Κάλαντα με μάσκα και ρεβεγιόν με τεστ, όλα τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό από την Παρασκευή 24/12 (βίντεο)

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Με νέα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον θα «σημαδευτούν» -δυστυχώς- τα φετινά κάλαντα και τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων.

Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής (24/12) τίθενται σε ισχύ πέντε νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου. «Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα και επιλέγουμε προσεκτικά πού και με ποιους θα διασκεδάσουμε αυτές τις μέρες», ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Η επικράτηση της Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα και έτσι υπάρχει ισχυρή σύσταση προς όλους να διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν τη συμμετοχή τους σε φιλικές συγκεντρώσεις με στόχο να προστατεύουν συγγενείς και φίλους, αλλά και να μειώσουν την διασπορά στην κοινότητα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Β. Παπαευαγγέλου.

Τα μέτρα χωρίζονται σε δύο φάσεις και είναι τα εξής:

Από αύριο 06:00 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου:

  • Υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, λόγω και της υψηλής κινητικότητας εν μέσω εορτών, ενώ θα φοράνε μάσκα και στα γυμναστήρια ή στην εστίαση μέχρι να καθίσεις στο τραπέζι. Παράλληλα, διπλή μάσκα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ (ΚΝ95).
  • Αναβολή όλων των ανοιχτών εορταστικών εκδηλώσεων. Τα μέτρα αφορούν τις εκδηλώσεις των δήμων και όχι τα θεματικά πάρκα τα οποία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
  • Σύσταση για rapid test για όσους εισέρχονται στη χώρα, την 2η και την 4η ημέρα.
  • Ισχυρή σύσταση για test πριν από κάθε γιορτινή έξοδο και συγχρωτισμό, ιδιαίτερα στους νέους. «Διασκεδάστε οι νέοι, αλλά προστατεύστε και τους μεγαλύτερους».
  • Σύσταση για να μην υπάρχει συνωστισμός σε χώρους διασκέδασης κατά τις ημέρες των εορτών.

Συνεπώς, το πρωί της Παρασκευής τα παιδιά θα βγουν στους δρόμους για τα κάλαντα με τις μάσκες στο πρόσωπο όπως και οι μεγάλοι θα κινούνται παντού φορώντας προστατευτική μάσκα. 

Τεστ πριν από κάθε έξοδο - Πού δηλώνονται

Τα δε ρεβεγιόν θα γίνουν με testing από όλους. Πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, συστήνεται από τους ειδικούς και από την κυβέρνηση να πραγματοποιούνται τεστ για τον κορονοϊό. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε άλλωστε τη διάθεση (δωρεάν) δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) σε κάθε πολίτη (εμβολιασμένο και μη), προκειμένου να αποτυπωθεί ευκρινώς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στη χώρα.

Τα τεστ που θα κάνουμε, θα πρέπει να δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Όταν βγαίνει κάποιος θετικός στον κορονοϊό, θα δηλώνει αν προέρχεται από θετικό self-test.

Δύο τεστ οι εμβολιασμένοι μετά από επαφή με κρούσμα

«Με δεδομένη την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους και στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την μεγάλη διασπορά, θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι, μετά από στενή επαφή με κρούσμα, να μειώσουν κατά το δυνατόν την κινητικότητα μας και να διενεργήσουμε τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7- 10 μέρες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το οικογενειακό και στενό φιλικό μας περιβάλλον», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφορικά με τους εμβολιασμένους που θα έρθουν σε επαφή με κρούσμα αυτές τις ημέρες.

Ισχύει το πρόστιμο για τη μάσκα

Επιπλέον, όπως διευκρινίστηκε από αρμόδια χείλη, ισχύει κανονικά το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας εκεί που είναι υποχρεωτική. «Δεν είχε πάψει να ισχύει το πρόστιμο, αλλά λόγω των ημερών και για να μην μπερδεύεται ο κόσμος, αποφασίστηκε να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού και πάντα, άρα θα υπάρχουν κανονικά τα πρόστιμα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Στους δρόμους 10.000 αστυνομικοί

Σαρωτικοί έλεγχοι αναμένονται από την Παρασκευή για την εφαρμογή των μέτρων που τίθενται σε ισχύ για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού και ενώ η μετάλλαξη Όμικρον άρχισε να κάνει την εμφάνισή της εντονότερα στη χώρα.

Σε διαδικτυακή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και στην οποία συμμετείχαν οι γενικοί διευθυντές της Αστυνομίας, δόθηκαν οι τελικές κατευθύνσεις για τις ενέργειες της ΕΛΑΣ. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «Θα γίνουν όσοι έλεγχοι έγιναν όλο τον χρόνο τις επόμενες 10 ημέρες».

Οι πληροφορίες για τα μέτρα που θα αφορούν την περίοδο 3 Ιανουαρίου με 16 Ιανουαρίου:

  • Από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, ανοιχτό άφησε ο κ. Πλεύρης να μπει όριο στο ωράριο της εστίασης.
  • Θα υπάρξουν μέτρα για τα γήπεδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «λουκέτο».
  • Παράλληλα, αναμένεται να μπει πλαφόν στους καθήμενους πελάτες της εστίασης. Συγκεκριμένα θα απαγορευτούν οι όρθιοι ενώ δεν θα επιτρέπονται πάνω από έξι καθήμενοι σε κάθε τραπέζι.
  • Εισήγηση της επιτροπής είναι και η αναστολή των σχολικών εκδρομών τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό.
  • Οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί τηλεργασία στο 50%. Το Dnews ανέφερε πως το επικρατέστερο σενάριο όσον αφορά την τηλεργασία είναι αυτή να ισχύσει σε ποσοστό 20%. Τον τελευταίο λόγο έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η Επιτροπή των ειδικών θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα προκειμένου να εκτιμηθεί η εξάπλωση οπότε και θα υπάρξει η πλήρης αποκωδικοποίηση για μέτρα που θα ισχύσουν από 3/1 και μετά.

 

 



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3enwj8N
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη