Κοινωνικό μέρισμα: Πιέζει ο χρόνος, ποιοι θα δουν 250 ευρώ στους λογαριασμούς τους

Κοινωνικό μέρισμα: Πιέζει ο χρόνος, ποιοι θα δουν 250 ευρώ στους λογαριασμούς τους

Από τα μέσα αυτής της εβδομάδας μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα σε όσους δικαιούχους δεν το έχουν λάβει ακόμα. Ψυχρολουσία για τους υεγιονομικούς που ίσως λ΄αβουν το επίδομα το Γενάρη

Στις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα για τους πρώτους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με τη δεύτερη δόση να ακολουθεί.

Το κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Φέτος δίνεται και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ. Ωστόσο αγώνας δρόμου γίνεται για να δοθούν οι πληρωμές όσο το δυνατόν νωρίτερα για να προλάβουν τις γιορτές.

Τι ισχύει για τους δικαιούχους

Συνταξιούχοι

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ ανά έτος αφορά στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν της σύνταξής τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, θα λάβουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη ή και άθροισμα συντάξεων έως 638 ευρώ το μήνα μικτά, ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ το χρόνο.

Αν ξεπερνούν τα 7.200 ευρώ είτε από σύνταξη είτε από άλλο εισόδημα (π.χ. ενοίκια) δεν θα πάρουν τα 250 ευρώ. Για ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων το κριτήριο για να πάρουν και οι δύο την ενίσχυση των 250 ευρώ είναι να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ατομικό τους εισόδημα δεν είναι πάνω από 7.200 ευρώ.

Αν, δηλαδή, ένα ζευγάρι συνταξιούχων έχει συνολικό εισόδημα 13.500 ευρώ, εκ των οποίων ο ένας έχει 7.500 ευρώ και ο άλλος 6.000 ευρώ, την ενίσχυση θα την πάρει ο ένας με το εισόδημα των 6.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

Δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο λάμβαναν:

Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
Προσυνταξιοδοτική παροχή.
Αναπηρικά επιδόματα από τον ΕΦΚΑ.
Συνταξιοδοτικές παροχές καλλιτεχνών, αντιστασιακών, πολεμικές συντάξεις κ.ά.
Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων ΟΓΑ.
Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα ΟΠΕΚΑ.
Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν:
Ατομικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ.
Οικογενειακό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 14.400 ευρώ.
Ακίνητη περιουσία ως 200.000 ευρώ.

sintaxioyxoi anadromikes ayxiseis

Διπλό «δώρο» για τα ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων

Διπλό επίδομα αναμένεται να λάβουν ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν ο καθένας σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, δεν έχουν άλλα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων θα λάβουν συνολικό επίδομα 500 ευρώ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Παράλληλα, εκτός από την τακτική καταβολή των αποδοχών Ιανουαρίου που θα γίνει νωρίτερα λόγω εορτών, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα πληρωθούν χρωστούμενα αναδρομικά και αυξήσεις από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, ενώ άλλοι 850.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν το «Δώρο» των 250 ευρώ.

Αναλυτικά, απο χθες 20 και μέχρι 23 Δεκεμβρίου πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου 2022.

Υγειονομικοί

Ανοιχτό ενδεχόμενο να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα στους υγειονομικούς εντός Ιανουαρίου και όχι πριν από τα Χριστούγεννα, αφήνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, τονίζεται πως «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022».

Από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα στους υγειονομικούς εξαιρούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο «όσοι εκ του προσωπικού απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ' όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια, και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων».

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς και σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επισημαίνεται οτι θα καταβληθεί μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς, και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.

Παραδείγματα

Ειδικότερα, στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου. Το βοήθημα θα λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

-Για παράδειγμα: Νοσηλευτής σε δημόσιο νοσοκομείο με μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει έκτακτο βοήθημα 500 ευρώ. Μαζί με τον μισθό του θα λάβει συνολικά 1.500 ευρώ.

-Ιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο με μισθό 2.000 ευρώ θα λάβει εντός του Δεκεμβρίου έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ. Μαζί με τον μισθό του θα λάβει συνολικά 3.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εγκύκλιος:

Εξαιρούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο «όσοι εκ του προσωπικού απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ' όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια, και
όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων».

ygeionomikoi

ΑΜΕΑ

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες.

– Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ

– Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους

– Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου

– Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ

– Συνολικό κόστος: 338,5 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται οτι η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN, ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3sw0Lpg
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη