Καλά νέα από τη Θεσσαλονίκη, σε πτωτική τάση το ιικό φορτίο των λυμάτων

Καλά νέα από τη Θεσσαλονίκη, σε πτωτική τάση το ιικό φορτίο των λυμάτων

Καλά νέα από τη Θεσσαλονίκη, τάση αργής αποκλιμάκωσης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των αστικών αποβλήτων της πόλης δείχνουν και οι νεότερες ημερήσιες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνεται η πτωτική τάση που ξεκίνησε να καταγράφεται από τις 26 Νοεμβρίου και μετά. Στα δείγματα από τη Δευτέρα, το ιικό φορτίο των λυμάτων μετράται στο επίπεδο της 5ης Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσε η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας, με το ιικό φορτίο να φτάνει σε υψηλό επίπεδο όλων των περιόδων από την εμφάνιση του κορονοϊού στις 25 Νοεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 06/12 και της Τρίτης 07/12 είναι:

-Οριακά μειωμένη (-15%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 04/12 και της Κυριακής 05/12.

-Μειωμένη (-26%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 29/11 και Τρίτης 30/11.

«Παρατηρούμε μία αργή αποκλιμάκωση που συμβαδίζει με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πόλη. Στη χθεσινή (8/12) ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 779 κρούσματα, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην έκθεση της 1ης Δεκεμβρίου ήταν 952 κρούσματα.

Φυσικά όλα αυτά δεν αναιρούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα και ακόμη κι αν συνεχιστεί η βελτίωση των δεικτών, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αποτυπωθεί στην εικόνα των νοσοκομείων και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και διασωληνώσεις.

Γι' αυτό παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη η αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από την έκθεση στον ιό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Τι δείχνει για τους εμβολιασμούς η χαμηλή διασπορά στην πανεπιστημιακή κοινότητα»

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως την τάση αποκλιμάκωσης που φαίνεται στα λύματα επιβεβαιώνει ακόμη και η επιδημιολογική επιτήρηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν σημαντικά μειωμένος την εβδομάδα 29/11-5/12/2021, με τον μέσο όρο ανά τμήμα να είναι μικρότερος από 3 κρούσματα.

Η περιορισμένη διασπορά στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, σχετίζεται με το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, και «είναι σημαντικό στοιχείο καθώς πολλοί φοιτητές, που έχουν έλθει από άλλες πόλεις θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων».

«Αν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν αντίστοιχη και στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης, τα νοσοκομεία δε θα είχαν την πίεση που αντιμετωπίζουν σήμερα. Γι' αυτό το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο παραμένει η αύξηση των εμβολιασμών των τελευταίων ημερών», τόνισε.

«Πόσοι ήταν οι ασυμπτωματικοί στην κορύφωση του πανδημικού κύματος»

Το μοντέλο της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ μετά και τον εξορθολογισμό των μετρήσεων έδειξε ότι στην κορύφωση του τωρινού κύματος της πανδημίας τα αδήλωτα κρούσματα -κυρίως ασυμπτωματικοί φορείς- έφτασαν να είναι σχεδόν διπλάσια των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων.

«Αυτό το νούμερο είναι περίπου το μισό του περσινού Νοέμβρη, που σημαίνει ότι η διασπορά στο παρόν κύμα της πανδημίας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι όταν δεν υπήρχαν εμβόλια», δήλωσε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

«Με βάση τα λύματα στην κορύφωση του τωρινού κύματος ο συνολικός αριθμός των μολυσμένων ατόμων, που έχουν αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης της μόλυνσης -ιικό φορτίο στο +-30% του μέγιστου φορτίου- είναι περίπου 24000 άτομα. Για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 3% του πληθυσμού», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3oCHLTI
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη