Κύκλωμα χρηματισμού γιατρών και παράνομων συνταγογραφήσεων: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Κύκλωμα χρηματισμού γιατρών και παράνομων συνταγογραφήσεων: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τον τρόπο δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε παράνομες συνταγογραφήσεις σκευασμάτων και χρηματισμούς γιατρών.

Μεγάλο ήταν το εύρος δράσης του κυκλώματος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε παράνομες συνταγογραφήσεις σκευασμάτων και χρηματισμούς γιατρών.
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 13 άτομα μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος, ο διευθυντής πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για:

εγκληματική οργάνωση,
πλαστογραφία,
ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις,
δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου,
ψευδή βεβαίωση,
νόθευση,
απάτη,
δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και
παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.
Συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 120 χιλιάδες ευρώ μετά από έρευνα στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τα οχήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Στην ογκώδη δικογραφία, περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Το δίκτυο του κυκλώματος

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του Δημοσίου όσο και ιδιωτών, καθώς και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Αποκόμιζαν με αυτόν τον τρόπο αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά, η εταιρεία έβγαζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και ζημιώνοντας κατ' επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας, δρούσαν ως εξής:

Στοχευμένη - κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών
Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ , εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές
Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εν γνώσει τους και με την συναίνεσή τους
Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους - διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή διαφορετικό φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), και προκαλώντας στη συνέχεια την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη είχαν χορηγήσει, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που είχε προσκομίσει ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.

Στόχος της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» ΑΜΚΑ, δηλαδή ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνεται εξ' ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.
Τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

Η δομή της οργάνωσης

Η εγκληματική οργάνωση, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους, και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας, έχοντας υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.

Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση γιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη - παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας.
Συνέλεγαν σε μηνιαία βάση τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης - προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί.

Ακολούθως, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά που έπρεπε να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Στη συνέχεια οι τομεάρχες λάμβαναν από την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν:

123.300 ευρώ
12 βιβλιάρια καταθέσεων
54 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb)
5 μαχαίρια
Χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων
2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων, λίστες με συνεργάτες ιατρούς
393 Έντυπα μηνιαίων συνταγογραφήσεων ιατρών και
ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.
Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν ενώπιον του 2ου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη (15/12) και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.



from Όλες οι ειδήσεις - ΕΙΔΗΣΕΙΣ https://ift.tt/3DKMGGA
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη