Κοινωνικό μέρισμα: Αγώνας δρόμου για τις πληρωμές, πότε «μπαίνει» ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Κοινωνικό μέρισμα: Αγώνας δρόμου για τις πληρωμές, πότε «μπαίνει» ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Mέχρι 900 ευρώ θα φτάσει το κοινωνικό μέρισμα σε ευάλωτα νοικοκυριά, για το οποίο δεν θα χρειαστεί καμία επιπλέον αίτηση από τους δικαιούχους, αλλά είναι κάτι που θα συμβεί αυτόματα.

Το Κοινωνικό Μέρισμα των 250 ευρώ θα λάβουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη ή και άθροισμα συντάξεων ως 638 ευρώ το μήνα μικτά, ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ το χρόνο και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 14.400 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο λαμβάνουν:

Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
Προσυνταξιοδοτική παροχή.
Αναπηρικά επιδόματα από τον ΕΦΚΑ.
Συνταξιοδοτικές παροχές καλλιτεχνών, αντιστασιακών, πολεμικές συντάξεις κ.ά.
Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων ΟΓΑ.
Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα ΟΠΕΚΑ.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν:

α) Ατομικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ.

β) Οικογενειακό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 14.400 ευρώ.

γ) Ακίνητη περιουσία ως 200.000 ευρώ.

Τι ισχύει για ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες

Η ενίσχυση των 250 ευρώ για Ατομα με Αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ θα πληρωθεί ως προσαύξηση κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου. Αν όμως τα ίδια πρόσωπα πληρούν και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, τότε θα λάβουν μόνον την ενίσχυση από τον ΕΦΚΑ.

Ακατάσχετο

Το Κοινωνικό Μέρισμα είναι ακατάσχετο από Δημόσιο και τράπεζες, δεν συμψηφίζεται με χρέη, και στόχος είναι να πληρωθεί στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα, με καταληκτική ημερομηνία 31/12.

Κόφτες

Τα κριτήρια πρέπει να πληρούνται «σωρευτικά», όπως λέει η τροπολογία.

Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τριπλός κόφτης (ατομικό εισόδημα, οικογενειακό εισόδημα, ακίνητη περιουσία) προκειμένου να δοθεί η ενίσχυση στοχευμένα σε φτωχά νοικοκυριά.

Για να πάρει ένας συνταξιούχος το επίδομα, θα πρέπει να έχει ατομικό φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ, που σημαίνει μηνιαία κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων ως 638 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας με βάση τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων τέκνων, υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Προσαύξηση 50€ για κάθε εξαρτώμενο μέλος

Το ύψος της ενίσχυσης καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Στα ζευγάρια συνταξιούχων που είναι δικαιούχοι και οι δύο, η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ο κυβερνητικός στόχος είναι να πληρωθούν το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ οι συνταξιούχοι πριν τις γιορτές. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία βρίσκεται στην ΑΑΔΕ η οποία διασταυρώνει τους Αριθμούς Φορολονικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων.

ΑμεΑ

Η ενίσχυση των 250 ευρώ για Ατομα με Αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ θα πληρωθεί ως προσαύξηση κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου. Αν όμως τα ίδια πρόσωπα πληρούν και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, τότε θα λάβουν μόνον την ενίσχυση από τον ΕΦΚΑ.

Υγειονομικοί

Όπως ορίζει η τροπολογία η εν λόγω οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται με τη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίου 2021, στο ακέραιο, εφόσον οι κατά τα ανωτέρω δικαιούχοι έχουν μισθοδοτηθεί καθ' όλο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουάριου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021 και ισούται με το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων για το προαναφερόμενο διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση καταβάλλεται τμήμα αυτής, ανάλογο προς το χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας των δικαιούχων.

Στις περιπτώσεις, κατά τις έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο καταβάλλεται τμήμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί χρονικό διάστημα μισθοδοσίας του δικαιούχου.

Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία εν είδει αποζημίωσης του ιατρικού και λοιπού προσωπικού νοσοκομείων και φορέων του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι πρωτίστως κλήθηκαν να διαχειριστούν και εξακολουθούν να διαχειρίζονται την τεράστια πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την πανδημία του κορoνοϊού COVID-19, θέτοντας τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Οι ημερομηνίες κλειδιά για τις πληρωμές

Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως 31.12.2021. Θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου. Ο τρόπος καταβολής (αν θα γίνει σε μία καταβολή μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, ή με εμβόλιμη πληρωμή) θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ο e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ θα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αρχείο με τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία που τηρεί η ΑΑΔΕ και να βεβαιωθεί ότι πληρούνται σωρευτικά όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Η ΑΑΔΕ θα παράξει το αρχείο με τους τελικούς δικαιούχους, το οποίο θα αποσταλεί στον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ που θα προβούν στην καταβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ο κυβερνητικός στόχος είναι να πληρωθούν το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ οι συνταξιούχοι πριν τις γιορτές.

Όσον αφορά στην χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη νομοθετηθεί η προσαύξηση στο διπλάσιο για το Δεκέμβριο της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Οι υγειονομικοί δεδομένου οτι πληρώνονται κάθε 15 μέρες γίνεται προσπάθεια τα χρήματα να μπουν σε αυτό το 15μερο διαφορετικά λίγο πριν την Πρωτοχρονιά με τη δεύτερη καταβολή του μισθού τους



from Όλες οι ειδήσεις - ΕΙΔΗΣΕΙΣ https://ift.tt/3pPZOoS
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη