Συνέντευξη του Παναγιώτη Στασινού για τη διοργάνωση των τελικών ατομικών του Πρωταθλήματος Σκακιού στη Λαμία


Συνέντευξη του Παναγιώτη Στασινού στον Χρήστο Πιλάλη με αφορμή τους ατομικούς τελικούς των Πανελληνίων Ατομικών Πρωταθλημάτων Ανδρών και Γυναικών Σκακιού 2021 που διεξάγονται στη Λαμία


1.Ποιο ήταν το ερέθισμα για το Δήμο Λαμιέων να διοργανώσει την κορυφαία σκακιστική διοργάνωση;


Στο Δήμο Λαμιέων εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιούνται τρεις  σκακιστικοί σύλλογοι με πλούσια δράση, κυρίως στην μαθητική κοινότητα.


Ο δήμος έχει παραχωρήσει μια μεγάλη αίθουσα στους συλλόγους και σκακιστικό υλικό ώστε να παραδίδονται δωρεάν μαθήματα στα παιδιά ενώ οι εθελοντές των συλλόγων παραδίδουν με τη σειρά τους μαθήματα στα σχολεία και στα ΚΔΑΠ σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική κοινότητα.


Η επαφή και η από κοντά γνωριμία των νέων αθλητών με τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες σκακιστές της χώρας, το αποτύπωμα που αφήνει μια τέτοια βεληνεκούς κορυφαία διοργάνωση στη Λαμία καθώς και η θέληση της Δημοτικής Αρχής να αναλαμβάνει μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις εδώ στη Λαμία-στο κέντρο της Ελλάδας-διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την διεξαγωγή των τελικών.Ο Δήμος μας στηρίζει τον αθλητισμό και πόσο μάλλον το σκάκι, το οποίο είναι κορυφαίο άθλημα με διαπιστωμένα οφέλη κυρίως στις νεαρές ηλικίες. 


Ιδιαίτερο ρόλο ακόμη έπαιξαν οι επαφές που κάναμε μαζί  με τον δήμαρχο Κο Ευθύμιο Καραίσκο με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Κο Στάθη Ευσταθόπουλο και η διάθεση άμβλυνσης των διαφορών που υπήρχαν  με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας(ΕΣΣΚΕ) οι οποίες ουσιαστικά είχαν απομονώσει διοικητικά την περιοχή  τα τελευταία 12 περίπου χρόνια. 


Το χρονικό διάστημα επίσης που διεξάγονται οι αγώνες, λίγες ήμερες πριν τα Χριστούγεννα με την πόλη στολισμένη και γιορτινή ,θεωρήθηκε κατάλληλο για μια τέτοια διοργάνωση η οποία συνδυάζει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και που μαζί με τις παράλληλες σκακιστικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές δράσεις στα σχολεία, στα ΚΔΑΠ και στις κεντρικές  πλατείες θα δώσουν ένα διαφορετικό τόνο τις ημέρες των εορτών. 


2.Πως βλέπετε εσείς το σκάκι;


Εδώ στη Λαμία, μας ενδιαφέρει η παιδαγωγική αξία του σκακιού και η διάδοσή του στους μαθητές.


Πολλές είναι οι μελέτες ανα τον κόσμο οι οποίες καταδεικνύουν πως η εκμάθησή του βελτιώνει την συγκέντρωση, την μνήμη, την ικανότητα μελέτης, βοηθά στην δημιουργική σκέψη και συμβάλει γενικά στην διανοητική ωρίμανση του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου.


Σε αγωνιστικό επίπεδο, στους πιο προχωρημένους παίκτες, ενδυναμώνει μια σειρά ικανότητες όπως η κριτική σκέψη, η λογική ανάλυση, η μεθοδικότητα και η προσοχή, αλλά και μια σειρά αξίες και συμπεριφορές όπως η σοβαρότητα, η αυτοκριτική στάση και η υπευθυνότητα.


Έτσι, για μένα προσωπικά, αποτελεί ένα απαραίτητο, εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό παιχνίδι για τα παιδιά και ένα απολαυστικό άθλημα για εμάς, τους ενήλικες.


Έχοντας μάλιστα ο ίδιος παίξει πολλά χρόνια αγωνιστικό σκάκι και ασχοληθεί ενεργά με την καλλιέργεια και διάδοση του αθλήματος τόσο διοικητικά όσο και εκπαιδευτικά υποστηρίζω με θέρμη την πρόταση της ΕΣΟ για ένταξη του σκακιού στην εκπαιδευτική διαδικασία.


3.Μετά τη κορυφαία διοργάνωση τι έπεται; Έχετε σκέψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του σκακιού στο Δήμο σας;


Να ευχηθώ κατά αρχήν καλή επιτυχία σε όλους τους παίκτες και παίκτριες που συμμετέχουν στους αγώνες και να έχουν όμορφες και μαχητικές παρτίδες.


Ελπίζω  να πετύχουμε από οργανωτικής πλευράς ώστε να αναλάβουμε και στο μέλλον παρόμοιες διοργανώσεις.


Προσδοκούμε η Λαμία να αποτελέσει το σκακιστικό κέντρο της Κεντρικής Ελλάδας με την διεύρυνση της Ένωσης  και την ένταξη όλων των σωματείων της στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.Διεκδικούμε για αυτό η έδρα να βρίσκεται εδώ στη Λαμία, όπου υπάρχουν άλλωστε και οι άνετες εγκαταστάσεις και οι υποδομές  που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Λαμιέων στα σκακιστικά σωματεία.


Όπως προείπα μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τον μαζικό αθλητισμό και το σκάκι να μπει σε περισσότερα σχολεία και πιο πολλοί μικροί μαθητές να ασχοληθούν  μαζί του.


Η συνεργασία με τα σκακιστικά σωματεία και με την εκπαιδευτική κοινότητα θα ενισχυθεί και πιστεύω να ξεπεράσουμε γρήγορα την υγειονομική κρίση ώστε να ξανά διοργανώσουμε τις μεγάλες σχολικές γιορτές σκακιού των προηγούμενων ετών.

Ευελπιστούμε τέλος μέσω της εκπαίδευσης και του υγιούς  αθλητισμού η νεολαία μας να μετεξελιχθεί σε έναν συνειδητοποιημένο ενήλικα και κοινωνικοποιημένο-χρήσιμο αυριανό πολίτη.Αυτό άλλωστε θα πρέπει να είναι και ο στόχος κάθε δημοτικής αρχής, αν θελουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις πόλεις μας και την Ελλάδα και να αφήσουμε πίσω μας τις πολλές στρεβλώσεις των παρελθόντων ετών. 


Το σκάκι, κατα τη γνώμη μου, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω!


Παναγιώτης Στασινός-Σκακιστής


Ορθοπαιδικός Χειρουργός


Επικεφαλής του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρο


Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Λαμιέων 


Πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (ΕΣΣΚΕ) 


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη