριζόντιο μέτρο που εξετάζεται προς το παρόν είναι εκείνο της διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ένας χώρος όπου ο συνωστισμός είναι καθημερινότητα.

Το μέτρο της διπλής μάσκας στα ΜΜΜ αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Τα υπόλοιπα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι

Στην συζήτηση της επιτροπής, που εκτός απροόπτου θα γίνει την Τετάρτη, μερικά από τα μέτρα που μπορεί να πέσουν στο τραπέζι είναι και τα εξής:

  • μείωση πληρότητας σε χώρους εστίασης ή ψυχαγωγίας
  • τηλεργασία
  • κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο Δημόσιο


from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3wLHqAE
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη