Θύελλα αντιδράσεων για τη μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα, σήμερα στη Βουλή η «κόντρα» Μητσοτάκη - Τσίπρα

eurokinissi

Η έρευνα Λύτρα - Τσιόδρα για τις ΜΕΘ και τη θνησιμότητα σε αυτές έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και πολιτική αντιπαράθεση, ενώ σήμερα αναμένεται το αποκορύφωμα με την συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2022 και την «κόντρα» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και το «άδειασμα» του κ. Τσιόδρα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και τον κ. Μαγιορκίνη, για τις «αδυναμίες» που έχει η μελέτη, έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό του καθηγητή, που ηταν ο άνθρωπος που επί της ουσίας είχε αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας στο πρώτο κύμα, αλλά και τον εκνευρισμό του κ. Λύτρα, συνεργάτη του κ. Τσιόδρα.

Προϋπολογισμός 2022: Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία, στο επίκεντρο και η μελέτη Τσιόδρα

Με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2022, η οποία έχει και χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Στο επίκεντρο η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα.

Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από το μεσημέρι, και μετά, θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής του δύναμης, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, είχαν τοποθετήθηκαν περί τους 200 βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, αλλά και 36 υπουργοί και υφυπουργοί, με προεξάρχοντες τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο.

Σίγουρα, η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και τις πολιτικές συζητήσεις, ενώ αναμένεται να πυροδοτήσει και «προσωπική κόντρα» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Εισαγγελέας για τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα

Μετά τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα μπαίνει και στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, η μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα θα αποτελέσει αντικείμενο της μεγάλης έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας του κορονοιού και για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στο ΕΣΥ, που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health».

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρου Λύτρα, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ, ποσοστό που εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Η επίμαχη μελέτη των δύο καθηγητών εντάσσεται στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό με στόχο τη διερεύνηση της βασιμότητας του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είτε μέσω του Τύπου, είτε μέσω συγκεκριμένης αναφοράς, όπως αυτή του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου.

Πλεύρης: Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, έτους 2022.

Αναζήτησα τα πρωτόκολλα και, δεν υπάρχει κατάθεση της συγκεκριμένης μελέτης. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως γνώση στο Μαξίμου για τη συγκεκριμένη μελέτη σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην κριτική της ότι, για κάθε άνθρωπο που δεν είναι σε κλίνη ΜΕΘ, την ευθύνη φέρει ο κ. Μητσοτάκης, ρώτησε εάν οι 78 ασθενείς που έμειναν εκτός ΜΕΘ, στην "ενδεικτική ημερομηνία" της 18ης Ιανουαρίου, έχει ευθύνη η κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης απάντησε από το έδρανό του ότι "πάντα έχει ευθύνη αυτός που κυβερνά", με τον κ. Πλεύρη να διευκρινίζει ότι αυτό συνέβη το 2017, "οπότε εσείς ήσασταν υπεύθυνος" και τον κ. Πολάκη να ακούγεται να λέει ότι "έτσι είναι". Ο κ. Πλεύρης είπε επίσης ότι στις 25/7/17 υπήρχαν 150 κλίνες ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένες που δεν λειτουργούσαν.

Σημείωσε επίσης, ότι μελέτες υπήρχαν και το διάστημα της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως αυτή της 27ης/10/2016, για την πανδημία της Η1Ν1, με 196 θανάτους σε 434 κρούσματα που νοσηλεύονταν και με τη διαπίστωση ότι οι διασωληνωμένοι που περίμεναν κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικά λιγότερα αποτελέσματα. Είχαν 16,9 περισσότερες πιθανότητες (να χάσουν τη ζωή τους) διαπίστωνε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για το 2015-16, ενώ η ίδια μελέτη για το διάστημα 2016-17, χωρίς πανδημία κόβιντ, αλλά με γρίπη, και με υπουργούς Ξανθό και Πολάκη, οι διασωληνωμένοι με σοβαρή γρίπη, εν αναμονή για κλίνη ΜΕΘ, είχαν σημαντικότερα φτωχότερα αποτελέσματα, είπε ο κ. Πλεύρης.

 Ξαφνικά, οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι οι αναμονές για κλίνες ΜΕΘ έγιναν στην περίοδο κόβιντ είπε ο υπουργός Υγείας που επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε 550 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες λειτουργούσαν οι 438, για μεγάλο διάστημα, διότι καθυστέρησε να τις στελεχώσει.

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι οι διαφορές των αστικών από τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν προέκυψε επί κόβιντ, ούτε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιες νοσοκομειακές λοιμώξεις από την ΕΕ. "Αυτές τις παθογένειες του συστήματος, εάν δεν τις παραδεχθούμε, δεν θα τις αντιμετωπίσουμε ποτέ" τόνισε ο κ. Πλεύρης θυμίζοντας ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα νοσοκομειακής λοίμωξης και μάλιστα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αθήνας.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός μίλησε για ανακρίβειες και αλχημείες της κυβέρνησης η οποία προσθέτει στον αριθμό των ΜΕΘ τις κλίνες των ιδιωτικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων, τις οποίες όμως τις αφαιρεί από τις κλίνες ΜΕΘ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ρώτησε ευθέως ποιος και πότε από την κυβέρνηση έλαβε την επίμαχη μελέτη, είπε ότι το κοινό μέτωπο κατά της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και καλύτερα είναι να πει ο πρωθυπουργός "ήξερα και το υποτίμησα".

Διαψεύδει ότι παρέλαβε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα ο Πρεζεράκος

Κάθε σχέση με την παραλαβή της μελέτης των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα αρνείται ο γγ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Τα δημοσιεύματα που τον θέλουν παραλήπτη της μελέτης των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα διαψεύδει κατηγορηματικά με δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος. Η μελέτη που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό θνητότητας ασθενών εκτός ΜΕΘ, έχει προκαλέσει ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στο πολιτικό σκηνικό και σφοδρότατη κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Με δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, που κατονομάστηκε σε δημοσιεύματα ως παραλήπτης της συγκεκριμένης μελέτης εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, αναφέρει: «Με αφορμή «δημοσιογραφικές πληροφορίες» που διακινούνται σε Μ.Μ.Ε και αναφέρονται στο πρόσωπό μου, δηλώνω ότι ουδέποτε μού παραδόθηκε επιστημονική μελέτη που να σχετίζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η λειτουργία των οποίων, ούτως η άλλως, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας».

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: «Θα ήταν φαρσοκωμωδία αν δεν ήταν τραγωδία...»

Επανέρχεται στο θέμα που ανέκυψε από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Σωτήρη Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα σε βίντεο που ανάρτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο twitter εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να δηλώνει, σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μού παρουσιάζει όλα τα δεδομένα».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει: «Κατά τ' άλλα, τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα την παρέλαβε ο κλητήρας του υπουργείου. Κανείς δεν ήξερε. Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία…».

{https://twitter.com/atsipras/status/1471916528043970568?s=20}

 

Ενοχλημένος και ο Λύτρας

«Όποιος έχει αντιρρήσεις για την έρευνά μας μπορεί να την προσβάλει», δήλωσε ο Θοδωρής Λύτρας, ο οποίος μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό την έρευνα για την αυξημένη θνητότητα στις ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας, η οποία προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και δέχτηκε κριτική από τη Μίνα Γκάγκα και τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της μελέτης που επικεντρώνεται στις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ. Όποιος νοσηλεύεται αυτή την στιγμή σε ΜΕΘ έχει λιγότερες πιθανότητες να ζήσει από ότι πριν από τον ιό.

«Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο ονομαστικό όριο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουμε, αλλά αυτό ήταν το κεντρικό μας μήνυμα. Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ονομαστικό όριο. Πάνω από τους 400 ασθενείς φαίνεται στατιστικά σημαντική αύξηση της θνητότητας. Κάποιος, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΕΣΥ, εντός ΜΕΘ, τώρα που έχουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους έχει χειρότερες πιθανότητες να ζήσει σε σχέση με κάποιον που νοσηλεύεται σε ήρεμη περίοδο. Και αυτό συμβαίνει από πολύ χαμηλά νούμερα», δήλωσε.

Ο Θοδωρής Λύτρας αναφέρθηκε στην «απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα» όπως την χαρακτήρισε καθώς «με ίδιο υγειονομικό φόρτο ασθενών φαίνεται ότι εκτός Αττικής έχει κανείς χειρότερες πιθανότητες επιβίωσης».

Εστιάζοντας στο συγκεκριμένο εύρημα της μελέτης για την υψηλή θνησιμότητα στις ΜΕΘ, ξεκαθάρισε ότι οφείλεται σε διαχρονικές παθογένειες. «Η δική μας μελέτη αυτό που κάνει είναι να τις τεκμηριώνει και να τις αναδεικνύει. Όποιον υγειονομικό και να ρωτήσετε θα σας πει για τα προβλήματα του ΕΣΥ, απλώς εμείς ερχόμαστε με νούμερα και στοιχεία να το τεκμηριώσουμε σε εθνική κλίμακα».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «σαφώς όλα τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες πιέζονται από την πανδημία. Το θέμα είναι πόσο αντέχουν και σε τι όρια. Το δικό μας σύστημα φαίνεται ότι έχει πρόβλημα αυξημένης θνητότητας ήδη από χαμηλά νούμερα, χωρίς να εξαντλήσουμε την ονομαστική του χωρητικότητα».

Ζητώντας του να αναφερθεί στην έρευνα και τα ευρήματά της ο γνωστός επιδημιολόγος είπε ότι μαζί με τον κ. Τσιόδρα, που είναι λοιμωξιολόγος, ανέλυσαν τα στοιχεία και ανέδειξαν τις συσχετίσεις, αναφέροντας στην έρευνά τους ότι οι ακριβείς λόγοι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας.

Απαντώντας στις επικρίσεις της έρευνας από την υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και τα σχόλια του κ. Μαγιορκίνη για «κενά και αδυναμίες» επισήμανε ότι στην μελέτη έλαβαν υπόψη τους τον εμβολιασμό, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δίχως αυτό να επηρεάζει τα τελικά συμπεράσματα.

Όποιος διαφωνεί με την έρευνα μπορεί να την προσβάλει

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να μην έχει περιορισμούς. Το θέμα είναι κατά πόσο οι περιορισμοί αυτοί αλλοιώνουν ή ακυρώνουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Αν κάποιος το πιστεύει αυτό, στέλνει επιστολή στο επιστημονικό περιοδικό που έχει δημοσιευθεί, με την κριτική του και αντίστοιχα απαντούμε και εμείς», τόνισε ο κ. Λύτρας, καλώντας ευθέως όσους έχουν αντίθετη άποψη για τη θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ τον καιρό της πανδημίας να τα παρουσιάσουν, ενώ αποκάλυψε ότι τα δεδομένα της έρευνας κατατέθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, μαζί με τον κώδικα ανάλυσης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι καλωσορίζει την οποιαδήποτε κριτική, την οποία θεωρεί εκ των προτέρων καλόπιστη και περιμένει τις όποιες αντιδράσεις για να απαντήσει στα αρμόδια επιστημονικά φόρα.

Κάναμε τη δουλειά μας ως επιστήμονες

Σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε από τη δημοσίευση της «μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα» ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας ασπάστηκε την απάντηση του συνεργάτη του λέγοντας ότι «και οι δύο δεν θέλαμε να εμπλακεί το όνομά μας και να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση. Αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα των ευρημάτων μας και χαιρόμαστε ότι συζητάμε πλέον για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, μαζί τον με τον εμβολιασμό. Δεν έχουμε να εμπλακούμε σε καμία πολιτική αντιπαράθεση».

Ποιοι έλαβαν γνώση της έρευνας

Σχετικά το ποιοι ήταν οι αποδέκτες της σχετικής έρευνας ο κ. Λύτρας δήλωσε ότι κάθε έρευνα για τη δημόσια υγεία κοινοποιείται στους αρμοδίους. «Κοινοποιήσαμε την έρευνα σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις και αυτό κάναμε. Μετά, και εφόσον η εργασία πέρασε από αξιολόγηση από τρεις επιστήμονες και τον editor του περιοδικού, δημοσιεύθηκε. Εννοείται ότι την κοινοποιήσαμε πριν.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι εγώ και ο κ. Τσιόδρας έχουμε το αυτί της ηγεσίας. Εάν δεν είχαμε τρόπο να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία θα είχαμε κάνει προδημοσίευση ώστε σε μέσα σε λίγες ημέρες να είναι κτήμα όλων», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 6 Μαίου 2021 και κοινοποιήθηκε στο τέλος του ίδιου μήνα.

Τι δήλωσε για την θνησιμότητα στις ΜΕΘ

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για τους διασωληνωμένους εντός και εκτός ΜΕΘ ο κ. Λύτρας εξήγησε ότι «διαπίστωσαν μια στατιστική συσχέτιση 87% μεγαλύτερη θνησιμότητα για όσους νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ.

Αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: ο ένας είναι η διαφορά περίθαλψης που λαμβάνει κάποιος όταν είναι εκτός ΜΕΘ. Ο δεύτερος είναι η διαλογή ασθενών που επίσης, αυτονόητα και σωστά γίνεται από τους γιατρούς. Η έρευνά μας δεν απαντά σε τι ποσοστό βαρύνει ο ένας και πόσο βαρύνει ο άλλος».

Ο επιστήμονας δήλωσε πώς όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και στο Σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι «ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει. Το Σύστημα θα πιεστεί. Από εμάς εξαρτάται. Θα πρέπει να το ενισχύσουμε για να μπορέσει να αντέξει την πίεση».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3E5wlfJ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη