Νέα απόφαση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους: Μέχρι πότε πρέπει να κάνουν το rapid test, ποιοι εξαιρούνται

Νέα απόφαση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους: Μέχρι πότε πρέπει να κάνουν το rapid test, ποιοι εξαιρούνται

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για υποχρεωτική διενέργεια δύο διαγνωστικών test (rapid test) σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου η διενέργεια του πρώτου τεστ.

Δημοσιεύθηκε η Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.69459/5-11-2021 «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232/15.10.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β' 4766)».

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει

Άρθρο 1

1. Η περ. γ) του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15.10.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 4766) τροποποιείται, ως προς τον χρόνο νόσησης και την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης όσοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, αλλά:

α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, ή

β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης και εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, ή

γ) έχουν νοσήσει από κορονοϊό COVID-19 και δεν έχουν παρέλθει εκατόν ογδόντα (180) ημέρες από τη θετική διάγνωση και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόση-σης, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος που αναγράφεται σε αυτό, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Η απόδειξη των ανωτέρω στοιχείων γίνεται, κατά περίπτωση, με την επίδειξη Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ ή βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α' 256), ή βεβαίωσης θετικού διαγνωστικού ελέγχου ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας.».

2. Στο άρθρο 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15.10.2021 κοινής υπουργικής απόφασης επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) η παρ. 2 τροποποιείται, ως προς τη συχνότητα της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νό-σησης από τον κοοωνοϊό COVID-19, β) το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 τροποποιείται, ως προς τη συχνότητα και τον χρόνο της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων, γ) η παρ. 4 αντικαθίσταται, δ) η παρ. 5 τροποποιείται με τη διαγραφή της φράσης «της παρ. 4», ε) η παρ. 6 καταργείται, και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 2

Υποχρεωτική έναντι αντιτίμου διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 -Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου

1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας, είναι υποχρεωτικός για τα πρόσωπα του άρθρου 1, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

2. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021 (Α' 110), όπως ισχύει, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, υποχρεωτικά δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο πδ 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.

3. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης της παρ. 1 διενεργείται υποχρεωτικά δύο (2) φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο (2) διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον δύο (2) ημερών, άλλως σαράντα οκτώ (48) ωρών. Σε περίπτωση που τα πρόσωπα του άρθρου 1 καλούνται να παραστούν εκτάκτως στον χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

4. Ειδικά, ως προς τη συχνότητα και τον χρόνο εκπλήρωσης της υποχρέωσης διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, πλην της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εφαρμόζεται η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 4187).

5. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

6. [Καταργείται].

7. Στους διαγνωστικούς ελέγχους του παρόντος δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.».

3. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, ο πρώτος εκ των δύο υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων νόσησης του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15.10.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει, δύναται να διενεργηθεί το αργότερο έως και την 8η.11.2021.

4. Η παρούσα ισχύει από την 6η.11.2021.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3mS2BOl
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη