Προσοχή νέα απάτη: Με αυτό τον τρόπο «άρπαξαν» 34.000 ευρώ από λογαριασμό

Πηγή: sutterhealth.org

Θύμα διαδικτυακής απάτης έπεσε ένας άνδρας στη Δράμα, ο οποίος έλαβε μήνυμα με αποστολέα τράπεζα αποσπώντας χρήματα. 

Ολοένα και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές απάτες, δίχνοντας έτσι τον έντονο προβληματισμό τους οι αρχές του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πρόσφατο περιστατικό αφορά έναν άνδρα από τη Δράμα,  που έλαβε μήνυμα (email), στο οποίο εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τoν καλούσε να επιβεβαιώσει τα τραπεζικά του στοιχεία προκειμένου να μην ανασταλεί ο λογαριασμός του.

Με ποιον τρόπο έγινε η απάτη 

Για την επιβεβαίωση των στοιχείων, σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, έπρεπε να χρησιμοποιήσει προτεινόμενο υπερσύνδεσμο (link) που εμπεριείχε το μήνυμα και οδηγούσε σε ιστοσελίδα, όπου ο παθόντας καταχώρησε τους προσωπικούς κωδικούς διαδικτυακής υπηρεσίας της τράπεζας, καθώς και τον κωδικό ασφαλείας.

Με αυτόν τον τρόπο άγνωστοι δράστες κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, αφαιρώντας από αυτούς συνολικά 33.940 ευρώ.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας. Ωστόσο προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους,
  • Να μην απαντούν στα μηνύματα και να τα διαγράφουν
  • Να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία τραπεζικών υπηρεσιών ή πιστωτικών καρτών.

Την ίδια ώρα, έξαρση παρουσιάζουν οι απάτες που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ιντερνετικές συναλλαγές τους την περίοδο των εορτών. 

Οι ηλεκτρονικές απάτες κατέγραψαν το πρώτο 9μηνο του 2021 αύξηση κατά 200%, με τον τζίρο των «hi-tech» απατεώνων να αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και να «πονοκεφαλιάζει» τις Αρχές, που ήδη έχουν εξαγγείλει μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για «παγκόσμιο πρόβλημα», το οποίο έχει κατακόρυφα οξυνθεί λόγω της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης του διαδικτύου (ως συνέπεια της πανδημίας).



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/32r9Kgw
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη