Κορονοϊός: Οι ανήλικοι κολλάνε τον SARS-CoV-2 στο... σπίτι από τους μεγαλύτερους

Κορονοϊός: Οι ανήλικοι κολλάνε τον SARS-CoV-2 στο... σπίτι από τους μεγαλύτερους

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αλλά και αυτά που έρχονται από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δείχουν ότι οι ανήλικοι μολύνονται με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 από τους μεγάλους που ζουν μαζί τους κάτω από την ίδια στέγη.

Συγκεκριμένα, το ένα στα τέσσερα κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Νοεμβρίου αφορούσε παιδιά και εφήβους στην ηλικακή ομάδα από 4 έως 18 ετών. Πρόκειται για αύξηση 4,55% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η πανδημία έχει μπει για τα καλά πλέον στις σχολικές αίθουσες και φυσικά στα σπίτια των οικογενειών.

Συνολικά, οι ασθενείς με κορονοϊό στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν 10.729, ήτοι το 23% των κρουσμάτων Covid-19.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» σε νοικοκυριά με εμβολιασμένους και τους δύο γονείς η πιθανότητα μετάδοσης κάτω από την κοινή στέγη από τα παιδιά και τους εφήβους στους ενηλίκους ή σε άλλά παιδιά εμβολιασμένα μειώνεται στο μισό. Αυτό οφείλεται, επιπλέον και στην τήρηση των μέτρων από τους γονείς. «Τα παιδιά φέρουν πολύ χαμηλό ιικό φορτίο και αν ακόμα είναι ενισχυμένο με συμπτωματολογία διαρκεί το πολύ μέχρι τρία 24ωρα» σύμφωνα με πηγή του ΕΟΔΥ που επικαλείται η εφημερίδα.

Στα Ιωάννινα οι νοσηλείες προ τριών ημερών στο νοσοκομείο της πόλης ήταν 81 με τις τέσσερις από αυτές να αφορούν παιδιά που τοποθετήθηκαν σε απλές κλίνες, δηλαδή δεν νόσησαν βαριά.

Είναι ενδεικτικό ότι στα 15.000 συνολικά κρούσματα σε παιδιά από την αρχή της πανδημίας κατάγραφονται μέχρι στιγμής μόλις τρεις θάνατοι και σήμερα μόλις ένα παιδί είναι διασωληνωμένο σε ΜΕΘ.

Την εικόνα συμπληρώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, καθώς λίγα είναι τα σχολεία που κλείνουν με τον κανόνα του 50%+1 των κρουσμάτων. Μέχρι και την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, τα τμήματα και οι σχολικές μονάδες που ήταν κλειστά ανέρχονταν στο 0.01% του συνόλου και τα περισσότερα από αυτά σε περιοχές της χώρας όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Lancet, τον Φεβρουάριο του 2021, τα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά είναι πιο δυσδιάκριτα. Στο τέλος περίπου του τρίτου κύματος της πανδημίας, στις ΗΠΑ εκτιμήθηκε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα ασθενούν σοβαρά και θα νοσηλεύονται στο επόμενο κύμα. Πάντως η πρόβλεψη για τις νοσηλείες δεν επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται από τη Γερμανία και την Ολλανδία η εικόνα των σχολείων είναι ίδια με των ελληνικών. Στην Ολλανδία όπου ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα των 12-18 ετών βρίσκεται στο 61%, η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται κατά 70% στο σπίτι. Στη Γερμανία από την άλλη, ένα 14% των παιδιών που αναπτύσσουν πνευμονία ή πιο βαριά συμπτώματα χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

 

Όλες οι μελέτες που έγιναν κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος της πανδημίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσα παιδιά νόσησαν βαρύτερα με Covid-19, μολύνθηκαν στο σπίτι από τους ενήλικες.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3COVXND
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη